İÇ HABERLER
okuma süresi: 15 dak.

Formalite turu tamamlandı

Formalite turu tamamlandı

Cumhurbaşkanı'nın hükümeti kurmak üzere görevlendirdiği UBP Genel Başkanı Ersin Tatar'ın koalisyon görüşmeleri için dün çıktığı formalite turu tamamlandı. Tatar'ın "Ya CTP, ya HP'yle hükümet ya da seçim" mesajı öne çıktı...

Yayın Tarihi: 16/05/19 08:17
okuma süresi: 15 dak.
Formalite turu tamamlandı
A- A A+
Kıbrıs Postası - Rahmican Çalışkan/Ertuğrul Senova

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Ersin Tatar, hükümet kurma çalışmaları kapsamında ilk olarak Cumhuriyetçi Türk Partisi'ni (CTP) ziyaret etti.

Görüşmede UBP Genel Başkanı Ersin Tatar'a UBP Genel Sekreteri Hasan Taçoy eşlik ederken, Erhürman'a ise CTP Genel Sekreteri Erdoğan Sorakın eşlik etti. Görüşmede UBP'den milletvekilleri Özdemir Berova, Dursun Oğuz ve Nazım Çavuşoğlu, CTP'den de milletvekilleri Armağan Candan, Sıla Usar İncirli ve CTP Örgüt Sekreteri Ürün Solyalı da hazır bulundu. Toplantı öncesinde basına açıklama yapılmadı.

Görüşme sonrası UBP Genel Başkanı Ersin Tatar ile CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman basına açıklama yaptı.

TATAR: "GÜZEL BİR SOHBET OLDU"

İlk sözü alan UBP Genel Başkanı Tatar, Erhürman'a teşekkür etti, görüşmede güzel bir sohbet olduğunu ve iki büyük partinin önümüzdeki süreci değerlendirdiğini, bunun demokrasi kültürünün gereği olduğunu söyledi. Tatar, görüşmeleri diğer partilerle de yapıp ya bir koalisyon hükümeti kuracaklarını veya ülkeyi seçime götürmek için bir koalisyon olasılığını değerlendireceklerini belirtti. Ersin Tatar, ihtimallerin ya CTP'yle ya da HP ile hükümet kurmaları veya bir seçim hükümeti kurarak ülkeyi bir seçime götürmeleri olduğunu söyledi.

Bugün ilk görüşmeyi yaptıklarını, bunun ön görüşme olduğunu ifade eden Tatar, görüşmelerin ardından değerlendirmeler yapılacağını söyledi.

ERHÜRMAN: "UZUN SÜREDİR BİR FORMÜL VAR"

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman da, CTP olarak bu süreçte sorumlulukla davrandıklarını ve bir an önce hükümetin kurulması gerektiğini vurguladı. Erhürman, ülkede uzun süredir bir hükümet formülünün olduğunu ve sürekli gündemi meşgul ettiğini ifade ederek, "Şu anda gündemde bir hükümet formülü var... Kendilerine başarı dilerim" dedi.

"YETKİLİ KURULLARDA DEĞERLENDİRME GEREĞİ BULMADIK"

Tufan Erhürman, UBP ile ön görüşme yaptıklarını ancak koalisyon hükümetinde yer almayı yetkili kurullarında değerlendirme gereği bulmadıklarını ifade ederek, ortada bir hükümet formülü olduğunu işaret etti ve "O formülü yürütsünler, bunu dostça söylüyorum, başarılar dilerim" dedi.

UBP HEYETİ, HP'Yİ ZİYARET ETTİ

Hükümet kurma çalışmaları çerçevesinde partilere ziyaretler gerçekleştiren Ersin Tatar başkanlığındaki Ulusal Birlik Partisi (UBP) heyeti Halkın Partisi'ni (HP) ziyaret etti.

Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay'a HP Genel Sekreteri Yenal Senin, HP Parti Meclisi Üyesi Ayşe Onar ve HP Milletvekili Hasan Topal'ın eşlik ettiği görüşmede UBP Genel Başkan Ersin Tatar'ın yanısıra UBP Genel Sekreteri Hasan Taçoy ile UBP Milletvekilleri Nazım Çavuloğlu, Dursun Oğuz ve Özdemir Berova yer aldı.

Bir saat süren toplantının ardından basına açıklama yapan UBP Genel Başkanı Tatar, prensipleri ele aldıkları görüşmenin olumlu ve güzel bir geçtiğini belirterek, genel siyasi durum ve ülkenin içinde bulunduğu koşulların değerlendirildiğini söyledi.

Tatar, bir sonraki toplantının zamanının henüz belli olmadığına işaret ederek, DP, TDP ve YDP ile de görüşecekleri bugün hükümet anlamında bir sonucun çıkmasının mümkün olmadığını ifade etti.

"Bizim herhangi bir partiyle somut bir durumumuz, kesin şöyle ya da böyle olur diye keskin bir söylemimiz yok" diyen Tatar, 12 milletvekiline sahip CTP veya 9 milletvekiline sahip HP ile bir koalisyon olmazsa, erken seçimin de bir olasılık olarak durduğunu belirtti.

Tatar, bir soruya karşılık, yolsuzluk ve usulsulsüzlükler konusunda UBP olarak hiçbir sıkıntıları olmadığını söyledi. Temiz toplum, temiz siyaset ve şeffaflık konularının UBP'nin geçmişten bu yana savunduğu ilkeler olduğunu dile getiren Tatar, prensipte uzlaşılmayacak bir konu bulunmadığını ve hükümetteki paylaşımın detaylarının görüşmede yer almadığını belirtti.

Başka bir soruya karşılık, HP'nin, UBP ile koalisyon kurmak için değil, sıkıntılar yaşadığı için koalisyon hükümetini bozduğuna işaret eden Tatar, UBP'nin, diğer partilerle de görüştükten sonra parti içerisinde tüm alternatifleri ele alacakları değerlendirme yapacaklarını kaydetti

ÖZERSAY: "UBP İLE KOALİSYON KURULMA İHTİMALİ NE KADAR VARSA, KURULMAMA İHTİMALİ DE O KADAR VARDIR"

HP Genel Başkanı Kudret Özersay, bir şey söylemek için erken olduğunu belirterek, daha ziyade dinleyen konumunda oldukları toplantıda bir miktar da olsa düşüncelerini dile getirdiklerini kaydetti.

İzlenimlerini partinin yetkili organlarıyla konuşup, değerlendireceklerini söyleyen Özersay, hükümet seçeneklerinin önümüzdeki birkaç gün içinde belli olacağını belirtti. Özersay, farklı koalisyon seçenekleri bulunduğunu hangisinin gerçekçi ve mümkün olabileceğinin önümüzdeki günlerde belli olacağını ifade etti.

"UBP ile koalisyon kurulma ihtimali ne kadar varsa, kurulmama ihtimali de o kadar vardır" diyen Özersay, sürecin temel dinamiklerinin çalışması ve karar vermesi gerektiğini belirterek, bugün partilerin hassas noktalarının konuşulduğunu belirtti.

Bir soruya karşılık, ülkenin en fazla yararına olacak ve çalışabilecek koalisyon modelinin hayata geçmesi gerektiğini söyleyen Özersay, koalisyonun illa UBP ile HP arasında olması gerekmediğini ifade etti.

Özersay, başka bir soruyu yanıtında, daha önce onlarca sayfa hükümet programları ve koalisyon protokolleri yazıldığını ve takvimler konulduğunu hatırlatarak, toplumun siyasete olan güvenini yaratacak şeyin, söylenen ve yazılan şeylerin yapılması, hayata geçirilmesi olacağını sözlerine ekledi.

DENKTAŞ'TAN TATAR'A: "ELİNİZİ ÇABUK TUTUN, HAYAT DEVAM EDİYOR"

Denktaş'tan Tatar'a: Elinizi çabuk tutun, hayat devam ediyorUBP, hükümet çalışmaları kapsamında DP'yi ziyaret etti. Ziyaret sonrası iki lider basın açıklamasında bulundu. Açıklamanın ardından, UBP liderinin çıkışa yönlendiği sırada, DP Genel Başkanı Denktaş, "Elinizi çabuk tutun, hayat devam ediyor" ifadesinde bulundu.

Ersin Tatar liderliğindeki Ulusal Birlik Partisi (UBP) heyeti, hükümet kurma çalışmaları kapsamında, CTP ve HP'nin ardından, Demokrat Parti'nin (DP) kapısını çaldı.

UBP ile DP heyetleri arasında gerçekleşen toplantı sonrası, iki parti lideri basın karşısına birlikte çıktı.

İlk sözü DP Genel Başkanı Serdar Denktaş aldı.

DENKTAŞ: "TATAR'IN OMUZLARINDA BÜYÜK BİR YÜK OLACAK"

Denktaş, hükümeti kurma görevini alan Tatar'a ve partisine başarılar dileyerek sözlerine başladı.

Denktaş, "Dörtlü koalisyonun sona ermesiyle birlikte, genel beklenti UBP ile HP'nin koalisyon kurması yönündedir. Sayın Tatar son derece doğal bir şekilde Sayın Cumhurbaşkanı ile yaptığı gibi bütün siyasi partilerle görüşerek, görüşlerini alarak çalışmalarını sürdürecektir. Kendisine başarılar diliyorum. Ülkenin hayrına ne olacaksa, onun olmasını ümit ediyorum" dedi.

Toplantıda ayrıca ülkenin mali durumuna ilişkin de görüş alış-verişi yaptıklarını belirten Denktaş, "Bundan sonra artık sorumluluk UBP'de. Sayın Tatar'ın omuzlarında büyük bir yük olacak, bu yükü kaldırmak için elinden geleni yapacak. Biz de mecliste, sorumlu bir muhalefet anlayışıyla, ülkenin daha ileriye yürüyebilmesi için ne gerekirse yapmaya hazırlanacağız. Bu son 15 gün çok önemli ve değerli. Ne kadar erken bir sonuca ulaşılırsa, o kadar iyi. Tekrar kendisine başarılar diliyorum, UBP'ye başarılar diliyorum. Pazartesi Meclis'te yeniden görüşeceğiz" şeklinde konuştu.

TATAR: "BAŞKA ALTERNATİF YOK"

DP Genel Başkanı Denktaş'ın ardından söz alan UBP Genel Başkanı Ersin Tatar da, DP'li yetkililere teşekkürlerini sunarak başladığı açıklamasında, ülkenin içinde bulunduğu koşulların değerlendirildiğini ifade etti.

Tatar, "Sayın Denktaş uzun zamandır Maliye Bakanıdır. Ekonomiyle ilgili görüş alış-verişinde bulunduk. Günün sonunda memlekette büyük sıkıntılar var. Bir kriz var. Dolayısıyla bir an evvel en azından seçenekler neyse, bir tanesini seçilmesi lazım. Nedir bu seçenekler; sabah CTP ziyaretinde de söyledik; CTP ile bir hükümet kurulması, sayı itibariyle baktığımızda, HP ile bir hükümet kurulması veya bir seçim hükümetiyle belki seçime gidilmesi. Başka alternatif yok" şeklinde konuştu.

"ALGI ÖYLE YARATILMIŞ OLABİLİR AMA HP İLE UZLAŞMA HENÜZ YOK"

UBP'nin bu alternatifleri değerlendirdiğini ve temaslar yaptığını belirten Tatar, "Bizim HP ile herhangi bir uzlaşma durumumuz şuanda yoktur. Bunu açıkça ifade etmek istiyorum. Beklenti öyle oluşmuş, algı öyle yaratılmış olabilir ama kendisinin de bir açıklaması var. Sayın Kudret Özersay da, diğer partiler gibi onlarla da görüştüğümüzü ifade etmiştir. Bundan sonra TDP, ardından da YDP'yi ziyaret edeceğiz. Bu alternatifler üzerinde bilgi alış-verişinde bulunup, önümüzdeki birkaç gün içerisinde yeni bir şeklin ortaya çıkması için girişimlerimizi sürdüreceğiz" dedi.

"ELİNİZİ ÇABUK TUTUN, HAYAT DEVAM EDİYOR"

Tatar'ın konuşmasının ardından iki lider el sıkıştı. El sıkışmasının arından UBP lideri çıkışa yöneldi, bu sırada Denktaş ,"Elinizi çabuk tutun, hayat devam ediyor" ifadesinde bulundu.

TATAR, UBP-TDP GÖRÜŞMESİ SONRASI KONUŞTU: "HERKES HADDİNİ BİLMELİ, İNCE HESAPLAR YAPMAMALI"

TDP ile UBP heyetleri arasında gerçekleşen görüşmenin ardından açıklamada bulunan UBP lideri Tatar, "Herkes sorumluluk bilincinde olmalı ve haddini bilmeli" dedi. 'Herkes haddini bilmeli' vurgusunu Kıbrıs Postası'na değerlendiren Tatar, "İnce hesaplar yapılmamalı. Tabi ki bu konular konuşulacak ancak şimdi zamanı değil" dedi.

Hükümet kurma çalışmaları çerçevesinde sırasıyla; CTP, HP ve DP'yi ziyaret eden Ersin Tatar başkanlığındaki UBP'li heyet, bu kez de Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) heyetiyle görüştü.

Görüşme sonrası, iki lider basın mensuplarının karşısına heyetleriyle birlikte çıktı.

ÖZYİĞİT: "KAHVEMİZİ İÇTİK, SOHBETİMİZİ YAPTIK, BAŞARILAR DİLİYORUZ"

İlk sözü alan TDP lideri Cemal Özyiğit, dörtlü koalisyon hükümetinin geçtiğimiz hafta sonlandığını ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın, hükümet kurma görevini UBP'ye verdiğini anımsatarak, uzun süredir adı geçen bir hükümet ismi olduğunu ifade etti.

Özyiğit, "Bize göre bir an önce hükümet kurulmalı çünkü toplumun kaybedecek zamanı kalmadı. Acil bekleyen öncelikli sorunlar var. Biz içerde UBP'li heyete görüşlerimizi aktardık. Kıbrıs Türk geleneğini yerine getirerek kahvemizi içtik, sohbetimizi yaptık. Kendilerine başarılar diliyoruz. Umarım yeni hükümet bir an önce kurulur" dedi.

TATAR: "OLASI SEÇİM HÜKÜMETİNDE TDP DE BULUNABİLİR"

Özyiğit'in ardından konuşan UBP Genel Başkanı Ersin Tatar ise TDP heyetine kahve için teşekkür ederek, "Az önce Demokrat Parti'de de söyledim. Demokrasi kültürümüz, birbirimize karşı anlayışımızı görmek çok güzel bir duygu" ifadelerinde bulundu.

Hükümet kurma çalışmalarına ilişkin üç farklı alternatifin bulunduğunu yineleyen Tatar, "Olası seçim hükümetinde TDP de bulunabilir. Seçim hükümeti, hepimizin birlikte çalışacağı bir ortamdır" dedi.

"HERKES SORUMLULUK BİLİNCİNDE OLMALI VE HADDİNİ BİLMELİ"

Herkesin sorumluluk bilincinde ve haddini bilerek sürecin en kısa zamanda sonlanmasına yardımcı olması gerektiğini belirten Tatar, "KKTC için en iyisi neyse, onun olması için birlikte çalışmalıyız" dedi.

'HADDİNİ BİLMELİ' VURGUSUNU KIBRIS POSTASI'NA YORUMLADI: "İNCE HESAPLAR YAPILMAMALI"

Öte yandan 'haddini bilmek' vurgusuna Kıbrıs Postası aracılığı ile açıklık getiren Tatar, ülkenin zor günlerden geçtiğini, dolayısıyla bu zor günlerde ince hesaplar yapılmaması gerektiğini söyledi. Tatar, "Tabiki bu konular konuşulacak ancak şimdi zamanı değil" dedi.

Tatar, YDP görüşmesi sonrası konuştu: "Yoğunlukla erken seçimi konuştuk, seçim yasasında değişim şart"

Tatar, YDP görüşmesi sonrası konuştu: Yoğunlukla erken seçimi konuştuk, seçim yasasında değişim şartUBP Genel Başkanı Tatar ve beraberindeki heyet YDP'li yetkililerle görüştü. Görüşme sonrası açıklama yapan Tatar, "yoğunlukla erken seçim üzerine konuştuklarını, böyle bir durumda da seçim yasasında değişikliğin şart olduğunu" belirtti.

ARIKLI: "ERKEN SEÇİM DURUMUNDA DESTEĞİMİZ TAM"

Görüşme sonrası ilk sözü alan YDP Genel Başkanı Arıklı, hükümet formüllerinin masaya yatırıldığını ve ihtimaller içerisinde bulunan erken seçim konusunda desteklerini belirteceklerini vurguladı.

"Halkın daha fazla beklemeye vaktinin olmadığını" söyleyen Arıklı, herkesin aklında bulunan UBP-HP koalisyonunun da önümüzdeki günlerde netleşeceğini belirterek UBP Genel Başkanı Tatar'a bu süreç içerisinde başarılar diledi.

TATAR: "YOĞUNLUKLA ERKEN SEÇİMİ KONUŞTUK, SEÇİM YASASINDA DEĞİŞİM ŞART"

Arıklı'nın açıklamalarının ardından sözü alan UBP Genel Başkanı Tatar, "YDP'nin Meclis'teki konumundan ötürü görüşmede yoğunlukla erken seçim üzerine konuştuklarını" belirterek hükümet konusunda 3 alternatifin hala gündemlerinde olduğunu aktardı.

Söz konusu 3 alternatifin 'UBP-CTP, UBP-HP koalisyonları ve erken seçim' olduğunu yineleyen Tatar, erken seçime gidilmesi halinde seçim yasasında kesin bir değişime gidilmesinin önemine vurgu yaptı.

"BİZE VERİLEN SÜRE 15 GÜN, BİR AN EVVEL TABLOYU NETLEŞTİRECEĞİZ"

YDP'deki görüşmenin çok olumlu geçtiğini aktaran Tatar, Cumhurbaşkanı Akıncı'dan hükümet kurma yetkisi aldıklarında verilen sürenin 15 gün olduğunu ve en kısa sürede nihai kararı vereceklerini belirtti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.