SAĞLIK
okuma süresi: 4 dak.

"Kalp hastaları, altyapı ve oda sayısı mağduru"

"Kalp hastaları, altyapı ve oda sayısı mağduru"

Ülkede ilk kez gerçekleşen kalp nakli gibi birçok başarıya imza atan Kalp Damar Cerrahi Bölümü'nün Klinik Şefi Uzman Dr. Ozan Emiroğlu, Kıbrıs Postası'na konuştu.

Yayın Tarihi: 27/05/19 10:00
okuma süresi: 4 dak.
"Kalp hastaları, altyapı ve oda sayısı mağduru"
A- A A+
Kıbrıs Postası - Emel DOĞAN

Ülke genelindeki ilk kalp nakli gerçekleştirilen hastanın taburcu olacağını ve durumun gayet iyi olduğunu aktaran Ozan Emiroğlu, "Ülke genelinde yaptığımız bu ilk kalp nakli olduğu için daha temkinli ve detaycı davrandık. Bu nedenle normalden hastamızı daha uzun süre gözetim altında tuttuk" dedi.

"Sadece Kıbrıs'ta değil dünya genelinde ilk sırada gelen hastalıklardan biri kalp ve damar sorunlarıdır" diyen Emiroğlu, bir çok insanın da ölüm sebebinin kalp yetmezliğiyle alakalı olduğunu aktardı. Ülkedeki kalp yetmezliği konusundaki en büyük sıkıntının kalp bağışlarındaki azlıktan kaynaklandığını belirten Emiroğlu, "Halkımız bu konuda yavaş yavaş bilinçleniyor ve nakillerin artacağına inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

"BAŞARISIZLIĞIMIZIN TEK SEBEBİ ODA SAYISI"

"Başarısızlığımızın en büyük sebebi otelciliğimizdir. Hastalarımızda bu durumdan haklı olarak şikayetçiler" ifadelerini kullanan Emiroğlu, 2006 yılında kalp genel cerrahide başladıklarını, 2007 yılında ise şu an bulundukları servisi ve 7 odası ile hizmete girdiklerini aktardı.

Emiroğlu, "2007 yılında bir ameliyathane ve 5 kişilik ekibimiz vardı. Bu şekilde o yıllarda gayet yeterliydik. Fakat ilk yıllarda 20 ameliyat yapıyorken şu an yıllık 200 ameliyata kadar çıktık. Sürekli artan bir hasta sayımız var. Bu nedenle de bulunduğumuz servis, 20 ameliyat için yeterli ama şu an özellikle oda sayılarımız için yeterli değiliz. Bu nedenle de kalp hastalarımızın 2 ve 3 aya kadar bekleme süreleri uzayabiliyor" dedi.

Lefkoşa Nalbantoğlu Kalkındırma Derneği ve Sağlık Bakanlığı öncülüğünde yeni bir merkezin oluşturulabilmesi için çalışmalar başlatıldığını ve bu çalışmaların kalp hastaları için çok daha faydalı olacağına dikkat çeken Emiroğlu, yeni hastane projesinin var olduğunu fakat bu projenin faaliyete geçmesinin uzun sürmesi nedeniyle, hastaları bekletmemek adına yeni bir merkeze ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

"HAFTADA 5 HASTA ALMAKLA SINIRLIYIZ"

Ameliyathane sayısının bir, yatak sayılarının ise 5 olduğunu bu nedenle de haftalık 5 hasta alabilmekle kısıtlı olduklarının altını çizen Emiroğlu, "Kardiyoloji bölümü ve anjiyo bölümünde hasta sayıları artıyor ve yeni bir merkeze ihtiyaç duyuluyor.

Sağlık Bakanlığımız malzeme, ilaç ve ekipman gibi konularda hiç eksiklik yaşatmadı. Yıllardır tek sorunumuz fiziki altyapıydı. Bu nedenle yeni bir merkeze ihtiyaç duyuyoruz" dedi.

YENİ MERKEZ İÇİN YARDIMA İHTİYAÇ VAR

Sağlık Bakanlığı ve Dr. Burhan Nalbantoğlu Kalkındırma Derneği öncülüğünde yeni bir merkezin oluşturulması açısından yardım kampanyası başlatıldığını belirten Emiroğlu, "Halkımızın da bu konuda bize destek olmasını bekliyoruz. Yeni bir merkez, haftalık hasta alma sayımızı arttırarak, bekleme sürelerini kısaltıp hastaların mağduriyetlerini ortadan kaldıracaktır" ifadelerini kullandı.

KALP NAKLİ YAPILAN ÇELİK'İN TABURCU OLMASI BEKLENİYOR

Lefkoşa Devlet Hastanesinde kalp nakli yapılan Veli Çelik'in bugün taburcu olması bekleniyor.

Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi'nden yapılan açıklamada, 17 Nisan tarihinde yapılan ameliyatın başarılı olduğu, tedavisi tamamlanan hastanın yarın son kontrolü yapıldıktan sonra taburcu edilmesinin planlandığı kaydedildi.

Kalp nakli ameliyatı Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesinde ilk kez gerçekleştirilmişti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.