EĞİTİM
okuma süresi: 8 dak.

YÖK ile 'denklik' krizi aşıldı ama!

YÖK ile 'denklik' krizi aşıldı ama!

Türkiye'de ÖSYM, herhangi bir üniversiteye yerleştikten sonra Kıbrıs'taki başka bir bölüme yatay geçiş yapıp mezun olan on binlerce kişinin diplomalarını önce askıya aldı, konu Türkiye medyasına yansıyınca bu kişilerin denklik sınavına tabi olacağı ve komisyon onayına alınacağı iddia edildi ardından da yazılımsal teknik arıza açıklaması yapılarak sorunun YÖDAK heyetinin apar topar Ankara ziyareti ile aşıldığı duyuruldu.

Yayın Tarihi: 04/05/19 10:15
okuma süresi: 8 dak.
YÖK ile 'denklik' krizi aşıldı ama!
A- A A+
Kıbrıs Postası - Vatan MEHMET

Kıbrıs Postası'nın edindiği bilgiye göre YÖDAK Heyeti, söz konusu gelişme üzerine önceki akşam Ankara'ya giderek krizi çözmek üzere YÖK Denetleme Kurulu ile bir araya geldi. Kapsamlı açıklamanın pazartesi yapılması beklenirken hem Eğitim Bakanı Cemal Özyiğit hem de YÖDAK Başkanı Prof. Dr. Akile Büke krizin aşıldığını duyurdu.

Yüz bin kişinin etkilenmesinin beklendiği şok edici gelişme, Türkiye medyasında yer alırken yalnızca yazılıma ilişkin teknik bir arıza nedeniyle konunun medya yoluyla bu denli büyümesi ile YÖDAK heyetinin ani ziyareti kafalarda soru işaretlerine neden oldu.

Ankara'da önceki akşam bir araya gelen YÖK Denetleme Kurulu ile YÖDAK'ın masasında KKTC Üniversitelerindeki bazı bölümlerde "devam sorunu" ile KKTC'de yüksek öğrenime ilişkin problemlerin de masada olduğu ifade ediliyor.

Türkiye medyasında ise konuyla ilgili şu ifadeler yer aldı; "Kıbrıs'a yatay geçiş yapan onbinlerce öğrencinin diploması askıya alındı.

ÖSYM on binlerce kişinin diplomasını, haber vermeden askıya aldı. Diploması askıya alınanlar şaşkın…

ÖSYM (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından herhangi bir üniversiteye yerleştikten sonra Kıbrıs'taki başka bir bölüme yatay geçiş yapıp mezun olan on binlerce kişinin diplomaları haber verilmeden askıya alındı.

Diploması askıya alınanlar arasında, mimar, avukat, savcı, hâkim, doktor, diş hekimi de var. YÖK'ün (Yükseköğretim Kurulu) aldığı yeni karara göre, ÖSYM tarafından Türkiye'deki herhangi bir üniversiteye yerleşenler ve daha sonra yatay geçiş haklarını kullanarak Kıbrıs'taki başka bir bölüme yerleşip mezun olan on binlerce kişi artık denklik sınavına tabi tutulacak.Gazete Duvar'dan Hacı Bişkin'in haberine göre;karar geriye dönük olarak da uygulanacak. YÖK kararı doğrularken, öğrenci ve mezun olan yüz bine yakın doktor, öğretmen, savcı, hâkim, doktor ve mimarın bu durumdan etkileneceği tahmin ediliyor. Mezun olanlar ise karara tepkili: "Bizlere yıllar önce 'denklik sınavı olacak' demediler. Ne oldu da şimdi böyle bir karar alındı?"

100 BİN KİŞİNİN ETKİLENECEĞİ TAHMİN EDİLİYOR

Bu kararla birlikte şu an görevde olan binlerce hâkim, savcı, öğretmen ve avukat denklik sınavına girecek. Buna göre, yatay geçişle Kıbrıs'ta şu an eğitim gören ve mezun yaklaşık 100 bin kişinin durumdan etkileneceği tahmin ediliyor. Mezun olmuş on binlerce kişinin de diploması kendilerine haber verilmeden askıya alındı. Akıllara gelen ilk soru ise denklik sınavına girecek ancak şu an görevde olan hâkimlerin mahkemelerde verdiği kararların ne olacağı? Bunun gibi birçok sorunun yanıtı için şu an gözler YÖK'te… Mağdur olanlar YÖK'le görüştüklerini ve kafalarındaki soru işaretlerinin giderilmediğini söylerken, kendilerine haber verilmeden diplomalarının neden askıya alındığını soruyor.

'BUNU BAŞTAN SÖYLEMELERİ GEREKİYORDU'

YÖK'ü arayarak denklik sınavına girmesi gerektiği bilgisini alan bir isim ise, "Denklik sorunu yaşadığımı bilseydim neden Kıbrıs'a yatay geçiş yapayım ki? Bunu bize baştan söylemeleri gerekiyordu. Bu durum karşısında mağdur olan herkes şu an şaşkınlık içerisinde. Kıbrıs'taki bir üniversiteye yatay geçiş yaptıktan sonra burada mezun olmuş ve yıllardır burada avukatlık yapan bir arkadaşım geçenlerde YÖKSİS (Yükseköğretim Bilgi Sistemi)'e girdiğinde diploma kaydının olmadığını gördü. YÖK'le görüştüğümde bana 'Kurunun yanında yaş yanmayacak. Ayıklamalar olacak' denildi. Ama bu ayıklamalar nasıl olacak bilmiyoruz" diyor.

YÖK'TEN YÖKSİS AÇIKLAMASI

YÖK dün "YÖKSİS üzerinde geçmişte verilen diploma denklikleri ile ilgili herhangi bir sorun bulunmadığını önemle belirtmek isteriz. Yapılan güncelleme çalışmaları nedeniyle bazı bilgilerin geçici olarak görüntülenememesi durumu giderildi" açıklaması yaparken konuyla ilgili bunun ötesinde bir aksiliğin olmasından da endişe ediliyor…

YÖKSİS'ten yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Üzerinde yapılan "teknik bir analiz, güncelleme çalışması" neticesinde yaşanan "rutin bir kapatma" işlemine ilişkin bazı yanlış anlaşılmalar olduğunu tespit edilmiştir. Bilindiği üzere YÖKSİS, sürekli güncellenen bir program olduğundan bazı teknik çalışmalar, analizler veya güncellemeler esnasında sistem kısa süreli ve kademeli, bütün veya lokal olarak kapatma durumunda kalınmaktadır. Yine böyle bir güncelleme, teknik analiz çalışması yapılırken sistemde yaşanan kapanma, bilgilerin görülememesi durumu farklı bir şekilde algılanıp, bir sorun varmış gibi anlaşılmıştır. YÖKSİS üzerinde geçmişte verilen diploma denklikleri ile ilgili herhangi bir sorun bulunmadığını önemle belirtmek isteriz. Yapılan rutin, teknik çalışmamız sona ermiş olup, sistem tekrar eski haline gelmiştir."

BAKAN ÖZYİĞİT: "YÖK BAŞKANI'YLA GÖRÜŞTÜK, DİPLOMA DENKLİKLERİNDE SORUN YOK"

Bakan Özyiğit: YÖK Başkanı'yla görüştük, diploma denkliklerinde sorun yok. Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit, YÖKSİS Sistemi üzerinde teknik çalışmalar ve güncellemeler yapıldığını belirterek, YÖK Başkanı Yekta Saraç ile görüştüğünü ve diploma denklikleri ile ilgili herhangi bir sorunun bulunmadığını açıkladı.

Özyiğit, YÖKSİS sisteminin sürekli güncellenen bir program olduğunu anımsatarak, sistem üzerinde yapılan teknik çalışmalar ve güncellemeler esnasında sistemin kısa süreli ve kademeli olarak kapatıldığını söyledi.

Yapılan çalışmalardan dolayı sistemde yapılan kapatma işleminin farklı algılandığını ve bir sorun varmış gibi anlaşıldığını ifade eden Özyiğit, YÖK Başkanı Yekta Saraç ile görüşerek geçmişte verilen diploma denklikleri ile ilgili herhangi bir sorunun bulunmadığı bilgisini teyit ettiğini belirtti.

Sistem üzerindeki teknik çalışmaların da tamamlanarak eski haline getirildiği bilgisini aldığını ve endişe edilecek bir durumun olmadığını vurgulayan Özyiğit, bakanlık olarak gelişmeleri yakından takip ettiklerini, bu doğrultuda da önümüzdeki haftalarda YÖK Başkanı Yekta Saraç ile bir araya gelerek, yüksek öğrenimdeki bütün hususları ele alacaklarını sözlerine ekledi.

BÜKE: "DENKLİK KONUSU YÖK İLE YAPILAN GÖRÜŞMELERDE ÇÖZÜMLENMİŞTİR"

YÖDAK Başkanı Prof.Dr. Akile Büke, YÖK'ün KKTC Üniversite diplomalarını denklik incelemesine aldığı yönündeki haberlere ilişkin açıklamada bulundu.

Yazılı açıklamada, "KKTC Üniversite diplomalarının denklik incelemesine alındığı konusu YÖDAK'ın birkaç gündür YÖK ile yürüttüğü temaslar ve bugün Prof. Dr. Akile Büke başkanlığında Prof. Dr. Mehmet Hasgüler, Prof. Dr. Ahmet Pehlivan'dan oluşan YÖDAK heyetinin YÖK'te yapmış olduğu yüz yüze görüşmeler sonucunda çözümlenmiştir" denildi.

Açıklamada, hem denklik konusu, hem de YÖK ile görüşülen diğer konularla ilgili ayrıntılı bilgilendirmenin, YÖDAK heyetinin KKTC'ye dönmesinin ardından yapılacağı vurgulandı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.