DÜNYA
okuma süresi: 4 dak.

ABD'nin Alabama eyaletinde kürtaj yasaklandı

ABD'nin Alabama eyaletinde kürtaj yasaklandı

ABD'nin Georgia eyaletinde kürtaj hakkını fiilen kaldıran yasanın yankıları sürerken bu kez de Alabama eyaletinde, kürtajı çok istisnai durumlar dışında yasaklayan yasa tasarısı kabul edildi. Benzer örneklerinden daha katı olan tasarı, tecavüz ve ensest olaylarında bile kürtaj yapılmasını yasaklıyor.

Yayın Tarihi: 15/05/19 18:14
okuma süresi: 4 dak.
ABD'nin Alabama eyaletinde kürtaj yasaklandı
A- A A+
Muhafazakâr Alabama eyaletinde Eyalet Senato'sunda yapılan oturumda, hamileliğin hangi aşamasında olursa olsun kürtaj uygulanmasını suç kapsamına alan tasarı kabul edildi.

Ensest ve tecavüz gibi durumlarda ayrıcalık tanınmasını öngören değişiklik teklifi de reddedildi.

Oldukça katı olan yasa, sadece annenin sağlığı tehdit altındaysa kürtaja izin veriyor. Tasarı ile A tipi suç kapsamına alınan kürtajı gerçekleştiren doktorlar 10 ile 99 yıl hapis cezasıyla yargılanacak. Ancak kürtaj olan kadınlar ceza kapsamının dışında bırakılıyor.

BEYAZ ERKEK EGEMEN SENATO ONAYLADI: 27 ERKEK KADINLARA NE YAPACAĞINI SÖYLEMEYE HAZIR

Oylama, 35 üyeli Alabama Senatosunun 'beyaz erkek egemen ve Cumhuriyetçi' karakterini de ortaya koydu.

Senatodaki 27 Cumhuriyetçi senatörden 25'i yasanın geçmesi yönünde oy kullandı. Diğer iki kişinin oy kullanmadığı belirtildi.

Demokratlar Senatoda sadece sekiz sandalyeye sahip ve senatonun tek kadınları olan dört temsilci de Demokrat.

Demokrat lider Bobby Singleton da bu dengesiz durum nedeniyle yasanın kabul edildiğine dikkat çekti ve "Kadınların bedenleriyle ne yapacaklarını söylemeye hazır 27 erkek var" dedi.

?İMZA YETKİSİ KÜRTAJ KARŞITI VALİNİN ELİNDE

Yasa, Cumhuriyetçi Vali Kay Ivey tarafından imzalandığında yürürlüğe girecek. Ivey, kürtaja karşı tutumuyla biliniyor.

Cumhuriyetçi Parti'den parlamenter Terri Collins, tasarının kabul edilmesi sonrası yaptığı açıklamada, "Biz, rahimdeki bebeğin bir insan olduğuna inanıyoruz" dedi.

Demoktrat Parti'den Senatör Bobby Singleton ise tasarının 'doktorları suçlu konumuna' sokabileceğini savundu.

'TECAVÜZÜN NASIL BİR HİS OLDUĞUNU BİLİYOR MUSUNUZ?'

Senatör Vivian Davis Figures de yasanın yandaşlarına tepki göstererek, "O çocuğu büyütmek, taşımak, geçimini sağlamak zorunda değilsiniz. O çocuk için hiçbir şey yapmak zorunda değilsiniz ama yine deo kadın yerine kararı vermek istiyorsunuz" dedi.

Tecavüz ve ensest konusunda istisna yapılmamasını da ayrıca eleştiren Figures, "Tecavüze uğramak nasıl bir his biliyor musunuz? Kadınların böylesi korkunç bir eylem sonrasında en azından bu istisnaya sahip olmasını neden istemiyorsunuz?" diye sordu.

TEPKİ ÇEKEN 'KALP ATIŞI TASARISI' NE DİYOR?

'Kalp Atışı Tasarısı' olarak anılan yasa, fetüste kalp atışlarının duyulduğu andan itibaren kürtaj yapılmasını yasaklıyor.

Ancak doktorlar ve insan hakları savunucuları, bebeklerin kalp atışlarının yaklaşık altıncı haftada duyulduğuna, kadınların hamile olduğunu ise biyolojik olarak yaklaşık dokuzuncu haftada fark edebildiğine dikkat çekiyor; yasanın kürtajı fiilen yasaklamak anlamına geldiğini vurguluyor.

1973 TARİHLİ KARARI DEĞİŞTİRMEK İSTİYORLAR

Alabama dışında Georgia, Kentucky, Mississippi ve Ohio'da da benzer kürtaj yasağı uygulanıyor. Ancak Alabama, yasanın içeriği bakımından ABD'deki örnek yasaların hepsinden öteye geçiyor.

Ülkedeki kürtaj karşıtı örgütler, Alabama'da kabul edilen bu yasanın, kürtajı serbest bırakan 1973 tarihli ABD Yüksek Mahkemesi kararını da değiştirmesini istiyor.

Yasa kadın örgütlerinin, insan hakları savunucuların tepkisi çekti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.