KARPAZ
okuma süresi: 11 dak.

Karpazlılar Lefkoşa'yı salladı, bürokrasi hızlandı

Karpazlılar Lefkoşa'yı salladı, bürokrasi hızlandı

Karpaz halkı, yıllardır bölgenin ilgisiz bırakılıp gereken yatırımın yapılmadığı gerekçesiyle Ziyamet'te başladıkları eyleme dün Lefkoşa'da devam etti.

Yayın Tarihi: 03/08/19 09:45
okuma süresi: 11 dak.
Karpazlılar Lefkoşa'yı salladı, bürokrasi hızlandı
A- A A+
Kıbrıs Postası - Nadire Bahadi

Karpaz bölgesine gereken önemin verilmediği gerekçesiyle Yenierenköy Belediyesi ve bölge muhtarlarının öncülüğünde, Çarşamba günü başlayan eylem dün de Başkent Lefkoşa'da devam etti.

Sivil toplum örgütlerinin de destek belirttiği eylemde yaklaşık 150 eylemci Cumhuriyet Meclisi, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Başbakanlığa yürüyerek siyah çelenk bıraktı, Yenierenköy Belediye Başkanı Emrah Yeşilırmak ve bölge muhtarları ilgili bakanlarla ve Başbakan Ersin Tatar ile görüşüp taleplerini dile getirdi. Eylem Başbakanlık önünde tamamlandı.Kıbrıs Postası'na konuşan Başkan Yeşilırmak, çocuklarının geleceği adına düzenledikleri eylemin ses getirip başarı ile sonuçlandığını kaydetti.

YEŞİLIRMAK: "EYLEMİMİZ BAŞARI İLE SONUÇLANMIŞTIR"

Başkan Yeşilırmak, 31 Temmuz Çarşamba günü başlattıkları eylemi Başbakanlık önünde sonlandırdıklarını kaydederek, "çocuklarımızın geleceği için başlattığımız eylem, başarı ile sonuçlanmıştır" şeklinde konuştu. Bakanların istedikleri adımı attıklarını kaydeden Yeşilırmak, "hak ettiğimiz hizmetlerin alınması için ilgili bakanlardan sözlerimizi aldık ve Başbakan'ın bu süreci takip etmesini rica ettik" dedi. Bakanların verdiği sözlerle ilgili Başbakan Tatar'ın önümüzdeki süreçte takibini yapacağını kaydettiğini belirten Yeşilırmak,en önemli kazanımın ise İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars'ın verdiği sözler olduğunu belirtti."Bunlar talep ettiğimiz 9 maddenin 3 tanesiydi. Bucak hizmetlerinin önümüzdeki aylar içinde bölgeye gelmesi, emirname değişikliğine yıl içinde başlanması ve imar planına 1 yıl içinde başlanmasıydı ki bunun önümüzdeki yıl içinde başlanacağı ile ilgili sözleri aldık" diyen Yeşilırmak,bakanlarla görüşmelerinde beklenen yanıt ve sözleri almış olduklarını ifade etti. Sağlık Bakanlığı'ndan hastane olmasa bile sağlık hizmetleri ile ilgili eksiklerin giderileceği sözünü aldıklarını söyleyen Yeşilırmak, 15 gün içerisinde tekrardan eksik olan hizmetlerin bakan Pilli'ye bir rapor halinde ileteceklerini söyledi.

BAYBARS: "BUCAK HİZMETLERİ İKİ AYA KADAR BÖLGEYE GELECEK"

Cumhuriyet Meclisi'ne siyah çelenk bırakılmasının ardından eylemciler İçişleri Bakanlığı'na yürüdü. Eylemcilerle demir teller ardında görüşen Bakan Ayşegül Baybars, Başkan Yeşilırmak'ın taleplerini bildirmesi üzerine yaptığı açıklamada, sorunların ülkenin genelinin sorunları olduğunu, yıllarca sürdürülen politikanın kalkınmayı ve istihdamı sıkıntıya soktuğunu açıkladı. Talep edilen ve yıllardır bölge halkını zora soran bucak hizmetleri çalışmalarının sürdüğünü belirten Baybars, en geç bir-iki ay içerisinde bucak hizmetlerinin bölgeye geleceğini söyledi. Baybars, kimlik makinesi cihazlarının altyapısının bazı parçalarının beklendiğini belirtti.

"KARPAZ'DA PLANLI BİR GELİŞME İÇİN HALA ŞANS VAR"

Mağusa'nın üniversite sayesine geliştiği, Karpaz'a yapılacak bir üniversite sayesinde Karpaz'ın da gelişebileceği yöndeki söylemleri cevaplayan Baybars, Mağusa'nın güzel gelişemediğini ancak Karpaz'da planlı bir gelişme için halen şans olduğunu kaydetti. Planlı ve sürdürülebilir bir gelişme sağlanabildiği takdirde Karpaz'ın örnek bir yer olabileceğini söyleyen Baybars, bölgesinin eşsiz özelliklere sahip olduğundan mevcut şeklini bozmadan kalkınmasının sağlanması gerektiğini vurguladı.

2020 BAŞINDA İMAR PLANINA BAŞLAMAK HEDEFLENİYOR

Karpaz halkının en büyük sorunlarından biri olan emirname ile ilgili aktarılan talepleri yanıtlayan Bakan Baybars, Yeniboğaziçi-İskele İmar Planı çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu, hedeflerinin 2020 başında Karpaz İmar Planı'na başlamak olduğunu ifade etti. Baybars, bu süreçte Emirname'de de bir takım değişiklikler öngördüklerini anlattı.Emirname'de hedeflerinin "Karpaz bölgesi için eko-agro turizmde bir miktar iyileştirme, Yenierenköy'de de bazı alanların imara sağlıklı bir şekilde açılması" olduğunu belirten Baybars, çalışmalar için uzmanların bölgeye ancak Eylül ayında bölgeye gidebileceğini söyledi.

ATAKAN: "EN BÜYÜK SIKINTI KAYNAK"

Eylemciler, İç İşleri Bakanlığı'nın ardından Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı'na yürüdü. Bakan Tolga Atakan, Belediye Başkanı Emrah Yeşiılrmak,Meclis Üyeleri ve muhtarları kabul ederek görüştü.

Atakan, 2018'de ekonomik krizden dolayı bazı ihalelerin iptal edildiğini bunlardan birinin de Dipkarpaz'dan manastıra kadar olan yol olduğunu söyledi.Dipkarpaz-Apostolos Andreas, Çayırova- Dipkarpaz, köy bağlantı yolları yama işleri için Maliye Bakanlığı'ndan bloke talebinde bulduklarını ve kaynak beklediklerini belirten Atakan, 2018'de üç proje iptal edilerek Kaleburnu Sipahi yolunun yapıldığını kaydetti. Kaynak aktarılır aktarılmaz ilk adımları atacaklarını söyleyen Atakan, Türkiye'de ihalesine çıkılan 7 projenin 4'ünü üstelenen konsorsiyumun tasfiye olduğuna işaret ederek, yarım kalan projelerin birinin İskele- Çayırova diğerinin de Balalan -Yenierenköy olduğunu kaydetti. Atakan talep edilen hız tespit kameraları ile ilgili de Yenierenköy'de Sağlık Merkezi'nin bulunduğu bölgeye bir hız tespit kamerası yerleştirileceğini, Yeşiköy'e de ikinci bir hız tespit kamerası monte edilmesini değerlendirdiklerini açıkladı. Atakan önceki dönem hükümetlerinden daha çok, bölgeye öncelik verdiklerini ve vermeye devam edeceklerini söyledi.

BAŞBAKANLIĞA'DA SİYAH ÇELENK

Ulaştırma Bakanlığı'nın ardından eylemciler Başbakanlık'a da siyah çelenk bırakmak isterken Başbakanlık'ta önlem alan polis ekipleri izin vermedi. Başbakanlık önünde polis ile eylemciler arasında kısa süre tansiyon yükselirken, Başkan Yeşilırmak beraberine aldığı çocuklarla birlikte Başbakanlık önüne siyah çelenk bıraktı.

PİLLİ'DEN SAĞLIK HİZMETİ SÖZÜ

Eylemciler hastane taleplerini dile getirmek üzere ardından Sağlık Bakanlığı'na yürüdü.Eylemcileri bakanlık binası önünde karşılayan Bakan Ali Pilli de eylemcilerle Bakanlık kapısında görüştü. Sağlık hizmetleriyle ilgili gelen talepler hakkında Pilli, Karpaz'da sağlık hizmetlerinde eksikliklerin olduğunun bilincinde olduğunu kaydetti.Gerekli sağlık hizmetlerini bölgeye getirme sözü veren Pilli, hastane sözü veremeyeceğini ancak sağlık hizmeti getireceğinin sözünü verebileceğini söyledi. Bakan Pilli kalıcı çözümler üzerinde çalıma yaptığını, bayramdan sonra Karpaz'la ilgili ön bilgi vereceğini söyledi.

BAŞBAKAN TATAR, EYLEMCİLERİ KABUL ETTİ

Eylemciler Başbakanlık önünde eylemlerini sonlandırdı. Bölge halkı otobüslerle Başbakanlık önünden ayrılırken, Başbakan Tatar, Yenierenköy Belediye Başkanı Emrah Yeşilırmak ve bölge muhtarlarını kabul etti. Başbakan Ersin Tatar, devletin ve hükümetin Karpaz bölgesine her zaman önem verdiğini belirterek, bölgenin gelişmesi ve bölge halkının refahı için yeni dönemde Karpaz'a yönelik plan ve projeler olduğunu söyledi. Başbakan Tatar, Karpaz halkının ortaya koyduğu mücadele ve seslenişi saygıyla karşıladıklarını da belirterek, "ülkenin ve bölgenin planlı ve programlı bir şekilde gelişmesi için sizlerle istişare içinde halkın refahını yükseltmek için çalışacağız. Ülkenin bölgelerin gelişmesi tüm kesimlerle ve halkla birlikte konuşularak olur. Diyaloğa her zaman devam edeceğiz" diye konuştu. Tatar, devlet ve hükümet olarak her zaman Karpaz'a yakın olduklarını ve önem verdiklerini, bölgeye ve halkın isteklerine duyarlı olduklarını söyledi. Tatar, özellikle son dönemde ekonomik anlaşmanın da imzalanmasıyla tüm ülke ve halka eşit hizmet için çalıştıklarını, bunu önemsediklerini kaydetti.

YEŞİLIRMAK: "DEVLETTEN SADECE DEVLETİN VARLIĞINI, HİZMETLERİNİ İSTİYORUZ"

Başkan Yeşilırmak Başbakan ile görüşmesinde, Karpaz bölgesinin hükümetten ve devletten beklentilerini dile getirdi. Karpaz halkının her zaman geriye gittiğini savunan Yeşilırmak, belediye başkanlığına seçildiği günden beri bölgeyi ve belediyeyi geliştirmek için ciddi mücadele verdiklerini ifade etti. Ama tek başlarına bunun mümkün olmadığını ifade eden Yeşilırmak, "hükümet ve devletimizden Karpaz bölgesine gereken desteğin verilmesini istiyoruz ve bekliyoruz. Eylem bugün burada noktalandı ama taleplerimiz var. Bölgenin geleceği için yürüdük, bu mücadele haykırıştır, baş kaldırmadır. Devletimizden taleplerimiz var, özelde Karpaz genelde hükümet ve ülke yararınadır, taleplerimiz hiçbir siyasi içerik taşımıyor. İçişleri Sağlık, Bayındırlık Bakanlıklarına da taleplerimiz iletildi. Hükümetin ilgisini, devletin hizmetlerini istiyoruz. Tam teşekküllü hastane istiyoruz. Bölgemizde turistlerle birlikte 40 bin üzerinde vatandaş var. Sağlık merkezimizde doktor İstiyoruz ilgi şefkat istiyoruz. Devletten sadece devletin varlığını, hizmetlerini istiyoruz. Yolun tamamlanmasını istiyoruz. Emirname değişikliği istiyoruz, bire bir bu bölgeye dokunun. Taleplerimizi, bölgedeki haykırışı lütfen görün" şeklinde konuştu. Yeşilırmak, İTÜ'nün Karpaz'da verilen arazilere artık yatırım yapmasının da takipçisi olunmasını isterken, Başbakan Tatar da, İTÜ'nün bölgede hayat bulması için görüşmeler yapıldığını, bunun olmasıyla bölgeye hareketlilik geleceğini söyledi. Bafra bölgesinin gelişmeye devam ettiğini, bölgenin tümünüm gelişmesi için de çalışmaların sürdüğünü, devletin bölgeye yatırımlar yaptığını, yolların yapıldığını, ulaşımın kolaylaştığını kısacası devletin yatırım yaptığını ve daha da yapacağını ifade eden Tatar, "Buralar nasıl geliştirilir bunun üzerine çalışacağız" dedi. Ekonomik anlaşmanın imzalandığını, bu çerçevede ülke geneline yönelik projeler olduğunu, bunların bir kısmının da Karpaz'a yönelik olduğunu ifade eden Tatar, "Planlı programlı sizlerle istişare içinde halkın refahını yükseltmek için çalışacağız. Gelişmeler hep birlikte, halkla birlikte konuşularak yapılır. Diyaloğa devam edeceğiz, her zaman bunun olması önemli" diye konuştu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.