İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Cumhurbaşkanı Akıncı: "Anastasiadis bulanıklık yaratmıştır, artık karar vermelidir"

Cumhurbaşkanı Akıncı: "Anastasiadis bulanıklık yaratmıştır, artık karar vermelidir"

Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıslı Rum liderin; kapalı ortamlarda bazen iki devlet, sırasında konfederasyon, bazen açıktan gevşek federasyon, bir başka gün desentrlizasyon, dönüşümlü başkanlık yerine dönüşümlü başbakanlık söylemleriyle bulanıklık yarattığını ifade ederek, "Rum tarafı artık karar vermelidir" şeklinde konuştu.

Yayın Tarihi: 20/07/19 11:09
okuma süresi: 4 dak.
Cumhurbaşkanı Akıncı: "Anastasiadis bulanıklık yaratmıştır, artık karar vermelidir"
A- A A+
Kıbrıs Postası

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kapsamında Dr. Fazıl Küçük Bulvarı'nda düzenlenen törende konuşan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıslı Rum liderin; kapalı ortamlarda bazen iki devlet, sırasında konfederasyon, bazen açıktan gevşek federasyon, bir başka gün desentrlizasyon, dönüşümlü başkanlık yerine dönüşümlü başbakanlık söylemleriyle bulanıklık yarattığını ifade ederek, "Rum tarafı artık karar vermelidir" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın açıklaması şöyle:

"20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı'nın 45'inci yılında hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Bu önemli günümüzde bizimle olmak için başta TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, onunla birlikte TBMM'yi, TSK'yı, siyasi parti ile kurum ve kuruluşları temsilen buraya gelen, ayrıca; farklı ülkelerden aramızda bulunan değerli konuklarımıza hoş geldiniz diyorum. 20 Temmuz 1974 gününün üzerinden 45 yıl geçmiş bulunuyor. Neredeyse yarım yüzyıla yaklaştık. O dönemde doğanlar, artık 45 yaşında. Bu yaşta ve daha genç olan insanlarımızı toplumun 3'te 2'sini oluşturuyor. Toplumumuzun önemli bir bölümüne yaşamadıkları bir dönemi anlatışmış oluyoruz. Yaşamış olanlara da o dönemleri yeniden yaşatıyoruz.

Kıbrıs'ta 15 Temmuz darbesi eğer amacına ulaşabilseydi, adanın Yunanistan'a bağlanacağı çok açık bir gerçekti. 20 Temmuz günü TSK'nın Kıbrıslı mücahitlerle gerçekleştirdikleri harekât enosisi engellemiş, yeni bir altyapı oluşturmuştur. Yıllardır var olan bu altyapı üzerinde bir gelecek inşası için uğraş vermekteyiz. Sonuca ulaşmak açısından yakınlaştığımız dönemler oldu. 2004 referandumu ve 2017 Crans Montana konferansı bunun örnekleridir. Ne var ki her iki durumda da sonuca varılamamıştır. Rum liderliğinin olumsuz tavrı buna olanak vermemiştir.

Bugün içinde bulunduğumuz durum özellikle Doğu Akdeniz'deki doğalgaz yatakları nedeniyle gergin bir hal almıştır. İşbirliği yoluyla çözüme giden yolu kısaltmak amacıyla Rum liderliğine bir öneride bulundum. Rum tarafını ortaklaşmaya davet eden öneriler 2011'de de yapılmıştı. 9 maddelik bir öneri sundum. Önerimiz birlikte davranmayı öngörmekteydi. Bu önerimiz olumlu yanıt almadı. BM ve AB bu önerilerden haberdardır.

Öneri öncesi BM Genel Sekreteri'ne son durum hakkındaki görüşlerimizi içeren bir mektup da ayrıca gönderilmiştir. Diplomatik kaynakları sonuna kadar kullanacağız. Rum lider Anastasiadis ile geçirdiği talihsiz kaza sonrası iyileşir iyileşmez görüşeceğiz. BM Genel Sekreteri'ne yazdığım mktubumda da 5 'li bir gayrı resmi toplantı için girişim üstlenmesini talep etmiş bulunuyorum. Türkiye'nin beklentisi de böylesi bir buluşmanın en erken zamanda geçekleşmesidir. Hepimizin Sayın Rum liderden açıklık bekliyoruz. Sayın Rum lider ne istiyor? Amacı ne? Kıbrıs'ta nasıl bir gelecek ön görüyor? Farklı ortamlarda farklı söylemler dönemi artık bitmelidir. Kapalı ortamlarda bazen iki devlet, sırasında konfederasyon, bazen açıktan gevşek federasyon, bir başka gün desentrlizasyon, dönüşümlü başkanlık yerine dönüşümlü başbakanlık söylemleriyle bulanıklık yaratmıştır. Rum tarafı artık karar vermelidir."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.