İSKELE
okuma süresi: 7 dak.

Kıbrıs kültürünü yaşatmak için canla başla uğraşıyor, ancak ilgi sadece Rumlar'dan...

Kıbrıs kültürünü yaşatmak için canla başla uğraşıyor, ancak ilgi sadece Rumlar'dan...

Kıbrıs'ın hem kuzeyinde hem de güneyinde bugüne kadar 260 köy gezip aşığı olduğu Kıbrıs'ın kültürünü yaşayıp aktarmak adına sürekli üreten zanaatkâr 71 yaşındaki Kemal Deveci, hem televizyon ekranlarından hem de kendi imkânlarıyla kültürü yaşatmak adına Kaleburnu'nda oluşturduğu müze ile Kıbrıs kültürünü aktarmaya çalışıyor.

Yayın Tarihi: 28/04/19 09:10
okuma süresi: 7 dak.
Kıbrıs kültürünü yaşatmak için canla başla uğraşıyor, ancak ilgi sadece Rumlar'dan...
A- A A+

• 71 yaşındaki Kemal Deveci, Kaleburnu köyünde Kıbrıs kültürünü yaşatmak için tek başına canla başla uğraşıyor.

• Kıbrıs'ın hem kuzeyinde hem de güneyinde bugüne kadar 260 köy gezip aşığı olduğu Kıbrıs'ın kültürünü yaşayıp aktarmak adına sürekli üreten zanaatkâr Kemal Deveci hem evinin hem de Kaleburnu'nda kendi imkânları ile oluşturduğu kültür müzesinin kapılarını Kıbrıs Postası'na açtı.

• 50 yıllık çobanlık hayatının yanı sıra 10 yılı aşkın bir süredir Kıbrıs'ın köylerini tek tek gezen Deveci, hem televizyon ekranlarından hem de kendi imkânlarıyla kültürü yaşatmak adına Kaleburnu'nda oluşturduğu müze ile Kıbrıs kültürünü aktarmaya çalışıyor.

• "Yaşayan kültür" Deveci, adanın kültürünü görüp öğrenmeye de bir tek Rumlar'ın geldiğini söyleyerek ilgisizlikten yakındı…

Kıbrıs Postası - Nadire BAHADİ

Kıbrıs Türk Halk Ozanı 71 yaşındaki Kemal Deveci'yi birçoğumuz televizyon ekranlarından tanıyoruz. Elinde topuzu, üzerinde Kıbrıs'ın folklorik kıyafeti ile köy köy gezip 10 yılı aşkın bir süredir televizyon ekranlarında olan Deveci, Kıbrıs kültürünü yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak adına sürekli üretiyor.

İlkokul mezunu olan ve 50 yıl çobanlık yapan 71 yaşında Kemal Deveci, ülkesine ve ülkesinin kültürüne âşık… Bugüne kadar Kıbrıs'ın hem kuzeyinde hem de güneyinde 260 köy gezen Deveci, Karpaz bölgesi köylerinden olan Kaleburnu'nda kendi imkânları ve üretimleri ile oluşturduğu aynı zamanda müze haline getirdiği etnografik ve kültürel eserleri gelecek nesillere aktarmak için çalışıyor. Deveci, birçok kültürel çalışmalarının yanı sıra, ülkenin son kavalcısı ünvanına da sahip.

Bir aile mirası olarak sürdürdüğü zanaatını 60 yıldan beri sürdüren Deveci, Kıbrıs kültürünün genç nesillere okullarda aktarılması gerektiğini ancak kültürün yayılması için genç nesillerin görüp öğrenmeleri gerektiğini dile getirdi. "Tabii ki bilim ve teknoloji takip edilmesi gerekiyor" diyen Deveci, "ancak genç nesillerimizin büyük büyük dede ve nenelerinin yaşam şekilleri hakkında da bilgi sahibi olup kültürünü öğrenmesi gerektiğine vurgu yaptı.

"Bir devlet kültürü ile tanınır. Bunu gelecek nesillere aktarmamız gerekir…"

Kıbrıs Postası'na konuşan 71 yaşındaki Kemal Deveci, ilkokula giderken okuyup bir meslek sahibi olmak istediğini ancak okuma fırsatı olmadığı için ilkokul mezunu olduğunu ve 50 yıl boyunca çobanlık yaptığını kaydetti. "Öyle bir meslek isterdim ki halk beni bilsin, halk tarafından izleneyim, beğenileyim" diyen Deveci "okumasam da Kıbrıs kültürünü yaşatmak için çıktığım bu yolda herkes hedefime bir şekilde ulaştım" dedi.

Kıbrıs kültürüne gözü görerek, yaşayarak tanıklık ettiğini belirten Deveci, "Güney'de üniversiteler çağırır yüzlerce öğrenciye Kıbrıs Kültürü üzerine ders veririm. Ülkemizde de ilkokul, ortaokul, liselerde Kıbrıs kültürünü anlatalım. Kıbrıs kültürünü anlatan müzelerimiz artsın çocuklarımız gezsin, görsün öğrensin" şeklinde konuştu.

"Büyük büyük dedelerimizin, babalarımızın, nenelerimizin nasıl bir hayat yaşadığını çocuklarımız görsün öğrensin. Biz bu köye geldiğimizde halkın yarısı yalınayaktı, bayramlarda yalınayak olduğumuz günleri bilirim" diyen Deveci, "bir devlet kültürü ile tanınır bu kültürü gelecek nesillere aktarmamız gerekir" dedi.

Deveci: "Gerekli ilgi gösterilmiyor"

Kıbrıs kültürü ile yoğrulan Kemal Deveci, yaşadığı Kaleburnu köyünde kendi imkânları ile ve kendi üretimleri olan etnografik ve kültürü yansıtan eserleri sergilemek adına bir etnografik müze oluşturdu. Kıbrıs'a has ölmüş birçok kültürü yeniden canlandırarak hayat veren Deveci, annelerimizin değil, ninelerimizin annesinin dönemlerinde kullanılan, çanak çömlek, alet, kap, kıyafetleri Deveci Etnografya Müzesi'nde sergiliyor.

Deveci, yüzlerce yıl önce büyük ninelerimizin evlerinde kullandığı ve kültürümüze yerleşen eserlerin birçoğunun üretimini kendi yapıyor. "Kamışlar eskiden çok amaçlı kullanılırdı" diyen Deveci, kamışların çatallı ve bardaklık olarak kullanıldığı dönemleri anlatırken, bir yandan da sürahilerin olmadığı dönemlere su kabaklarının ne şekilde sürahi olarak kullanıldığını anlatıyor bizlere. Birçoğumuzun hiç görüp, duymadığı ancak kültürümüzün bir parçası olduğunu söylediği eşyaları kültürümüz olarak yaşatan Deveci, üretmesinin yanı sıra 50, 60 yıllık düğün dernek kıyafetlerinden, bebekler için kullanılan yatak ve eşyaları da derleyip müzeye yerleştirdi.

Çalı süpürgeleri bağlayıp, geçmiş yıllarda kullanıldığı için teke yumurtalarından cüzdan, kamışlardan kaval, yılan derilerden baston kaplayan Deveci, ürettiği her üründe Kıbrıs'ın kültürüne ait figürlerin de yer aldığını ifade etti.

"Ziyarete gelenler bir tek Rumlar…"

Kıbrıs kültürünü öğretmek için ürettiklerini öğretmek adına birçok kez çağrı yaptığını bunun için defalarca talepte bulunduğunu belirten Deveci, kimsenin öğrenmek için gelmediğini kaydetti.

Deveci, adanın kültürünü görüp öğrenmeye de bir tek Rumlar'ın geldiğini söyleyerek ilgisizlikten şikâyetçi oldu. Kıbrıs kültürünü yaşatmak için yoğun uğraş verdiğini ülkemizde bunun değerinin pek bilinmediğini de söyleyen Deveci, sadece ülkemizde değil geçmiş yıllarda ilgili bakanlık tarafından birçok kez gönderildiği ülkelerde de benzeri bir etnografya müzesi görmediğini söyledi.

Deveci, kültürü iğneden ipliğe aktaran tek müzenin Kaleburnu'nda olduğunu ancak ne halkın ne de devletin yeterli ilgi ve önemi göstermemesinin üzüntü verici olduğunu kaydetti.


#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.