KARPAZ
okuma süresi: 6 dak.

Kumyalı devletten ilgi bekliyor

Kumyalı devletten ilgi bekliyor

Kıbrıs Postası'nın rotası bu hafta Karpaz yarımadasının büyük köylerinden biri olan Kumyalı köyü oldu. Önemli bir tarihinin yanı sıra bakımsız ve ilgisiz kalmış büyük bir liman ve sahile sahip olan Kumyalı'nın sorunları yıllardır çözüm bekliyor.

Yayın Tarihi: 12/05/19 09:15
okuma süresi: 6 dak.
Kumyalı devletten ilgi bekliyor
A- A A+

Kıbrıs Postası - Nadire BAHADİ

Kumyalı yani eski adı ile Koma to Yialou, Karpaz yarımadasının en büyük köylerinden biri. Yamaç üzerine kurulan bir sahil köyü olan Kumyalı'ya ne yazık ki devlet yeterli ilgiyi göstermiyor. İlçelere uzaklığı nedeni ile gençler işsizliğin büyük sorun yarattığı Kumyalı'da liman ve sahil şeridi atıl durumda kalkınmayı beklerken, hayvancılık ve çiftçiliğin yanı sıra balıkçılık ile uğraşan köy halkı geçim zorluğu nedeni ile oldukça dertli. Kıbrıs Postası'na konuşan Kumyalı Muhtarı Yaşar Demir köyde yaşanan sıkıntı ve sorunları anlattı. Demir köyün en büyük sorununun köy, ova yollarının olduğunu belirtirken, Kumyalı halkının ve köyünün kalkınması için büyük bir şans olan liman ve plaja devlet yetkililerinin el uzatması için çağrıda bulundu.

"Borcu var diye kimse el uzatmıyor, içinde fareler pireler cirit atıyor"

Kumyalı'nın sahil şeridinde bulunan limanı, ki bu liman balıkçı barınağı olarak kullanılıyor, 1930'lu yıllarda bölgenin zeytin ile harup ürünlerinin yurtdışına ihraç edilmesinde kullanılmaktaydı. Muhtar Yaşar Demir, balıkçı barınağının düzenlenmesi ile barınağa 10 metreden büyük geminin girmesinin imkansız hale geldiğini belirtirken, barınağa çıkış noktasından teknelerin büyük zarar gördüğünü kaydetti. Önemli bir anda limana Sahil Güvenlik gemilerinin dahi giremediğini belirten Demir, Kumyalı'nın sahip olduğu turizm alanının atıl durumda olduğuna dikkat çekti.

Balıkçı barınağının hemen yanı başında bulunan Kumyalı Uygulamalı Turizm Oteli ise 2007 yılından bu yana atıl durumda. 2014 yılında faaliyete geçmek üzere Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Gençlik Dairesi Müdürlüğü ve Mesleki Teknik Öğretim Dairesi Müdürlüğü arasında protokol imzalanmasına rağmen başarısızlıkla sonuçlanan proje nedeni ile Kumyalı Uygulamalı Turizm Oteli yıllardır atıl durumda. "Otele yapılan masrafla 5 yıldızlı otel yapılırdı" diyen muhtar Demir, bina için defalarca ihaleye çıkıldığını, hiçbir sonuca ulaşılmadığını belirtti. " Borcu var diye kimse el uzatmıyor, peşkeş bile çekilemedi" diyen muhtar Demir, "tesisin içindeki her şey yağmalandı, binada güvercin, fare ve pireler cirit atıyor" şeklinde konuştu. Bölgede böyle bir yatırım atıl durumda kalmasının devletin ayıbı olduğuna vurgu yapan muhtar Demir, "Kumyalı köyünün de halkın da kalkınması için elimizdeki imkanları kullanmayı bilmiyoruz" dedi.

Demir: Kumyalı sınırlarında yangın çıksa, müdahale yapılamaz

Kumyalı köyünün sorunlarına değinmeye devam eden muhtar Yaşar Demir, köy halkının en çok şikayet ettiği konunun köy- ova yolları olduğunu belirtti. Köylünün traktörlerle dahi ovalara gitmekte zorlandığını belirten muhtar Demir, "bugün Kumyalı sınırlarında yangın çıksa, yollar nedeni ile hiçbir araç yangına müdahale etmeye gidemez" diyerek önemli bir soruna vurgu yaptı. Sorunu Kumyalı'nın bağlı bulunduğu Mehmetçik Belediyesi Başkanı Cemil Sarıçizmeli'ye de bildirdiğini ifade eden Demir, belediyenin yolu düzeltme imkanlarına sahip olmadığı cevabını aldığını söyledi. "Köylü bu zamanda tarla da her gün şikayet alıyorum" diyen Demir, devletin el uzatmasını istedi.


Bakımsız hanay tehlike saçıyor

Kumyalı'da hangi evin penceresinden bakarsanız bakın deniz adeta ayaklarınızın altındadır. 1974 öncesi daha çok Kıbrıslı Rumların ikamet ettiği Kumyalı'da çok sayıda da eski yapı bulunuyor. Bunlardan biri köy meydanında bulunan büyük ve güzel bir yapısı olan hanay. Ancak çok sayıda odası bulunan hanay yıllardan beri tek bir çivi dahi çakılmaması nedeni ile dökülüyor. Bakımsızlık ve ilgisizlikten duvarları patlayıp düşmek üzere olan hanayın tavanları da dökülüyor. Devlete ait olan ancak uzun süreliğine bir şahsa kiralandığı öğrenilen hanay özellikle köydeki çocuklar için büyük tehlike yaratıyor.

Kırsal kesim arsaları emirnameye takıldı, gençler evsiz

Kumyalı'da ki gençler de ilgisizlik nedeni ile oldukça mağdur. İş bulma konusunda köyün şehre uzak olması nedeni ile sıkıntı yaşayan genç nesil evlenip yuva da kuramıyor. Geçim kaynağı olarak hayvancılık, çiftçilik ve balıkçılıkla uğraşan gençler sezonluk olarak da bölgedeki otellerde çalışıyor. Bir şekilde karnını doyurup ev geçimini sağlamaya çabalayan gençler kırsal kesim arsalarındaki sorunlar nedeni ile ev yapamıyor. Yıllar önce dağıtılan bir kısım kırsal kesim arsalarının alt yapılarının olmadığını belirten muhtar Demir, köyde 60 gencin kırsal kesim arsası beklediğini, bölgede 45- 50 civarında arsa bulunduğunu ancak bunların da emirnameye takıldığı için içine 1 çivi çakılamadığını ifade etti.

Kumyalı Spor Kulübü sahası yarım kaldı

Köyün futbol takımı Kumyalı Spor Kulübü kulüp binasının Mehmetçik Belediyesi tarafından yenilendiğini belirten muhtar Demir, çim saha için girişim başladığını ancak zorlu geçen kış ayları nedeni ile projenin ertelendiğini kaydetti. Proje ilk etapta ertelendiyse de şimdilerde ise belediyenin söz konusu projeyi tamamlayacak imkan ve gücünün olmadığı gerekçesi ile yarım kaldığı belirtildi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.