KARPAZ
okuma süresi: 12 dak.

Karpaz başkaldırıyor!

Karpaz başkaldırıyor!

Yıllardır birçok sorundan mustarip Karpaz halkı, organize bir şekilde eylem ateşi ile sokağa indi. Taleplerini içeren 9 maddelik muhtıra verdi.

Yayın Tarihi: 01/08/19 07:44
okuma süresi: 12 dak.
Karpaz başkaldırıyor!
A- A A+
Kıbrıs Postası - Nadire BAHADİ

Yıllardır birçok sorundan müzdarip olan Karpaz halkı eylem ateşi ile sokağa indi. Karpaz bölgesinin sorunlarına çare bulunmadığı ve her gelen hükümet tarafından üvey evlat muamelesi yapıldığı gerekçesi ile sorunlarına dikkat çekmek isteyen Karpaz halkı, Yenierenköy Belediyesi ve 28 bölge muhtarı ile bazı Sivil Toplum Örgütlerinin desteği ile eylem başlattı. Dün sabah saatlerinde Ziyamet çemberinde ellerinde bayrak ve pankartlarla bir araya gelen bölge halkı, sorunlarını Cumhuriyet Meclisi'nde masaya yatırmak amacı ile Lefkoşa'ya gitmek üzere yollara düştü. Eyleme talep edilmesine rağmen sağlık ekibi desteği sağlanmazken, yürüyüş sırasında Derince sakini Salih Çil dil dönmesi nedeni ile ölümden döndü. Sıcak hava nedeni ile birçok vatandaş fenalık geçirdi. İlk olarak amacın Lefkoşa'da Cumhuriyet Meclisi'ne yürünmek olduğu eylem şeklinde yaşanan sağlık sorunları nedeni ile değişikliğe gidildi. 1'inci gününde yürüyüş eylemi Çayırova'da sonlandırılırken, eyleme Cuma günü HaspolatÇemberi'nden devam edileceği, muhtarlar ve bölge halkının Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı'na yürüyecekleri bildirildi.

Yürüyüş öncesi açıklama yapan Yenierenköy Belediye Başkanı Emrah Yeşilırmak," hükûmet yetkilileri bizim eylemimiz ile ilgili masaya oturana kadar eylemimiz devam edecek" şeklinde konuşarak sorunlarının çözüme ulaştırılması konusundaki kararlılıklarını dile getirdi. Bölge halkı açıklamaların ardından Lefkoşa'ya doğru harekete geçti. Pazartesi günü Başkent Lefkoşa'ya ulaşılması hedeflenirken, eylemcilerin belirli bölgelere de çadır kurarak hem eylemlerine devam etmeleri hem de dinlenmeleri hedefleniyor. Eylemciler birinci günün sonunda Çayırova köyüne ulaşarak eylemlerine devam etmek üzere çadır kurdu. Geceyi çadırlarda geçirecek olan eylemciler, yürüyüşlerine bugün devam edecek.

"KARPAZ BÖLGESİ,KKTC'NİN KURULDUĞU GÜNDEN İTİBAREN ÜVEY EVLAT MUAMELESİ GÖRMÜŞTÜR"

Karpaz bölgesi için talepler 9 madde altında toplanırken, bölge muhtarları da talepler konusunda mutabık."Karpaz bölgesi olarak artık bizler hükümetlerin ilgisizliğinden dolayı yok olma tehlikesi ile karşı karşıyayız" diyen Yeşilırmak, göreve geldiği günden itibaren bölgenin ve belediyenin kalkınması için meclis üyeleri, muhtarlar, STÖ ve halk ile ciddi bir mücadele içerisinde olduklarını belirtti. "Ancak bizlerin yapmış olduğu mücadele bölgenin kalkınması için yeterli değildir. Devlete hükmeden siyasilerin de elini taşın altına koyma zamanı gelmiştir, hatta çoktan geçmiştir" diyen Yeşilırmak, Karpaz bölgesi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kurulduğu günden itibaren üvey evlat muamelesi görmüştür. Hiç bir hükümet bu bölgenin kalkınması için adımlar atmamıştır. Bizler bölgemizin kalkınması için artık susmaycağız ve hakkımız olanı alacağız. Bunun için kanımızın son damlasına kadar mücadele edeceğiz" şeklinde konuştu.

Karpaz halkının "Bölgemizin geleceği için yürüyoruz" adı altında başlattıkları eylemde dikkat çekilen sorunlar 9 başlık altında toplandı. Yeşilırmak açıklamasında sorunları,

  • Karpaz Emirnamesinin değiştirilmesi ve İmar planın yapılması
  • Emirnameden doğan kayıpların vatandaşlara ve belediyeye ödenmesi
  • Bölgemize bir üniversitenin yapılması
  • Bucak ve diğer devlet dairesi hizmetleri
  • Yol Sorunu
  • Sağlık Sorunu
  • Turizm Sorunu
  • Eşek Sorunu
  • Bölgenin Kalkınma Bölgesi ilan edilmesi ve somut adımların atılması olarak sıraladı.

YEŞİLIRMAK: "4 KÖYDE EMİRNAME NEDENİ İLE GENÇ NÜFUS KALMADI"

2004 yılından beridir uygulanan Karpaz Emirnamesi'nin 2 ay içerisinde değiştirilmesi ve devamında 1 yıl içerisinde imar planının yapılması taleplerinin olduğunu belirten Yeşilırmak, emirnamenin bölgenin geleceğini etkileyen en önemli faktörlerden bir tanesi olduğunu kaydetti. Bu talep ile ilgili geri adım atmayacaklarını ifade eden Yeşilırmak, Karpaz Emirnamesi'nden dolayı vatandaşların ve Yenierenköy Belediyesi'nin çok ciddi kayba uğradığını, hatta emirname ve işsizlik sebebiyle vatandaşların arazi ve arsalarını satmak zorunda kaldığına dikkat çekti. "4 köyümüzde bu sebepten dolayı genç nüfus kalmamıştır" diyen Yeşilırmak, vatandaşların kendi arazilerine dahi çocukları için ev veya yatırım yapamadığına dikkat çekti. "Dünyanın birçok ülkesinde koruma altına alınan ve sit alanı olarak belirlenen bölgeler için vatadaşlarının uğramış oldukları değer kaybını tazmin eder" diyen Yeşilırmak, talebin emirnameden doğan kayıpların belediyeye ve vatandaşlara ödenmesi olduğunu kaydetti.

"BÖLGESEL KALKINMADA GÜZELYURT/ KALKANLI EN İYİ ÖRNEK"

Bölgede vatandaşların ve esnafın en büyük talebinin bir üniversitenin yapılması olduğunu kaydeden Başkan Yeşilırmak, bölgenin bu konuda yıllarca istismar edilip ve kandırıldığını söyledi. Yeşilırmak, bir üniversitenin herhangi bir kampüsünü bölgeye açmasının ve ya yatırım yapmak isteyen işadamlarına Karpaz bölgesini göstermenin çok mu zor olduğunu sorguladı. Üniversiteler sayesinde Güzelyurt/Kalkanlı bölgesinin nasıl geliştiğini ve kalkındığının gözlemlendiğini belirten Yeşilırmak, bölgesel kalkınma ve gelişme için bölgeye acilen bir üniversite yapılmasını talep ettiklerini kaydetti."Hem emirname uygulanacak, hem yatırımlara izin vermeyeceksin, hem de bölgenin kendiliğinden kalkınmasını bekleyeceksin. Ne yapacak bu insanlar? Nasıl hayatlarını idame ettirecekler?" şeklinde sert çıkan Yeşilırmak, üniversite için arazi sağlanması ve temellerinin atılması için 1 yıl içerisinde adım atılmasını şart koştuklarına dikkat çekti.

"BUCAK HİZMETLERİNİN ALTYAPISI KURULMASI VE HİZMETLERİN VERİLMESİ İÇİN 3 AYLIK BİR SÜRE VERİYORUZ"

Başkan Yeşilırmak Karpaz bölgesinin yıllarca devletten uzak kaldığını ve devletini yanında hissetmediğini ifade etti. Bölgede yer alan karakolların kapatıldığına, vatandaşların sosyal sigorta, ihtiyat sandığı, vergi ve nüfus işlemleri için Lefkoşa'ya, Mağusa'ya ve İskele'ye gitmek zorunda bırakıldığını belirten Yeşilırmak, Yenierenköy ve Dipkarpaz nüfusunun birleştirildiği zaman bir İskele kadar nüfus yoğunluğuna sahip olduğunu, bu nedenle bölgenin bucak hizmetlerine ihtiyacı olduğuna dikkat çekti. "Devlet bu hizmetleri sağlamak ve vermek zorundadır" diyen Yeşilırmak, hükümete bucak hizmetlerinin altyapısının kurulması ve hizmetlerin verilmesi için 3 aylık bir süre verdiklerini ve geri adım atmalarının söz konusu olmadığını belirtti.

YOL VE SAĞLIK SORUNU KANGRENLEŞTİ

Bölgedeki ilgisizlikten yolların da nasibini aldığını söyleyen Yeşilırmak, yolların artık tekrardan yapılıp ve trafik güvenliğinin sağlanmasını talep etti. "Her yıl birçok vatandaşımız kötü olan yollarda trafik kazası geçirmekte ve canlarımız gitmektedir" diyen Yeşilırmak, bir an önce yarım kalan İskele/Karpaz Anayolu'nun tamamlanmasını talep etti. Bununla birlikte Gelincik/Kaleburnu arasındaki yol kullanılmaz hale geldiğini bildiren Yeşilırmak, yolların kötü olmasından dolayı araçların ciddi zararlar gördüğünü, yollar ile ilgili en geç sene sonuna kadar projelendirilmeye gidilip, ihaleye çıkılmasını talep etti.

Bölgenin en ciddi sıkıntısının ise sağlık sorunu olduğunu vurgulayan Başkan Yeşilırmak, her konuda mağdur olan Karpaz insanının devletin sağlamak zorunda olduğu sağlık hizmetlerini de alamadığını vurguladı. Bölgedeki sağlık merkezinde bazı aylarda gece nöbetçi doktorun dahi olmadığın söyleyen Yeşilırmak, "biz bölge halkı olarak artık sağlık ile ilgili pansuman yapılmasından bıktık ve isyan noktasına geldik" dedi. "Bölgede çocuklarımıza bakacak bir çocuk doktorumuz bile yok" diyen Yeşilırmak, "diş ünitesi yeni geldi ancak diş doktoru yok.Labaratuvar var ama laborant yok. Psikiyatrist yok. Röntgen cihazı yok. Kadın doğum doktorumuz yok. Diyetisyen yok" diyerek sağlık sorunları ile ilgili yaşanan vahameti gözler önüne serdi. "Vatandaşlarımızdan biri hasta olduğunda en yakın olan Mağusa Hastanesi'ne götürülmektedir" diyen Yeşilırmak, yol olmayan yollarda hastaların kilometrelerce uzağa götürmek zorunda bırakıldığına dikkat çekti. "Artık susmayacağız" diyenYeşilırmak, "hakkımız olan hastaneyi istiyoruz. Bunun için hükümetimize hastane temelleri atılması için 1 yıl süre veriyoruz" diyerek sağlık hizmetlerinin verilmesinin lütuf değil, zorunluluk olduğuna dikkat çekti. Bu eylemin Karpaz Bölgesi'nin başkaldırışı olduğunu belirten Yeşilırmak, bu başkaldırışın devletin varlığına, birliğine ve bütünlüğüne yapılan bir başkaldırış olmadığını, bu başkaldırışın haklarını istemek olduğunu, Karpaz Bölgesi'nin yok olmaması için olduğuna dikkat çekti.

ÇETİL: "ÇEVRE KİRLİLİĞİNİ GÖRMEMESİ İÇİN TURİSTLERİN OTELLERDEN ÇIKMASINI İSTEMİYOUZ"

Eylemde Turistik bölge ilan edilen Bafra bölgesinin sorunlarına dikkat çeken muhtar Selim Çetil, bölgede 45 yıldır su sorunu olduğuna ifade etti. "Bir türlü su sorununu çözemedik" diyen çetil, "İnsanlarımız susuz kalıyor. Çevre düzenlemesinden utanıyoruz. Otellerimiz var. Turistler geliyor ve turistlerin çevredeki kirliliği görmemesi için otelden çıkmasını istemiyoruz" şeklinde konuştu.

"40 YILDIR HAKETTİĞİMİZ HİZMETİ ALAMADIK"

Karpaz bölgesinin sürdürülebilir bir yapıya kavuşabilmesi için bölge muhtarları olarak bir platform oluşturduklarını ve 28 muhtarlık olarak beraber hareket ettiklerini belirten Sipahi köyü muhtarı Göksal Hacıhasanoğlu, kesin sonuç alana kadar eylemlerini meclis önünde devam ettirmekte kararlı olduklarına dikkat çekti. "Başkaldırışımız Karpaz bölgesinin 40 yıldır hak ettiği ancak almadığı hizmetler içindir" diyen Hacıhasanoğlu, "hakkımız olanı bir lütuf olarak, bir sadaka olarak istemiyoruz. Biz geleceğimiz için, gençlerimiz için, göç etmemek burada var olmak için hakkımız olanı istiyoruz" şeklinde konuştu.

ÖYKÜN: 1 TL'LİK DOĞUM KAĞIDI İÇİN KARPAZ HALKI İSKELE'YE GİDİYOR

Eyleme Yeni Karpaz Derneği'de destek verdi. Dernek adına açıklama yapan Başkan Turgay Öykün, eylem için çok geç kalındığını, 20 yıl önce yapılması gereken bir eylem olduğunu belirtti. "1 TL'lik doğum kağıdı için bu insanlar İskele'ye gidiyor" diyen Öykün, "sigortasını yatıracak olan İskele'ye gidiyor. Araç muayenesini yapacak İskele'ye gidiyor" dedi. 1974 öncesinde Karpaz bölgesinde mahkeme, tapu dairesi olduğunu söyleyen Öykün,"1974 sonrasında gümrük dairesi, hayvancılık dairesi, kaymakamlık vardı. Bütün hizmetler teker teker elimizden gitti. Biz buna ses çıkaramadık" şeklinde konuştu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.