İÇ HABERLER
okuma süresi: 3 dak.

Akıncı'dan Güney Kıbrıs'a tepki: "Bize başka seçenek bırakmıyorsunuz"

Akıncı'dan Güney Kıbrıs'a tepki: "Bize başka seçenek bırakmıyorsunuz"

Cumhurbaşkanı Akıncı, "Doğu Akdeniz'de son zamanlarda yaşanan gerginlikler hiç birimizin arzu ettiği bir durum değil. Bu zenginlikler hepimize ait. Eğer bu, bu şekilde yapılırsa 'KKTC ve Türkiye'ye aynı şekilde davranmaktan başka seçenek bırakmıyorsunuz dedik" ifadelerini kullandı.

Yayın Tarihi: 11/06/19 13:32
okuma süresi: 3 dak.
Akıncı'dan Güney Kıbrıs'a tepki: "Bize başka seçenek bırakmıyorsunuz"
A- A A+
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Doğu Akdeniz'de yaşanan gerginliklerle ilgili, "KKTC ve Türkiye'yi enerji politikaları dışında, Doğu Akdeniz enerji denklemi dışında tutma eğilimleri var. Ama bu çabalar coğrafyaya aykırı çabalar. Bu bölgenin coğrafyasında ve tarihinde hem Kıbrıs Türkü vardır, hem de Türkiye vardır, var olmaya devam edecektir." dedi.

Akıncı, Girne'de başlayan Şehit Teğmen Caner Gönyeli Arama Kurtarma Tatbikatına katıldı. St. Hilarion (101 Evler) bölgesinde yapılan tatbikatın kara safhasının bitişinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Akıncı, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Fatih Sondaj Gemisi çalışanları hakkında yakalama kararı çıkarmasıyla ilgili şunları kaydetti:

"Doğu Akdeniz'de son zamanlarda yaşanan gerginlikler hiçbirimizin arzu ettiği durumlar değil. Biz öteden beri şunu söylüyoruz. Bu zenginlikler hepimize ait ve bu kabul ediliyor. İş tatbikata gelince bu bizim egemenlik alanımız diyen bir Rum yönetimi görüyoruz. Müzakereler devam ettiği süreçte kendilerine sıklıkla bir önerinin altını çizdik. Geliniz bu zenginlikler hepimize ait olduğuna göre ortaklaşa planlayalım. Ortaklaşa çıkarmak için iş birliği yapalım. Bunun için de bir ortak komite kuralım. Maalesef komite kurmaya yanaşmadılar. Tek taraflı eylemlerini sürdürdüler. Eğer bu, bu şekilde yapılırsa o zaman bize KKTC ve Türkiye olarak, aynı şekilde davranmaktan başka seçenek bırakmıyorsunuz dedik. Ve bunun gerekleri yapılıyor şu an. Eğer siz araştırma yapıyorsanız, biz de yaparız dedik yaptık. Eğer kazı aşamasına gelirseniz biz de o aşamaya geleceğiz dedik ve şimdi o safhadayız."

BARIŞ ÇAĞRISI

"Ama ben yine buradan bir çağrı yapmak istiyorum. Doğu Akdeniz bir barış gölü haline gelebilir. Bir barış havzası haline gelebilir. Buradan herkes faydalanabilir. Biz gerginlik siyaseti istemiyoruz. Çatışma siyaseti istemiyoruz. Barış ve uzlaşı istiyoruz. Ama haklarımızı da koruma karanlığı içerisinde bunları söylüyorum. Eğer bu konuda en ufak bir birlikte iş üretme, barışma ve ortaklaşma ip ucunu görürsek; hemen biz bu eli tutmaya hazırız."

"TÜRKİYE'Yİ DENKLEM DIŞI BIRAKMAK İSTİYORLAR"

"Ama maalesef bunun tam tersi gelişmeler oluyor. KKTC ve Türkiye'yi enerji politikaları dışında Doğu Akdeniz enerji denklemi dışında tutma eğilimleri var. Ama bu çabalar coğrafyaya aykırı çabalar. Bu bölgenin coğrafyasında ve tarihinde hem Kıbrıs Türkü vardır, hem de Türkiye vardır, var olmaya devam edecektir."
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.