GİRNE
okuma süresi: 5 dak.

"Belediyelerin birleştirilmesi" konusunda Girne bölgesinde görüş birliği yok

"Belediyelerin birleştirilmesi" konusunda Girne bölgesinde görüş birliği yok

Türkiye ile Ekonomik ve Mali İşbirliği Protokolü'nün imzalanması sonrası hükümetin 2019 yılı için açıkladığı reform eylem planında belediyelerin birleştirilmesiyle ilgili yasal düzenleme Meclis'e sevk edilmesi bekleniyor... Konu ile ilgili Girne bölgesi Belediye Başkanları hemfikir değil...

Yayın Tarihi: 24/07/19 11:05
okuma süresi: 5 dak.
"Belediyelerin birleştirilmesi" konusunda Girne bölgesinde görüş birliği yok
A- A A+
Girne Postası – Burcu Ece Yılmaz

Türkiye ile KKTC arasında Ekonomik ve Mali İşbirliği Protokolü'nün imzalanması sonrası hükümetin 2019 yılı için açıkladığı reform eylem planında belediyeler ile ilgili yapılacak reformlar önem taşıyor. Plana göre, belediyelerle ilgili olarak ise 2019 yılının Ekim ayına kadar, belediyelerin birleştirilmesiyle ilgili yasal düzenlemenin meclise sevk edilmesi tasarlanıyor.

Belediyelerin sürdürülebilirliği ve yeniden kalkındırılması yönünde yapılacak düzenlemeler ve tasarının hayata geçmesiyle belediye sayısının azaltılması planlanıyor.

Girne Postası, belediyelerin sayısının azaltılması konusuyla ilgili Girne bölgesi belediye başkanlarından görüş aldı. Belediye başkanlarının Girne Postası'na yaptığı açıklamalara göre 'belediyelerin birleştirilmesi' noktasında bir görüş birliği yok.

ORÇAN: "BELEDİYELERİN BİRLEŞTİRİLMESİNİ KABUL EDİLEBİLİR BULMUYORUM"

Girne Postası'na konuşan Tatlısu Belediye Başkanı Hayri Orçan, belediyelerin birleştirilmesini kabul edilebilir bulmadığını belirtti. Birkaç yıldır belediyelerin birleştirilmesi konusunun gündeme getirildiğini ancak, bu uygulamaya neden gerek duyulduğuyla ilgili tatmin edici açıklamalar yapılmadığını söyleyen Orçan, "Belediyelerin sayısı azaltıldığı zaman daha verim sağlanacakmış gibi bir intiba var ancak bu görüşe kesinlikle katılmıyorum" dedi.

Belediyelerle ilgili yaşanan sorunların sayı değil iyi yönetim anlayışı olmamasından kaynaklandığını dile getiren Orçan, "Belediyelerin mali yapısının güçlendirilmemesi, yetki ve yasal sorumluluklarıyla ilgili düzenlemenin yapılmamış olması nedeniyle belediyeler bugün çıkmaz noktadadır. Bana göre gelmiş geçmiş hükümetlerin kusurlarını, kendi yaptıkları hataların bedellerini, belediyeleri kapatarak ödetecekler. Belediyelerin hizmetin kalitesini düşürecek bir düşünce içine girdiler. Ben çok yanlış buluyorum" diye konuştu.

Belediyelerin birleştirilmesiyle hizmetin uzaklaşacağını, kalitenin düşüp, maliyetin artacağını söyleyen Orçan, "Çare iyi yönetim anlayışını yerleşmesidir. Devletin denetleyici rolünün aktif şekilde yapılması lazım. Aksi halde sorun yalnızca ertelenmiş olacak. Reform paketinden biraz kaynak aktarılacak, belediyelerin borçlarını kapatılacak ancak sonuç değişmeyecek. 5 sene sonra bizi yine aynı sorunların bekleyeceğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

HULUSİOĞLU: "BELEDİYELERİN BİRLEŞTİRİLMESİ TEK BAŞINA BİR ÇÖZÜM OLMAYACAK"

Girne Postası'na konuşan Çatalköy Belediye Başkanı Mehmet Hulusioğlu ise, belediyelerin birleştirilmesiyle ilgili atılan adımı doğru bulduğunu belirtti. Belediyelerin sayısal ve eylemsel olarak reforma ihtiyaç duyduğunu aktaran Hulusioğlu, belediyelerin birleştirilmesinin tek başına bir çözüm olamayacağını kaydetti.

Belediyelerin yetkilerinin ve mali imkanlarının arttırılması gerektiğinin altını çizen Hulusioğlu, "Türkiye'de, çağdaş ülkelerde ve dünyada belediyecilik nasılsa, ülkemizde de belediyeciliğin çağdaş şekilde dizayn edilmesi gerekiyor" dedi.

ÇELEBİ: "DOĞRU BULMUYORUM"

Girne Postası'na konuşan Dikmen Belediye Başkanı Yüksel Çelebi ise, belediyelerin birleştirilmesi konusuyla ilgili belediyelerden yeterli görüş alınmadığını belirtti. Konuyu basından takip ettiklerini dile getiren Çelebi, hükümetten belediye tarafına herhangi bir açıklama yapılmadığını ifade etti. Çelebi, belediyelerin birleştirilmesi adımını ise doğru bulmadığını aktardı.

GÜNGÖRDÜ: "MEVCUT 28 BELEDİYE SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİL"

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü ise dün katıldığı TV programında konuyla ilgili yaptığı açıklamada,yerinden yönetim ilkelerinin güçlendirilmesi ve belediyelerin var olan yetkilerinin çoğaltılmasının önemine işaret etmiş, Belediyeler Reformu ile birlikte Belediyeler Yasası'nın da güçlendirilmesi gerektiğini söylemişti. Güngördü, mevcut 28 belediyenin sürdürebilir olmadığını düşündüğünü belirterek, belediyelerin birleştirilmesi gerektiğini aktarmıştı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.