ALSANCAK
okuma süresi: 6 dak.

Alsancak Belediye Başkanı Ataser: "Devletin tek derdi maaş ödemek"

Alsancak Belediye Başkanı Ataser: "Devletin tek derdi maaş ödemek"

Alsancak Belediye Başkanı Fırat Ataser, Kıbrıs Postası TV'de Canan Onurer'in sorularını yanıtladı.

Yayın Tarihi: 15/04/19 11:17
okuma süresi: 6 dak.
Alsancak Belediye Başkanı Ataser: "Devletin tek derdi maaş ödemek"
A- A A+
Girne Postası – Burcu Ece Yılmaz

Kıbrıs Postası TV'de yayınlanan ve Canan Onurer'in hazırlayıp sunduğu "Sabahın Haberleri" programına konuk olan Alsancak Belediye Başkanı Fırat Ataser, gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

"İNSAN ELİYLE YAPILMIŞ BİR FELAKET DEĞİL DOĞAL AFETTİ"

Alsancak Belediye Başkanı Fırat Ataser, 2018'in son ayları ve 2019 yılının ilk aylarında yaşanan yoğun yağış dönemi nedeniyle bölgede felaketlerin yaşandığını söyledi. Alsancak ve Lapta bölgesinde insan eliyle yapılmış bir felaket değil doğal afet yaşandığının altını çizen Ataser, özellikle derelerin denize ulaşmaması nedeniyle sıkıntıların yaşandığını söyledi. Beklenmedik yağışlarla karşı karşıya kaldıklarını bildiren Ataser, metrekareye 250 kg yağış düştüğünü, dağların neredeyse şiddetli yağışlar nedeniyle eridiğini belirtti. "Belediye olarak yapmamız gereken işler vardı, bunu kabul ediyoruz" diyen Ataser, dere yatakları ile ilgili düzenlemelerin yapılması gerekenlerin başında yer aldığını ifade etti.

Dere ve akarların yetkisinin belediyede olmadığını hatırlatan Ataser, "Derelerin projelendirilmesiyle ilgili yetki Su Dairesi ve Kaymakamlıktadır. Alsancak Belediyesi'nin projeyi yaptık, uyguluyoruz deme şansı yoktur" dedi. "Su Dairesi'nin ismi var, kendisi yok" diyen Ataser, Su Dairesi'nin hizmet verecek durumda olmadığını kaydetti. Su Dairesi'ne akarları dere yapmak için başvurduklarını söyleyen Ataser, dairenin teknik personeli olmadığı için yardım alamadıklarını belirtti. Ataser, selde hasar gören bölgeler ve yollar nedeniyle Alsancak'ta 1 milyon TL zararın oluştuğunu sözlerine ekledi.

"DEVLET AY SONU MAAŞLARI NASIL ÖDEYECEĞİNİ DÜŞÜNÜYOR"

Dere ve akarlarla ilgili devletten bir şey beklemediklerini ifade eden Ataser, "Devlet konuyla ilgili bir şey yapamaz. Çünkü ay sonu maaşları nasıl ödeyeceğini düşünüyor. Diğer belediyelere de sesleniyorum. Herkes kendini nasıl kurtaracak, onu düşünsün" ifadelerini kullandı. Konuyla ilgili Başbakan Tufan Erhürman'a kadar çıktıklarını söyleyen Ataser, "Derelerle ilgili projelendirmeyi yapıp belediyeye vermeleri için görüştük ama bir noktaya varamadık. Mühendisler Odası Birliği de, bu işi belli bir yere kadar götürebileceğini söylüyor. Madem öyle biz de kendimiz bir çalışma yapalım dedik. Dere kenarında çöken yollarla ilgili kendi kaynaklarımızdan projelendirmeyi biz yaptık hatta fiile geçtik" şeklinde konuştu.

Müteahhitlerle ilgili yaşadıklarını sıkıntılardan da bahseden Ataser, Alsancak'ın dokusu ve yaşam şeklinin korunması hususunda müteahhitlerle anlaşamadıklarını bildirdi. Girne'deki gibi bir çarpık yapılaşmanın Alsancak'ta olmaması için uğraştıklarını dile getiren Ataser, "Eski Kıbrıs evlerinin olduğu bölgede, dokunun korunması için katları ikiye düşürdük, metrekareyi ise 33'den 60'a çıkardık. Ancak müteahhitler hiçbir zaman dokuyu ve yaşam şeklini umursamaz. Onlar için önemli olan çok bina ve çok para kazanmaktır" dedi.

"HAYAT PAHALILIĞINDAN ETKİLENDİĞİMİZ BİR GERÇEK"

Alsancak Belediyesi'nin mali durumuyla ilgili konuşan Ataser, hayat pahalılığından etkilendiklerinin bir gerçek olduğunu söyledi. Aldıkları çimentodan, demire kadar yüzde 40'lık bir zamla karşı karşıya kaldıklarını aktaran Ataser, pahalılık nedeniyle yatırım güçlerinde azalma olduğunu ifade etti. Yatırım gücü azalmış olsa da önemli olan yatırımların sürdürülebilir şekilde devam etmesi olduğunu kaydeden Ataser, "Çok büyük bir borucumuz ve sıkıntımız yok. Personel giderlerimizi ödüyoruz. Yatırımlarımızın sayısında azalma olsa da devam ediyoruz. Hatta 2014 yılında tahsilatımız yüzde 50 iken bu yıl yüzde 90'a kadar çıktı. Hangi kalemden gelir elde edeceğimiz konusunda çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

"YOLLAR İHTİYAÇ SIRASINA GÖRE YAPILSIN"

Alsancak-Lapta arasına uzun süredir yapılması planlanan çift şeritli yol projesinin gerçekleşmemesiyle ilgili olarak ise Ataser, "Belediyeye kalsa yol çoktan yapılırdı" dedi. Yolun yapımıyla ilgili yetkiyi istediklerini, hala da istemeye devam ettiklerini belirten Ataser, "Yeter ki yolla ilgili çözüm olsun, yol yapılsın. 2 defa eylem yaptık, her çıktığımız platform da söyledik. Bakıyoruz göreve gelen giden aynı, bir şey değişmiyor" dedi. Karpaz'da başlanan yol yapımının çok da büyük ihtiyaç olmadığını söyleyen Ataser, "Yollar yapılsın ama ihtiyaç sırasına göre yapılsın. Alsancak ve Çatalköy bölgesinde çok fazla trafik yoğunluğu var. Öncelik ihtiyaç olan bölgelere sağlansın. Alsancak'ı yatırım için güzel bulan kişiler, trafik nedeniyle de tercih etmiyor" dedi.

Anayasal bir hak olan ancak uzun zamandır tartışma konusu olan denize girme meselesiyle ilgili çalışmalarının olduğunu söyleyen Ataser, "Zamanında yapılan yanlış kiralamalardan dolayı vatandaş sahile istediği gibi ulaşamıyor. Özel yerlerde olmak dahil üzere vatandaşın sahile ulaşacağı noktalar yapacağız, açık bölge ve kapılar sayesinde vatandaş sahile ulaşacak. Vatandaş gittiği sahilde hizmet almak istemezse para da ödemeyecek, sıkıntı da yaşamayacak. Bu yaz dönemi çalışmamızı gerçekleştireceğiz. Bir önceki dönemde yaşanan sıkıntılar artık yaşanmayacak" sözlerini aktardı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.