İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Vericilerle ilgili kapsamlı çalışma başlatıldı

Vericilerle ilgili kapsamlı çalışma başlatıldı

<P>Ülkemizdeki televizyon, radyo, telsiz ve GSM vericilerinin elektromanyetik alan şiddeti ölçümlerinin dünyada kabul edilen değerlerin çok altında olduğu açıklandı.</P> <P> </P>

Yayın Tarihi: 30/08/09 12:40
okuma süresi: 4 dak.
Vericilerle ilgili kapsamlı çalışma başlatıldı
A- A A+

Son yıllarda ihmal edilen temel sağlık konularından biri olarak sıklıkla gündeme gelen vericiler Sağlık Bakanlığı tarafından mercek altına alındı.

Sağlık Bakanı Dr. Ahmet Kaşif'in talimatıyla harekete geçen Devlet Laboratuarı Dairesi, TC Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile işbirliği başlattı.

Bu çerçevede BTK'na bağlı Spektrum İzleme ve Denetleme Daire Başkanlığı'ndan gelen 2 uzman 21 – 23 Temmuz arasında Selvili Tepe, Kantara, Yeni İskele ve BRTK Lefkoşa Merkez Binası civarında elektromanyetik alan şiddeti ölçümleri yaptırdı. Uzmanlar tarafından yürütülen ölçüm çalışmaları sonrasında BTK tarafından hazırlanarak Sağlık Bakanlığı'na gönderilen, Lha'nın elde ettiği oldukça kapsamlı rapora göre, elde edilen değerler Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Uluslararası İyonlaştırmayan Radyasyondan Koruma Komisyonu (ICNIRP)'nun belirlediği sınır değerlerin çok altında bulunuyor.

Dünyada GSM 900 bazında izin verilen E=41 Vm elektrik alan değerinin KKTC'de E=10 Vm olarak tesbit edildiği vurgulanan raporda gelişmelerle ilgili özetle şöyle deniyor:

" Özellikle Selvilitepe ve Kantara mevkilerinde tv kanallarına ait vericilerin ölçümleri için gidildiğinde mevcut yerde çok sayıda radyo, telsiz ve GSM vericilerinin de bulunduğu gözlemlenmiştir.

Bu sebeple söz konusu yerlerde frekans bazında ölçüm yapılarak, ortamın toplam elektromanyetik alan şiddetini etkileyen, bahsi geçen diğer vericilerin de katkı değerleri ayrıca belirlenmiştir. KKTC Selvilitepe, Kantara, BRT Lefkoşa Merkez Binası ve Kısa ve Orta Dalga Yeni İskele Bölgesi'nde frekans bazında elektromanyetik alan şiddeti ölçümleri ve ortamın toplam elektromanyetik alan ölçümleri ayrı ayrı yapılmış ve elde edilen değerlerin ülkemizde kabul gören sınır değerlerin altında olduğu görülmüştür"

Kaşif " Ülkenin tüm elektromanyetik alan haritası çıkarılacak"

Vericilerin sağlık açısından taşıdıkları risklerle ilgili denetim ve ölçümleri yıllar sonra ülke gündemine taşıyan Sağlık Bakanı Ahmet Kaşif, konuyla ilgili açıklamasında Türkiye'nin dünya örgütleriyle sürekli işbirliği yapan ilgili kurumlarıyla başlattıkları ölçüm çalışmalarının devam ettirileceğini söyledi.

Elektromanyetik alan şiddeti ölçüm değerlerinin dünyada tek söz sahibi örgütler olan WHO ve ICNIRP tarafından belirlenen risk sınırlarının çok çok altında olmasının sevindirici olduğunu belirten Kaşif, dünyanın hassasiyet gösterdiği, globalleşen sağlık sorunlarına gözü kulağı kapalı bir politika izlemeyeceklerini, bu konuda ölçümlerle başlatılan denetim mekanizmasını çalıştırmaya devam ederek sonuçları samimiyetle kamuoyu ile paylaşacaklarını ifade etti.

Bakan Kaşif, TC Sağlık Bakanlığı ve TC Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ile var olan işbriliğini daha geniş alana yayacaklarını, bu çerçevede tüm ülkenin elektromanyetik alan haritasını çıkarma kararı aldıklarını, karar çerçevesinde çalışmaların başlatıldığını vurgulayarak sözlerini tamamladı.

Lha

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.