EĞİTİM
okuma süresi: 6 dak.

RDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Bıçak, Uman'ın yüksek öğretim kurumlarından Muskat Koleji'ni denetledi

RDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Bıçak Uman’ın yüksek öğretim kurumlarından Muskat Koleji’ni denetledi

Rauf Denktaş Ü Rektörü Prof. Dr. Hasan Bıçak Uman'ın yüksek öğretim kurumlarından Muskat Koleji'ni denetledi <p> </p>

Yayın Tarihi: 20/04/19 07:51
okuma süresi: 6 dak.
RDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Bıçak Uman’ın yüksek öğretim kurumlarından Muskat Koleji’ni denetledi
A- A A+
Rauf Denktaş Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Bıçak, 7-12 Nisan 2019 tarihleri arasında Uman'ın Yüksek Öğretim Kurumlarından Muskat Koleji'ni, Uman Akademik Akreditasyon Otoritesi (OAAA) adına denetleyen uluslararası uzmanlar Panelinde görev aldı.

Toplam 4 gün süren denetlemelerde tüm iç (Dekan, dekan yardımcıları, bölüm başkanları, akademik ve idari personel ile öğrenciler) ve dış paydaşlar (mezunlar, profesyonel kuruluş temsilcileri, işverenler ve danışma kurulu üyeleri) Muscat Koleji'nin hazırlamış olduğu 300 sayfalık Öz Değerlendirme Raporu ve 1400 tane destekleyici doküman çerçevesinde Panel Üyelerinin sorularını yanıtladılar. Beş kişiden oluşan Uluslararası Uzmanlar Panelinde, Prof. Dr. Bıçak'ın yanında, Dr. Jan Cameron (Yeni Zelanda Akademik Kalite Güvence Otoritesi Direktörü ve Panel Başkanı), Prof. Allan Walker (Sanat ve İletişim Fakültesi Dekanı, Salford Üniversitesi), Dr. Khalaf Al Abri (Kalite Güvence Kurulu Başkanı, Sultan Qaboos Üniversitesi), ve Bn. NabilaMohammed Al Macki (Majan Koleji Akademik İşlerden Sorumlu Dekan Yardımcısı) görev aldılar.

Uman Sultanlığı baş şehri Muskat'da özel bir yüksek öğretim kurumu olarak 1997 yılında öğretime başlamış olan Muskat Koleji'nin İskoçya'nın Stirling Üniversitesi, İskoçya Yeterlilikler Otoritesi ve Malezya Pahang Üniversitesi ile toplam 17 programını ortaklaşa yürütmektedir. Bu çerçevede Muskat Koleji, İskoçya Yeterlilikler Oteritesi ile birlikte 6 tane iki yıllık Yüksek Diploma Programı, Sterling Üniversitesi ile 7 lisans ve Malezya Pahang Üniversitesi ile de 4 lisans programı yürütmektedir.

Muskat Koleji 2012 yılında Uman Akademik Akreditasyon Oteritesi (OAAA) tarafından denetlenmiş (audit) ve hazırlanan raporda Uzmanlar Paneli Muskat Koleji'ne birtakım tavsiyelerde bulunurken, iyi uygulamalarını da kaydetmişlerdir. OAAA söz konusu denetlemeden sonra Muskat Koleji'ni yıllık aktivite raporları ile tavsiyelerin yerine getirildiğini yakından takip etmiş ve tavsiyelerin yerine getirilmesi konusunda "kritik bir arkadaş" gibi bu süreçte Muskat Koleji'ne yardımcı olmuştur. Gelinen aşamada ise OAAA, Muskat Koleji'ni akreditasyon sürecinden geçirirken alınacak karar sonucunda Muskat Koleji yeterli bulunmadığı taktirde akredite edilmemiş kararı verilecektir.

İki aşamalı bir kalite güvence sistemi uygulayan Uman Akademik Akreditasyon Otoritesi (OAAA) birinci aşamayı 2008 yılında başlatmış ve tüm yüksek öğretim kurumlarını denetlemiştir. İlk tur denetimlerde yüksek öğretim kurumlarına 9 standart çerçevesinde denetlenmişler ve bu standartlara uyumlulukları konusunda kendilerine bir rapor çerçevesinde tavsiyelerde bulunulmuştur. 2016 yılında başlatılan ikinci turda ise yüksek öğretim kurumları akreditasyon sürecine alınmışlar ve bu değerlendirme sonucunda akredite edilmiş, şartlı akredite edilmiş, beklemeye alınmış veya akredite edilmemiştir kararlarından biri verilmektedir. İlk tur raporları yayınlanırken, ikinci tur raporları yayınlanmamakta ve sadece sonuç ve standartla ilgili puanlama yayımlanmaktadır. Bugüne kadar ikinci turda OAAA 12 yüksek öğretim kurumunu akreditasyon sürecinden geçirmiştir. Uman'da halen 29 özel ve 24 kamu olmak üzere 53 yüksek öğretim kurumu faaliyet göstermektedir.

OAAA üniversitelerini kurumsal bazda denetlerken 9 standart ve bu standartlar altında 70 kriter kullanmaktadır. Her kriter için ise, yerine getirilmesi istenen şartlar belirlenmiştir. Bir üniversite kurumsal veya program bazında değerlendirilirken alınan kararlar bu kriterler çerçevesinde ve somut bulgulara dayandırılmaktadır. Bu esaslar çerçevesinde üniversiteler, 1.Yönetişim ve Yönetim, 2. Derslere Dayalı Verilen Eğitim Programları 3. Araştırmaya Dayalı Verilen Eğitim Programları 4. Araştırma ve Danışmanlık Hizmetleri 5. Endüstri ve Topluma Hizmet 6. Akademik Destek Hizmetleri 7. Öğrenci ve Öğrenci Destek Hizmetleri 8. Personel ve Personel Destek Hizmetleri 9. Genel Destek Hizmetleri ve Altyapı başlıkları altında denetlenmektedir.

Prof. Bıçak bugüne kadar birçok ülkede (Suudi Arabistan, Bahreyn, Lübnan, Oman, Türkiye, Kosova, Sırbıstan) ulusal ve uluslararası kalite güvence kurumları (Almanya'dan FIBAA ve AQAS ve Avrupa'dan European Foundation and Management) adına 40'ın üzerinde denetlemelerde bulunduğunu ve bu süreçlerde elde ettiği bilgi ve deneyimlerinin Rauf Denktaş Üniversitesi'nin gelişiminde büyük yarar sağlayacağını söyledi. Sözlerine devamla Prof. Bıçak, Mayıs ayı içerisinde Rauf Denktaş Üniversitesi'nin kapsamlı bir Stratejik Planının, tüm paydaşların görüşleri alındıktan sonra, üniversitenin çeşitli alt birimlerini de kapsayacak şekilde ve uygulama planları ile gerçekleştirileceğini söyledi. Söz konusu Stratejik Planının bir bütçesinin olacağını ve her yıl için öngörülen hedeflerin de çeşitli performans kriterleri ile değerlendirileceğini söyledi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.