EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 3 dak.

"TCMB'nin ihtiyat akçesinin bütçeye aktarılacağı yönünde haber, TL ve TL cinsi varlıklar üzerinde satış baskısı kurdu"

"TCMB'nin ihtiyat akçesinin bütçeye aktarılacağı yönünde haber, TL ve TL cinsi varlıklar üzerinde satış baskısı kurdu"

Kıbrıs İktisat Bankası, 14 Mayıs'a ilişkin günlük piyasa analiz raporunu yayımladı.

Yayın Tarihi: 14/05/19 07:17
okuma süresi: 3 dak.
"TCMB'nin ihtiyat akçesinin bütçeye aktarılacağı yönünde haber, TL ve TL cinsi varlıklar üzerinde satış baskısı kurdu"
A- A A+
İktisatbank'ın 14 Mayıs'a ilişkin Günlük Piyasa Analiz ve Yorumu şu şekilde:

Dün Reuters, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın, bütçenin daha fazla bozulmaması için TCMB'nin 40 milyar liralık ihtiyat akçesini merkezi yönetim bütçesine aktarmayı planladığını yayımladı. Reuters'a bilgi veren üst düzey ekonomi kaynağı, merkezi yönetim bütçesinde açığın şu anda öngörülenden daha fazla olduğu ve bütçenin desteklenmesi için böyle bir adımın atılmasının planlandığını kaydetti.

İhtiyat akçesi, öngörülemeyen durumlara karşılık kardan ayrılan para niteliğini taşıyor. 2018 sonu itibarı ile TCMB bilançosunda ihtiyat akçesi 27,6 milyar TL olarak yer alırken, güncel rakamın ise 40 milyar TL düzeyinde olduğu görülüyor.

Adından da belli olacağı üzere, ihtiyat akçesi, "firmaların öngörülemeyen durumlara" karşı hazırlıklı olmak amacıyla ayırdıkları likiditedir.

Ekonomik şartların ağırlaşması, büyümenin yavaşlaması, iç tüketimdeki cansız seyir ve dolayısı ile gerileyen vergi gelirleri, ister istemez bütçe üzerinde öngörülenden daha kötü bir tablonun gündemde olduğunu tüm açıklığı ile gösteriyor. Merkez Bankası'nın dönem karının Nisan'ı beklemeden Ocak'ta bütçeye aktarılması ardından, dün Reuters haberine göre, TCMB'nin karının %20'si olarak ayrılan yedek akçenin de bütçeye aktarılacağı haberini önemsiyoruz.

Geride bıraktığımız hafta, kurun yeniden korkusuz bir şekilde yükselişine karşı, TCMB'nin rahatsızlık belirtisi göstererek üstü örtülü de olsa 150 baz puan faiz artışına gitmesi (fonlamayı haftalık vadeden gecelik vadeye alması) ve sistemden TL 7 milyar çekerek TL likiditesini azaltma hamlesi, Reuters'in dün geçtiği haber ile gölgelenmiş oldu. TCMB'nin kara gün akçesinin (40 milyar TL) sisteme enjekte edilecek olması (para basma ile eşdeğer olarak yorumlanabilir), ister istemez TL ve TL cinsi varlıklar üzerinde negatif bir etki doğurdu ve enflasyonla mücadelede konusundan kararlılığı sorgulattı.

İktisatbank Günlük Piyasa Analiz ve Yorumu 14 Mayıs 2019 - Salı

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.