EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 3 dak.

"YSK'nın İstanbul kararı ve ABD-Çin ticaret görüşmeleri piyasayı hareketlendirecek"

"YSK'nın İstanbul kararı ve ABD-Çin ticaret görüşmeleri piyasayı hareketlendirecek"

Kıbrıs İktisat Bankası, günlük piyasa analiz raporunu yayımladı.

Yayın Tarihi: 06/05/19 07:37
okuma süresi: 3 dak.
"YSK'nın İstanbul kararı ve ABD-Çin ticaret görüşmeleri piyasayı hareketlendirecek"
A- A A+
İktisatbank'ın 6 Mayıs'a ilişkin Günlük Piyasa Analiz ve Yorumu şu şekilde:

Haftaya ABD ile Çin arasında devam eden ve mutlu sonla biteceği tahmin edilen ticaret görüşmelerinde sürpriz bir gelişme ile başlıyoruz: ABD Başkanı Trump, Çin'e Cuma'ya kadar ticaret anlaşmazlıklarının gidermek için zaman tanıdı. Aksi takdirde gümrük vergilerini artırmakla tehdit etti. Trump'ın twitter hesabı üzerinde yaptığı dün akşamki çıkış, piyasalarda adeta soğuk duş etkisi yarattı.

Şangay borsası %6, ABD'nin vadeli borsalarını gösteren futures endeksleri %2'ye yakın ekside işlem görüyor. Trump'ın Çin ile ticaret müzakerelerinin "çok yavaş" ilerlediğini söyleyerek, Çin'den ithal 200 milyar dolar tutarındaki üründen alınan %10 gümrük vergisini Cuma günü %25'e yükselteceğini açıkladı. Trump buna ek olarak 325 milyar dolar tutarındaki ürüne de "kısa süre içinde" %25 gümrük vergisi getireceğini söyledi.

Trump'ın beklenmedik çıkışı ardından bu hafta Washington'u ziyaret edecek Çinli heyetin ziyareti iptal etmeyi değerlendirdiğini bildirdi. Belki dikkatlerden kaçmıştır ama, Kuzey Kore hafta sonu yeniden füze denemesi gerçekleştirdi. Kuzey Kore Lideri Kim, önce Rusya'da temaslarda bulundu ardından da füze denemesi geldi. Haliyle, bu gelişmelerde Çin'in bir haber olması beklenmemeli. Bu bağlamda, ticaret görüşmelerinin seyri yavaş ilerlese de, Çin'in Kuzey Kore konusundaki tavrı, konunun sadece ticaret savaşları ile ele alınmaması ve beraberinde jeopolitik faktörler ile birlikte değerlendirilmesi gerektiğini bizlere söylüyor.

Cuma günü açıklanan resmi enflasyon rakamları piyasalarda soru işaretlerinin yeniden artmasına neden oldu. İstanbul Ticaret Odası'nın açıkladığı perakende enflasyonunda Nisan'da gıdanın %3,25 artmasına karşın TÜİK'de gıda kaleminin %1,40 artması kafaları karıştırdı. Resmi enflasyon beklentilerin altında %19,50 seviyesine gerilerken, üretici enflasyonu ise yükseldi.

Tencere enflasyonu olarak gördüğümüz ve mutfakta yaşanan fiyatı değişimlerine ışık tutması için uzun bir süredir takip ettiğimiz "türlü yapma maliyeti" bir önceki aya göre sınırlı olarak gerilerken, bir yıl öncenin aynı dönemine göre %103 arttı.

İktisatbank Günlük Piyasa Analiz ve Yorumu 06/05/2019 - Pazartesi

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.