GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 5 dak.

Rum Hükümet Sözcüsü Prodromu: "Lute bazı fikirler iletti"

Rum Hükümet Sözcüsü Prodromu: "Lute bazı fikirler iletti"

Rum Hükümet Sözcüsü Prodromos Prodromou, son günlerde BM Genel Sekreteri'nin Özel Görevlisi Jane Holl Lute tarafından bazı fikirlerin iletildiğini teyit etti.

Yayın Tarihi: 16/04/19 08:05
okuma süresi: 5 dak.
Rum Hükümet Sözcüsü Prodromu: "Lute bazı fikirler iletti"
A- A A+
Sözcü dün BM Genel Sekreteri'nin raporunu Güvenlik Konseyine sunması vesilesiyle, Rum Başkanlık Sarayında gazetecilere yaptığı açıklamada, "Dışişleri Bakanı kamuoyuna; son günlerde bazı fikirlerin iletildiğini söyledi. Durumun nasıl gelişeceğini bekleyip görmemiz gerekiyor. Bu konuda açıklayacağımız başka bir şey yok" diye konuştu.

Sözcü devamla, önemli olanın, BM ve raporu sunacak olan Genel Sekreterin müzakerelerin yeniden başlama çabalarına bel bağlamaları ve bunları dikkate almaları olduğunu, bunun da hükümeti memnun ettiğini çünkü Kıbrıs sorununun çözümü için özlü müzakerelerin başlamasını arzulayan tarafın aslında Kıbrıs Rum tarafı olduğunu vurguladı.

Irak ile ortaklık ilişkilerinin ilerletilmesi çabaları

Pazar günü Amman'da gerçekleştirilen Kıbrıs-Yunanistan-Ürüdün Üçlü Zirvesi ile ilgili olarak Prodromou, Irak Dışişleri Bakanının orada hazır bulunmasıyla böyle bir ortaklığın Irak ile de gerçekleştirilmesi yönündeki hazırlıklara yer verildiğini söyledi.
Sözcü şöyle devam etti:

"Dün de açıklandığı gibi, Bağdat'ta bakanlar düzeyinde üçlü bir görüşme ve iş formu düzenlenecek. Bunlar çok önemli gelişmelerdir, çünkü bu aşamada Irak'ın yeniden inşası söz konusudur. Gerek Ürdün gerekse Mısır ile üçlü işbirlikleri aracılığıyla bu ülkenin herhangi bir ortaklığa katılımı çok önemlidir. Çünkü bu durum, diğer ülkelerin ilgisini de sürekli çekerek, bu üçlü işbirliklerinin değerli oldukları ve bir rol oynadıklarını gösterir. Bunun yanı sıra, Irak, Batı Akdeniz ve Orta Doğu'dan sonra çok sıkıntı yaşamış doğrudan komşumuz bir ülke olarak kilit bir öneme sahiptir".

AKEL Genel Sekreterinin üçlü işbirlikleri konusundaki açıklamalarını değerlendirmesi istenilen Sözcü, "herkes kendi fikrine ve değerlendirmesine sahip olabilir. Önemli olan son dönemde, ülkemizin ABD ile olan ilişkilerinde önemli bir ilerleme kaydediliyor olmasıdır" dedi.

Sözcü, Anastasiadis'in gelecek hafta resmi bir ziyaret için Çin'e gideceğini, orada Çin Cumhurbaşkanı ve iktidardaki komünist partisi liderliği ile görüşeceğini, aynı zamanda Fransa ile Güney Kıbrıs arasındaki ilişkilerin de sürekli olarak güçlendirilmekte olduğuna vurgu yaptı ve açıklamasını şöyle sürdürdü:

"ABD ile güçlendirilmekte olan ilişkiler, Kıbrıs'ı şimdi artık bölgede üçlü mekanizmayla doğrudan ilgili olan müttefik bir ülke olarak göstermektedir. Kıbrıs küçük boyutta bir ülke olabiliri; ancak bölgede istikrar unsuru olarak bir rol oynayabilir. Bu çalkantılı bölgede istikrar unsuru olarak bir rol oynamak önemli bir şeydir. Mısır ve İsrail ile üçlü işbirlikleri aracılığıyla Kıbrıs'ın da büyük güçlerle ilişkileri etkilenebilir. Kıbrıs sorununun çözümü çabalarında gerek AB'deki Avrupalı ortaklarımızın gerekse ABD; Çin ve Rusya gibi iyi ilişkiler içinde bulunduğumuz diğer büyük güçlerin de olumlu katkılarını bekliyoruz. Bugün, Kıbrıs'ın dış politikası, diplomasisi başarıyla ilerlemektedir ve bu da ABD'nin İsrail ile üçlü işbirliklerine katılımı ve Irak'ın da katılmak için gösterdiği ilgiyle; ama aynı zamanda Fransa'nın da Mısır ile olan üçlü işbirliğine katılıma ilgisiyle teyit edilmektedir ve tüm bu hareketler uluslararası alanda bir öneme sahiptir".

Sözcü, Anastasiadis'in hiç yorulmadan Kıbrıs için gerekli ilgiyi toplayacak tüm güçlere yatırım yaptığını belirterek Türkiye'nin sözde 'kışkırtıcı' tavrını ve adayı kontrolü altında tutma çabalarını göğüslemek için, "telafi edici bir rakip oluşturması gerektiğini göstermektedir" dedi.

Prodromou devamla, "Şu an bir yandan denizlerimizde Avrupa, Amerikan, İsrail ve başka ortakların gemilerinin seyir halinde olması, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin egemenlik haklarını savunma haklarıyla birleşiyor ve bunun da diplomasi aracılığıyla, Kıbrıs'ın etrafını kuşatarak küçük ülkemizin, Kıbrıs sorunu konusunda Kıbrıs halkının haklarının savunulmasında bir katalizör olarak değerli olduğunu düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.