İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Batı Nil Virüsü bir can aldı!

Batı Nil Virüsü bir can aldı!

Batı Nil Virüsü teşhisiyle hastanede tedavi gören Hilmi Bolel hayatını kaybetti.

Yayın Tarihi: 26/07/19 17:00
okuma süresi: 6 dak.
Batı Nil Virüsü bir can aldı!
A- A A+
Kıbrıs Postası

Batı Nil Virüsü teşhisiyle Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi yoğun bakım ünitesinde tedavi gören Hilmi Bolel hayatını kaybetti.

Toplam 7 kişinin tedavisi ise sürüyor.

Sağlık Bakanlığı, Batı Nil Virüsü teşhisiyle Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Genel Yoğun Bakım Servisi'nde tedavi gören Hilmi Bolel'in bugün hayatını kaybettiğini; 7 kişinin de kontrol amaçlı hastanede tutulduğunu açıkladı.

Yazılı açıklama yapan Sağlık Bakanlığı, Hilmi Elibol'un kardiak ve Solunum arresti sonucu kaybedildiğini duyurdu ve Bolel ailesine başsağlığı diledi.

Batı Nil Virüsü'ne karşı gerekli koruma tedbirlerinin alındığını bildiren Sağlık Bakanlığı, vatandaşlara evlerin ve bahçelerin etrafında birikmiş ve bir haftadan fazla bekleyen su kaynaklarını ortadan kaldırma, su depoları ya da varillerin üzerini kapatıp, kovalarda bekleyen suları sık sık boşaltma çağrısında bulundu.

7 KİŞİ DAHA HASTANEDE… TAHLİLLER TÜRKİYE'YE GÖNDERİLDİ

Açıklamada dün itibariyle 7 kişinin daha kontrol amaçlı hastanede tutulduğu, hastaların kan ve BOS örneklerinin Türkiye'ye gönderildiği, sonuçların kamuoyuyla paylaşılacağı bildirildi.

Ülkede hastalığın kontrolüne yönelik olarak Sağlık Bakanlık tarafından yerel yönetimler ve ilgili kurumlarla işbirliği içinde tüm gerekli koruma tedbirlerinin alındığı kaydedildi.

VATANDAŞA UYARI

Sağlık Bakanlığı açıklamasında, sivrisineklerin yol açtığı hastalığa karşı önlemler çerçevesinde vatandaşların ne yapması gerektiğine de yer verildi ve şu uyarılarda bulunuldu:

"Sivrisinekler, üremek ve çoğalmak için uygun su kaynaklarına ihtiyaç duyar. Bu su kaynakları, sazlık, bataklık, göl gibi doğal alanlar olabileceği gibi bahçemizdeki bir saksının dibinde, kullanılmayan bir araba lastiğinde ve plastik bir kovada bekleyen su birikintisi de olabilir. Evlerimizin ve bahçelerimizin etrafında birikmiş ve bir haftadan fazla bekleyen su kaynaklarını ortadan kaldıralım. Su depoları ya da varillerin üzerini kapatıp, kovalarda bekleyen suları sık sık boşaltalım. El arabaları vb. ekipmanlarda bekletilen suları boşaltalım. Çatı yağmur su oluklarını temizletelim. Saksı diplerinde bekleyen suları boşaltalım."

SAĞLIK BAKANLIĞI 3 KİŞİNİN TEDAVİ GÖRDÜĞÜNÜ DUYURMUŞTU

Sağlık Bakanlığı'nın dün yaptığı açıklamada, kan tahlilleri Türkiye'ye gönderilen şüpheliler içerisinde 3 kişide pozitif sonuç bildirildiği belirtilerek, Bakanlığın girişimleri sonucu Kıbrıs Rum Kesimi'de de bugün itibariyle 1 vaka bildirildiği kaydedildi.

Batı Nil Virüsü'nün nadiren nörolojik semptomlara ve çok düşük oranlarda ölümlere yol açabildiğine dikkat çekilen açıklamada, virüsün 50 yıldan fazladır birçok ülkede bildirildiği kaydedildi.

YAZ BOYUNCA VE SONBAHARIN ERKEN DÖNEMLERİNDE GÖRÜLÜR

Hastalığın genelde mevsimsel olduğu, yaz boyunca ve sonbaharın erken dönemlerinde görüldüğü belirtilen açıklamada, salgın bölgelerinin başlıca kuş göç yolları üzerinde yer aldığı, sivrisineklerin taşıyıcı kuşlardan beslenirse, virüsü alarak insanlara bulaştırabildikleri ifade edildi.

Çoğunlukla Afrika, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Amerika ve Batı Asya'da görülen BNV'nin ülkede ilk kez tespit edildiği vurgulanan açıklamada, "2018 yılında Avrupa'da olgularda artış saptanmış, İtalya ve Yunanistan'da salgın gelişmiş, az da olsa ölümler olmuş ve yine 2018 yılında Türkiye'de de 26 vaka bildirilmiştir" denildi.

SİVRİSİNEKLER İLE BULAŞIR… İNSANDAN İNSANA BULAŞMASI MÜMKÜN DEĞİL

Batı Nil Virüsü'nün sivrisinekler ile bulaştığı vurgulanan açıklamada, virüsün insandan insana bulaşmasının mümkün olmadığı, damlacık, tükürük, el sıkışma veya öpüşme yolu ile asla bulaşmadığına dikkat çekildi.

Hastaların yaklaşık yüzde 20'sinde ateş görüldüğü ifade edilen açıklamada, "Yaşamı tehdit etmeyen hafif semptomlar ile giden ve birkaç günde kendiliğinden iyileşen bir hastalık görülür" denildi.

HASTALARA GEREKLİ BİLGİLENDİRME YAPILDI

Ülkede hastalığın kontrolüne yönelik Sağlık Bakanlığı tarafından yerel yönetimler ve ilgili kurumlarla iş irliği içinde gerekli koruma tedbirlerinin alındığına işaret edilen açıklamada, virüs tespit edilen hastalara ve yakınlarına gerekli bilgilendirmeler yapılarak, başka vaka olup olmadığının araştırıldığı kaydedildi.

KORUNMA YÖNTEMLERİ

Açıklamada, virüsten korunmanın, sivrisineklerle entegre mücadele ve bireysel korunma yöntemleri ile sağlanabildiğine dikkat çekilerek, şu ifadelere yer verildi:

"Bireysel korunma yöntemlerinde; evdeki su birikintileri, depolar gibi sivrisineklerin üremesini kolaylaştıran faktörlerin ortadan kaldırılması, evdeki pencerelere sineklik takılması, kişisel olarak sivrisinek kovucu spreylerin kullanılması, uzun kollu koruyucu kıyafetler giyilmesi, sivrisineklerin pik yaptığı saatlerde bina dışı aktivitelerden kaçınılması, hasta hayvan dokuları ile temas ederken eldiven kullanılması önerilir. Özetle hastalıktan korunmada temel yaklaşım sivrisinek üreme alanlarının azaltılması ve sivrisinek sokmalarından korunmaktır."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.