GİRNE
okuma süresi: 3 dak.

Girne Üniversitesi'nin tehlikeye attığı Ayios Vasileios Kilisesi'ni Vakıflar kurtarıyor

Girne Üniversitesi'nin tehlikeye attığı Ayios Vasileios Kilisesi'ni Vakıflar kurtarıyor

Kıbrıs Postası'na konuşan Vakıflar İdaresi Başkanı İbrahim Benter, ilk kez Girne Postası'nın gündeme taşıdığı Girne Üniversitesi'ne ait izinsiz inşaat alanı içinde yıkılmanın eşiğinde olan tarihi Ayios Vasileios Kilisesi duvarları çevresine acil istinat duvarı yapılması için Anıtlar Yüksek Kurulu'ndan onay alındığını, bunun hızla yapılacağını, akabinde de restorasyon çalışmalarına geçileceğini kaydetti.

Yayın Tarihi: 25/04/19 15:35
okuma süresi: 3 dak.
Girne Üniversitesi'nin tehlikeye attığı Ayios Vasileios Kilisesi'ni Vakıflar kurtarıyor
A- A A+
Kıbrıs Postası - Vatan MEHMET

İlk kez Girne Postası'nın gündeme taşıdığı Girne Üniversitesi'ne ait izinsiz inşaat alanı içindeki tarihi Ayios Vasileios Kilisesinin vahim hali, geçtiğimiz günlerde tamamlanan Kültürel Miras Komitesi raporuna da yansıdı.

Kıbrıs Postası'nın edindiği bilgiye göre bölgeye giderek incelemelerde bulunan ve hazırladıkları raporu, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Eski Eserler Dairesi, Vakıflar İdaresi'ne sunan uzman heyet, yıkılma eşiğinde olan kilise çevresinde süren kazılar nedeniyle bir de yer altı sularının ortaya çıktığını, bu durumun kilisenin geleceğini daha da tehdit eden bir gelişme olduğunu tespit etti.

Komite raporunda, kilise çevresine acil istinat duvarının şart olduğunu ve yüzeye çıkan yer altı sularının da naklinin gerektiğini belirtti.

Öte yandan yine Kıbrıs Postası'nın edindiği bilgiye göre inşaat alanında bulunan ve basına da yansıyan kafatası ve insan kemiklerinin Kayıp Şahıslar Komitesi tarafından incelendiği ve kalıntıların kayıp şahıslara ait olmadığı, 74 öncesi bölgede bulunan mezarlık alandan kaynaklandığı öğrenildi.

Vakıflardan araziyi kiralarken restorasyon sözü veren ve üstüne üstlük 2016'da yayımladığı basın bülteni ile Ayios Vasileios Kilisesi restorasyonun başladığını duyuran Yakın Doğu Üniversitesi kardeş kuruluşu Girne Üniversitesi, izinsiz inşaat alanı içinde sürdürdüğü çalışmalar nedeniyle tarihi kiliseyi yok etme eşiğine getirmişti.

Üstelik Girne Üniversitesi iki yıl önce, Nisan 2016'da yayımladığı "Agios Vasileios Kilisesi'nin Restorasyonu Başladı" başlıklı, Üniversite Kurucu Rektörü Cemre Günsel Haskasap imzalı basın bülteninde ise "İki yüzyıl öncesinden kalma metruk kilise Kıbrıs Adası'na kazandırılacak. Uluslararası eğitim hizmetlerimiz devam ederken ülkemizin sosyal, kültürel, çevresel ve tarihi değerlerine yönelik kamusal fayda çalışmalarımız da aralıksız devam ediyor" ifadelerini kullanmıştı.

Girne Üniversitesi tarafından Vakıflar İdaresi'nden kiralanan tarihi kilisenin de içinde bulunduğu arazinin sözleşmesi 31 Mart 2019'da sona ermiş, Vakıflar İdaresi tarafından yenilenmemiş ve bu nedenle inşaatın hukuken "işgalci" konumunda olduğu ortaya çıkmıştı.
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.