İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Yaşamevi değil, devletin "Düşkünler Ambarı"

Yaşamevi değil, devletin "Düşkünler Ambarı"

Hırsızlık, şiddet, taciz, hatta tecavüz girişimlerinin bile yaşandığı iddia edilen Kalkanlı Yaşamevi'nde yaşlılar ile psikiyatri hastaları aynı ortamda... Gelen haberler ise vahim...

Yayın Tarihi: 11/07/19 07:49
okuma süresi: 6 dak.
Yaşamevi değil, devletin "Düşkünler Ambarı"
A- A A+

Yaşamevi denerek hem yaşlı bakımevi, hem de yatalak hastalar için yoğun bakım birimi, Psikiyatri hastaları için akıl hastanesi hem de orada kalmak isteyenler için otel hizmeti vererek adeta karışık bir hasta ambarı olarak kullanılan Kalkanlı Yaşamevi'nde başında iki polisin beklediği hasta bir de mahkûm kalıyor.

Her türlü bakım hizmeti vermek üzere tasarlanan ancak, kısıtlı personelle, psikiyatri hastaları ile yaşlıların ortak kullanım alanlarında sürekli birlikte olduğu ve zaman zaman taciz, hatta tecavüz girişimi gibi olayların yaşandığı Kalkanlı Yaşamevi'ni devlet sadece bakıma muhtaç birini göndermek için hatırlıyor.

Yaşlı ve bakıma muhtaç vatandaşların, psikiyatri hastalarının, yatalak hastaların, hasta mahkumların, hatta otistik bir çocuğun aynı binada barındırıldığı Kalkanlı Yaşamevi'nin üst katında ise Bin TL aylık ücretle kiralanan odalar ise zaman zaman garsoniyer olarak kullanılıyor.

Personelin son derece yetersiz olduğu ve çoğunluğu eğitimsiz hastabakıcıların özel bir şirkete bağlı olarak asgari ücretle çalıştığı Kalkanlı Yaşamevi'nde, 20 civarı yaşlı, 20 civarı da psikiyatri hastası bulunuyor.

Ortak kullanım alanları çoğunlukta olan tesiste bulunan yaşlılar ve hastaların bakımı için ise vardiyalı olarak çalışan toplamda 19 hastabakıcı, 6 hemşire, 6 temizlik görevlisi ve 3 güvenlik görevlisi bulunuyor.

AKIL HASTALARI İLE YAŞLILAR AYNI YERDE

Psikiyatri hastaları ile bakıma muhtaç yaşlıların gerek salon gerekse de yemekhane alanlarını ortak kullandıkları ve zaman zaman istenmeyen olayların yaşandığı Kalkanlı Yaşamevi'nde, hastabakıcıların son dakikada yaptıkları müdahalelerle, Psikiyatri hastalarının yaşlı hastalara zarar vermesinin tesadüfen önlendiği ifade ediliyor.

Hırsızlık, şiddet, taciz, hatta tecavüz girişimlerinin bile yaşandığı ifade edilen Kalkanlı Yaşamevi'nde yaşlılar ile psikiyatri hastaları aynı ortamda ve aynı anda yemek yemek zorunda.

YETERSİZ PERSONEL

Toplam sayısı 50'yi bulan, yatalak, psikiyatri hastası ve yaşlı insanın bulunduğu Kalkanlı Yaşamevi'nde, maaşlarını Sağlık Bakanlığı'nın açtığı hasta bakım hizmetleri ihalesini kazanan Hava Erova'ya ait şirketten asgari ücret maaşla çalışan 19 hastabakıcı görev yapıyor. Her vardiyada 4 hastabakıcı'nın aynı anda görev yaptığı Kalkanlı Yaşamevi'nde 4 hastabakıcı yaklaşık 50 bakıma muhtaç kişinin ihtiyaçlarını karşılamak durumunda. Sadece 6 hemşirenin görev yaptığı Kalkanlı yaşam evinde hemşirelik hizmetleri de haliyle aksıyor. 6 temizlik görevlisinin ile 3 güvenlik görevlisi yine vardiya usulü çalıştığında her vardiyada bir ikişer temizlik ve güvenlik görevlisinin yine asgari ücretle, dışarıdan şirketler üzerinden çalıştıkları ifade edildi. Yaşamevinde bir de şoför bulunuyor. Yaşamevi'nin hasta nakil aracını kullandığı ifade edilen şoförün aynı zamanda Yaşamevi'nde bulunan tek doktorun özel şoförlüğünü de yaptığı öğrenildi.

TEK DOKTOR

Kalkanlı yaşamevinin yaklaşık 50 kişilik bakıma muhtaç nüfusuna hem yaşamevinin yöneticisi hem de doktoru olarak görev yapan tek bir hekim var. Pratisyen Hekim Dr. Şebnem Benar'ın Yaşamevi'nin idari işlerinden hastalara bakacak vakti olmadığı ifade edilirken, Yaşamevi'ndeki insanların tıbbi ihtiyaçları da gerektiği şekilde giderilemiyor. Dr. Şebnem Benar'ın ayrıca Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Hastanesi'nde nöbet de tuttuğu, nöbet uttuğu dönemlerde Kalkanlı Yaşamevi'ndeki hekimlik görevinin iyice aksadığı ifade ediliyor.

ELEKTRİK KESİLSE ÖLECEK HASTALAR VAR

Gönyeli'deki Bülent Ecevit Rehabilitasyon Merkezi'nin kapasitesinin dolu olması nedeniyle, yatalak ve sürekli bakıma muhtaç hastaların da Kalkanlı'daki Yaşamevi'ne gönderilmeye başlandığı ve bu hastaların da bazılarının Solunum cihazı gibi yaşam destek ünitelerine bağlı yaşadığı ifade ediliyor. Elektriklerin kesilmesi ve jeneratörün devreye geç girmesi durumunda anında hayatını kaybedecek hastalarında bulunduğu ifade edilen Kalkanlı Yaşamevinde zaman zaman jeneratörün mazotunun bittiği ve bürokratik işlemlerin uzaması ve nakit darlığı nedeniyle jeneratöre mazot alınamadığı zamanların olduğu da belirtiliyor.

HASTA OLAN MAHKÛM İLE OTİSTİK ÇOCUK

Devletin bakıma muhtaç kişileri adeta depoladığı Kalkanlı Yaşamevi'nde, kanser hastası bir mahkûmun sürekli polis gözetimi altında eşi ile birlikte orada barındığı da ifade ediliyor. Devletin bakmakla yükümlü olduğu ve ailesi kötü davranıyor diye Sosyal Hizmetler tarafından ailesinden alınan Otizmli bir çocuğunda psikiyatri hastaları, yaşlılar ve yatalak hastalar ile aynı ortamda yaşamaya çalıştığı da gelen biler arasında.

ÜST KATTA OTEL

Kalkanlı Yaşamevi'nin en üst katında ise bütün doğru düzgün verilemeyen hizmetlere ek olarak otel hizmeti verilmeye çalışılıyor. Bin TL ile söz konusu odaları kiralayan bazı kişilerin bu odaları kaçamak yapmak için kullandıkları da iddialar arasında...

17 Aralık 2018'de kurulan ve 17 Ocak'ta Başbakanı Tufan Erhürman ile Sağlık Bakanı Filiz Besim tarafından açılışı gerçekleştirilen Yaşamevi "Yaşlı Kreşi" diye tanıtılmış ancak aradan geçen 6 aylık süre içerisinde Kalkanlı Yaşamevi, devletin bakmakla yükümlü olduğu hasta ve yaşlıları, yeterli teçhizat, personel ve bütçe olmadan "başından atma" tesisi olarak faaliyet gösteriyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.