GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 6 dak.

Simerini Gazetesi "Rumların Türkiye'nin sözde MEB'deki faaliyetlerine bakışı" konulu bir ankete yer verdi

Simerini Gazetesi "Rumların Türkiye'nin sözde MEB'deki faaliyetlerine bakışı" konulu bir ankete yer verdi

Simerini gazetesi hesabına gerçekleştirilen bir ankete göre, Kıbrıslı Rumların yüzde 79'u, "Kıbrıs Cumhuriyeti'nin" dış sınırlarını koruyacak pozisyonda olmadığını düşünüyor.

Yayın Tarihi: 12/05/19 09:46
okuma süresi: 6 dak.
Simerini Gazetesi "Rumların Türkiye'nin sözde MEB'deki faaliyetlerine bakışı" konulu bir ankete yer verdi
A- A A+
Gazete "Devletimiz Korumasız- Vatandaşlar Türkiye'nin MEB'deki Eylemlerine Nasıl Yanıt Veriyor" başlıklı manşet haberinde, 10 Kıbrıslı Rum'dan 8'inin "Kıbrıs Cumhuriyeti"nin dış sınırlarını koruyamayacağını düşündüğünü, bu durumun ise "Kıbrıs devletinin gücüyle ilgili olarak net bir görüntü olduğunu gösterdiğini" yazdı.

Ankete katılan kişilerin yüzde 21'inin ise, Güney Kıbrıs'ın dış sınırlarını koruyacak imkânı olduğu izlenimine sahip olduğu belirtildi.

Ankete katılanların yüzde 63'ünün, Rum hükümetinin enerji meselelerindeki icraatlarını desteklemesi, aynı zamanda Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis'in tutumundan memnuniyet duyduklarını belirtmesine rağmen, ankete katılanların yüzde 80'inin BM'nin, yüzde 60'ının da AB'nin "Türk meydan okumaları karşısındaki tepki şekli" konusunda hayal kırıklığı ifade ettiği de kaydedildi.

Ankette, Kıbrıslı Rumların yüzde 70'inin, Birleşmiş Milletlerin "Kıbrıs Cumhuriyeti'nin egemenlik haklarını etkili bir şekilde savunacağına inanmadığına" da yer verilirken, buna paralel olarak, ankete katılanların neredeyse yüzde 90'ının ise, "Kıbrıs Cumhuriyeti'nin AB'den Türkiye aleyhinde yaptırımlarda bulunulmasını talep etmesi gerektiğini düşündüğü" belirtildi.

İç sayfadan ise anket haberine "Savunmasızız" başlığıyla geniş yer ayıran gazete, anketin Simerini gazetesi hesabına, içerisinde bulunduğumuz Mayıs ayı içerisinde, IMR/Lefkoşa Üniversitesi tarafından, Güney Kıbrıs genelinde 18 yaş üzeri 500 kişiyle gerçekleştirildiğini izah etti.

Ankete katılanların yüzde 86'sının, Türkiye'nin tek yanlı olarak ilan edilen sözde Rum MEB'ine sondaj gemisi göndermesinden "büyük ve yeterli" ölçüde endişelendiklerini yazan gazete, "Fatih isimli Türk sondaj gemisinin varlığı ve faaliyetleri sizi ne derece endişelendiriyor" sorusuna katılımcıların yüzde 61'inin "büyük ölçüde", yüzde 25'inin "yeterli ölçüde", yüzde 7'sinin "az" endişelendirdiği, diğer yüzde 7'sinin de "hiç" endişelendirmediği yanıtını verdiğini iletti.

Rum hükümetinin enerji meselelerindeki icraatlarıyla çok fazla aynı fikirde olanların yüzde 18, yeterince hem fikir olanların yüzde 45, az hem fikir olanların ise yüzde 23 olduğuna yer veren gazete, dolayısıyla katılımcıların çoğunluğunun (yüzde 63) hükümetin enerji meselelerindeki icraatlarıyla "çok" veya "yeterince" hem fikir olduklarını, yüzde 33'ünün ise bu icraatlar konusunda olumsuz bir görüntü sergilediklerini iletti.

Ankete katılanların yüzde 77'isinin, Fatih sondaj gemisinin varlığının bölgedeki durumun istikrarsızlaşmasına yol açabileceğini düşündüğünü de ileten gazete, ankete katılan 10 Kıbrıslı Rum'dan neredeyse 5'inin (yüzde 49), Türkiye'nin tek yanlı olarak ilan edilen Rum MEB'inde sondaj yapacağını düşündüğünü, 10 Kıbrıslı Rum'dan 4'ünün ise (yüzde 43) böyle bir şey olacağına inanmadığını aktardı.

Son günlerde "MEB'de" yaşananlara rağmen, katılımcıların yalnızca yüzde 43'ünün Güney Kıbrıs ile Türkiye arasında sıcak bir olay yaşanmasından "çok" veya "yeterince" endişelendiklerini kaydeden gazete, Güney Kıbrıs ile Türkiye arasında sıcak bir olay yaşanmasının ne kadar olası olduğu sorusuna, katılımcıların yüzde 14'ünün çok, yüzde 29'unun yeterince, yüzde 32'isinin az, yüzde 21'inin hiç, yüzde 4'ünün ise bilmiyorum/yanıt vermiyorum şeklinde yanıt verdiklerini iletti.

Ankete göre, son günlerde ortaya çıkan enerji kriziyle ilgili olarak, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in tutumundan çok memnun olanlar yüzde 17, yeterince memnun olanlar yüzde 42, az memnun olanlar yüzde 19, hiç memnun olmayanlar yüzde 17 iken; Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis'in tutumundan çok memnun olanlar yüzde 28, yeterince memnun olanlar yüzde 39, az memnun olanlar yüzde 17, hiç memnun olmayanlar ise yüzde 8'lerde kaldı.

Ankete katılan 10 kişiden 8'inin (yüzde 80), "Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Türkiye'yi uluslararası düzeyde şikâyet etmesi gerektiğini düşündüğünü" de ileten gazete, "Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Türk meydan okumaları karşısındaki tutumuyla ilgili olarak", Kıbrıs sorunuyla ilgili müzakerelere geri dönülmemesi gerektiğiyle hem fikir olanların yüzde 37, bununla hem fikir olmayanların ise yüzde 56 olduğuna işaret etti.

"Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Türk meydan okumaları karşısındaki tutumuyla ilgili olarak", kriz çözülene kadar enerji meselelerindeki faaliyetlerin ertelenmesi gerektiğiyle hem fikir olanların yüzde 17, bununla hem fikir olmayanların ise yüzde 79 olduğuna da dikkat çekildi.

Rum hükümetinin uluslararası tutuklama emri çıkarma konusundaki niyetinin, kamuoyunu pek ikna etmemiş göründüğünü de yazan gazete, ankete katılanların yüzde 18'inin bunun çok etkili, yüzde 36'ısının yeterince etkili, yüzde 19'unun az etkili olduğunu, yüzde 24'ünün ise hiç etkili olmadığını düşündüğüne yer verdi.

Ankete katılanların yüzde 80'inin BM'nin, yüzde 60'ının ise AB'nin "Türk meydan okumalarına tepkisinden" az/hiç memnuniyet duyduklarını belirttiklerine de yer verilen ankette, katılımcıların yüzde 45'inin ise, üçlü ve dörtlü işbirliklerinde yer alan hükümetlerin tutumundan memnuniyet duyduklarını belirttikleri eklendi.
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.