İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Peyzaj Mimarları Odası: "Kent Parkı doğru karar, yanlış yöntem"

Peyzaj Mimarları Odası: "Kent Parkı doğru karar, yanlış yöntem"

KTMMOB Peyzaj Mimarları Odası, Cumhurbaşkanlığı'ndan yayımlanan "kent parkı" projesiyle ilgili açıklama yaptı.

Yayın Tarihi: 22/04/19 12:59
okuma süresi: 6 dak.
Peyzaj Mimarları Odası: "Kent Parkı doğru karar, yanlış yöntem"
A- A A+
Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimarlar Odası Birliği'ne (KTMMOB) bağlı Peyzaj Mimarları Odası, Cumhurbaşkanlığı'ndan yayımlanan "kent parkı projesi" hakkında açıklamada bulundu.

Peyzaj Mimarları Odası'ndan yapılan açıklamada, "sadece reklam amaçlı hazırlanan bu görseller bir fazlasıyla endişe verici" ifadeleri kullanıldı.

Kıbrıs Türk Peyzaj Mimarları Odası'ndan yapılan açıklama şu şekilde:

"Kent parkları, kamu yararı gözetiminde bünyesinde fiziksel, kültürel ve sosyal aktiviteleri birarada barındıran sistemlerdir. Bu üç olgu ile birlikte, kent parkları,sosyal, sağlık, eğitici, çevresel ve ekonomik faydaları birarada tutan açık kamusal alanlar olarak tanımlanırlar. Büyük ölçekli veya küçük ölçekli olsun parklar tasarlanırken birçok yerel ve global etkiler değerlendirilmiş, çevresel ve fiziksel faktörler ile birlikte yerel kimlik, yerel kültür, yaşayanların yaşam tarzları ve biçimleri ile birlikte, gözlemlenerek tamamlanmıştır.

Bir kent parkı tasarlanması, bugün Cumhurbaşkanlığı tarafından paylaşılan görsellerde göründüğü kadar kolay değildir. Kent ile ilgili ciddi bir bilgi birikimi, deneyim ve tasarım kuramı gerektirir. Cumhurbaşkanlığı'nın Facebook sayfasında paylaşılan ve Lefkoşa Dereboyu kent park olduğu iddia edilen görsele baktığımız zaman dünyanın her yerinde rastlanabilecek nitelikte bir görsel gibi görünmektedir. Suyu verimli kullanmak için elimizden gelen çabayı gösterdiğimiz ve sürdürülebilir devlet politikalarından söz etmeye başladığımız bir dönemde medyada yayınlanan görselden de görüleceği üzere Avrupa'nın kuzeyinde bile olmayan ciddi çim alanlarının ve su yüzeylerin oluşturulması sadece görselde reklam amaçlı olduğunu düşündüğümüz noktada bile bizler için endişe vericidir. Böylesi bir projenin çevresel etkileri, kentin kültürü, alışkanlıkları ve özellikle Kıbrıs şartlarında sürdürülebilirliği değerlendirilerek yapılması gerekmektedir.

Bizler, Kıbrıs Türk Peyzaj Mimarlar Odası olarak, son zamanlarda gündeme gelen Lefkoşa için artık bir gereklilik olan kent parkları ile ilgili zaman zaman basınla da paylaşılan ithal projelerin yapıldığını/yapılmakta olduğunu gözlemlemekteyiz. Lefkoşa'da yapılması planlanan bu kent parkı ile ilgili Kıbrıs Peyzaj Mimarları Odası üyesi herhangi bir peyzaj mimarına danışılmamış fikir bile alınmamıştır. Böylesi İTHAL bir projenin Kıbrıs Türk halkının açık kamusal alan kullanım hakkını gasp edebilecek nitelikte olabilme özelliği taşıdığının düşünmekteyiz.

CUMHURBAŞKANI'NDAN BEKLENMEYEN BİR HAREKET!

Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada projenin mimarının ve müellifinin EBİ adına Can Kubin olduğunu yazdı. Sn. Cumhurbaşkanı, Başbakanlık tarafından yürütülen Kızılbaştaki, Genç Tepe Park projesinin ihale aşamasında olduğunu, Dereboyu'nda yapılacak projede de aynı Türkiye firması ile çalışılacağı bilgisi verirken, Sn. Muratoğlunun ve Sn. Sibel Siber'in de yine aynı firmaya, gündemde olan söz konusu alan ile ilgili birçok mühendis ve mimar ile çalışarak başka bir proje yaptırıldığından bahsettiği yazısını da bizler çok talihsiz ve ülkemizin çıkarları göz önünde bulundurulmadan siyasi çekişmeler olarak nitelendiriyoruz. Kaldı ki Genç Tepe Park'ındaki problemler KTMMOB'ye geldiğinde biz Peyzaj Mimarları Odası olarak da projenin neden o haliyle Kıbrıs'ta uygulanamayacağını Başbakanlığa bildirmiştik. O dönemde bir önceki hükümetin projeye parayı ödediğinden ve maddi israf olacağından odamız üyeleri bir araya gelerek teknik rapor hazırlamıştı ancak odamızın artık böyle bir sorumluluğu da almayacağını belirtiriz.

Acaba Sn. Cumhurbaşkanımız Can Kubin'in Mimar olmadığını Türkiye Şehir Plancıları Odasına kayıtlı Şehir Plancısı olduğunu farkında mı? KTMMOB'ye üye olmayan hatta KKTC vatandaşı dahi olmayan birisinin yasal olarak devlete proje yapma yetkisi varmıdır? Başka bir ülkeden gelen birisi KKTC'de elini kolunu sallayarak iş yeri açabiliyormu? veya devlet memuru olabiliyor mu? veya Cumhurbaşkanlığı binası tasarlayıp müellif olabiliyormu ki söz konusu kent parkı olunca tasarlayabilsin. Bu bir suç değilmidir? Bu konuda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının nasıl bir yöntem belirleyeceğini de merak ediyoruz çünkü ortada yasal olmayan süreçler oluştuğunu düşünmekteyiz.

Diğer yandan Sn.Cumhurbaşkanı açıklamasında proje için kaynak olduğunu ancak uygulama ve idame için kaynak olmadığını söylüyor, eğer kaynak yoksa neden tamamlanması belli olmayan bir projeye yüzbinlerce TL'lik para veriliyor, bu kapsamda ülke olarak boşa para harcayacak lüksümüzün olmadığı düşüncesindeyiz. Bu doğrultuda, Kıbrıs Peyzaj Mimarları Odası olarak, bu işin takipçisi olacağımızı ve proje süreçlerinin kimin tarafından ve ne şekilde yapılacağının, sonrasında proje yönetiminin nasıl yapılacağının takipçisi olacağımızı, gerekirse hukuki yollara başvuracağımızı bu vesile ile tüm ilgili tüm kurumlara bildiririz."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.