EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 8 dak.

Öğrencilerin çilesi: Geçim derdi ve ulaşım

Öğrencilerin çilesi: Geçim derdi ve ulaşım

Girne'deki üniversitelerde öğrenim gören öğrenciler Girne Postası'na konuştu. Başta kira bedellerinin yüksek olmasından dert yanan öğrenciler geçim derdine düştüklerinden yakındı.

Yayın Tarihi: 06/08/19 11:30
okuma süresi: 8 dak.
Öğrencilerin çilesi: Geçim derdi ve ulaşım
A- A A+
Girne Postası – Burcu Ece Yılmaz

Özellikle Girne'deki kira bedellerinin yüksek olmasından dert yanan öğrenciler, ev kirası, elektrik faturası, yeme-içme derken, geçim derdine düştüklerini anlattı.

Topluma taşıma ve ulaşım noktasında ciddi sorunlar olduğuna işaret eden öğrenciler, okul servislerinin belli saatler arasında hizmet vermesi nedeniyle yetersiz kaldığını, Girne içindeki dolmuşların ise pahalı olduğunu vurguladı. Her öğrencinin araba alacak gücü olmadığına dikkat çeken öğrenciler, dolmuşlarda öğrencilere yönelik indirim uygulanması gerektiğini aktardı.

ÖĞRENCİLER NE DEDİ?

NEHİR KARAASLAN: "ÖĞRENCİLER GEÇİM DERDİNDE"

Girne'deki bir üniversitede öğrenim gören Nehir Karaaslan, Girne'de öğrenci olmanın zorluklarına dikkat çekerek, "Buradaki yaşam standartlarına ayak uydurmak zor" dedi.

Özellikle Girne'nin bir turizm kenti olması nedeniyle diğer ilçelere göre pahalı olduğunu söyleyen Karaaslan, öğrencinin geçim derdine düştüğünü belirtti.

Ailelerin Türkiye'de TL kazandığını, evlerin ve okulun döviz cinsinden ödenmesi nedeniyle zorlandıklarını anlatan Karaaslan şöyle konuştu:

"Evler sterlin üzerinden kiralanıyor. Evleri TL ile kiralayan yerlerde döviz kuruna göre kira belirliyor pek bir şey değişmiyor bizim için. Ailelerimiz Türkiye'de TL kazanıyor. Ancak burada dövizle kira ve eğitim ücretlerini karşılamak zorundayız. Girne'de maddi olarak geçinmek gerçekten zor. Ailelerimizin desteği de yetmiyor. Bu yüzden öğrencilere partime iş imkanı sunulmalı. Öğrenciler en azından cep harçlığını çıkarabilmeli. İş fırsatları elbette var ama öğrencilere yönelik fırsatlar çoğaltılmalı. Üniversite okuyacağım kenti araştırıp gelmiştim. Yıllar içinde hayat pahalılaştı. Kiralar da aynı oranda zamlandı. Günün stresinden uzaklaşmak için Girne güzel bir yer gerçekten ama hayat pahalılığı o kadar yükseldi ki çok fazla aktivitelere de katılamıyoruz. Hem yeme içme, hem konaklama hem de öğrenim çok pahalı. Öğrencilerin daha fazla düşünülmesi, öğrencilerin hayatını biraz daha kolaylaştıracak adımların atılması gerektiğini düşünüyorum."

HAKAN GÖZÜTOK: "GİRNE'DE KYK YURTLARI YAPILMALI"

Girne'de öğrenimini sürdüren Hakan Gözütok, bir öğrenci en zorlandığı durumun kira ödemek olduğunu söyledi.

Girne'de kira fiyatlarının fahiş oranlarda olduğunu aktaran Gözütok, devletin KYK yurtları yapması gerektiğine dikkat çekti. Girne'de ulaşım noktasında ciddi sorunların olduğuna işaret eden Gözütok sözlerine şöyle devam etti:

"Ailesinin maddi durumu iyi olan geçim derdi olmayan öğrenciler Girne'de öğrencilik yıllarını güzel geçirebilir. Ulaşım konusunda da ciddi sorunlar var. Burada araba almak şarttır. Çünkü okul servisleri çok kalabalık, her saatte de yok. Girne içi dolmuşlar da özellikle son iki yıl içinde ciddi zamlandı. İki yıl önce Girne'den Lefkoşa'ya 5 TL'ye gidebiliyorken şimdi Girne içinde o fiyatı ödemek zorunda kalıyoruz. Dolmuşlar da öğrenci indirimi olmalı. Döviz bazından hem okullara hem evlere zam yapılıyor. Elektrik de kira gibi çok pahalı. Kıbrıs sıcak bir memleket. Klima açmadan yaz aylarında oturmak mümkün olmuyor. Ev kirası, elektrik, su faturası derken okul stresinden çok geçim derdine düşüyoruz. Dövizle birlikte restoranlarda da fiyatlar çok arttı. Öğrencilerin sık tükettiği çiğ köfte dürüm bile şu anda 14-15 TL civarında. Burada hem okuyup hem de öğrenim görmek durumundayım. Girne'de bir üniversitede okuyor olmaktan zorluklara rağmen pişman değilim."

POLEN ÖKSÜZ: "EV KİRALARI YÜKSEK, ULAŞIM YETERSİZ"

Girne'de öğrenim görmenin ayrı bir zorluğu olduğunu ifade eden Polen Öksüz, Girne'de ulaşımın ve ev kiralarının pahalı olmasından yakındı.

Üniversitenin ilk yıllarında yurtta kalmayı tercih ettiğini ancak yurt fiyatlarında artış olması nedeniyle cazipliğini kaybettiğini vurgulayan Öksüz şöyle konuştu:

"Girne'de ev kiraları çok yüksek. Üniversite tercihini Girne'de bulunan bir okulda seçtiğim için Girne'de ikamet ediyorum. İlk yıllarda yurtta kalmayı tercih ettim ancak artan yurt fiyatları nedeniyle ev daha cazip geldi. Eve taşınırken ise ev sahipleri iki depozito bir kira bedeli istedi. Bu durum öğrencileri çok zorluyor. Ev sahiplerinin bu konuda daha anlayışlı olması gerekir. Zaten döviz cinsinden kira veriyoruz, bir de eve taşınırken verdiğimiz kira bedelleri maddi olarak çok zorluyor. Küçük bir daireye sanki lüks bir evmiş gibi kiralar ödüyoruz. Her sene de kiralar artış gösteriyor. Diğer ilçelerde uygun fiyatlı bir ev bulmayı başarsam bu sefer de ulaşım dert. Ulaşım çok pahalı ve yetersiz. Toplu taşıma yok denebilir hatta. Saatleri de sınırlı. Okul otobüsleri de aynı şekilde. Her öğrencinin kişisel aracını alma imkanı da yok. Özellikle Girne kenti maddi durumu iyi olan öğrencilerin yaşayabileceği bir yer. Girne, öğrencilerin vakit geçirebileceği, turistik yerleri gezip görebileceği, tarihi limanıyla birlikte, çeşitli aktivitelerin yapılacağı bir kent olması nedeniyle cezbediyor ancak Girne'de öğrenci olmak geçim sıkıntısı nedeniyle çok zor. Son zamanlarda Girne'de yüksek binalar ve lüks rezidanslar dikiliyor. Lüks binalar yükselirken Girne'de kiralar da yükselmeye devam ediyor. Bu durum da öğrencileri zorluyor."

ATALAY SAYAN: "YURTLAR VE EV KİRALARI FAHİŞ"

Girne'de öğrenim gören Atalay Sayan, "Ulaşım noktasında büyük sıkıntılar var. Ben ulaşımın pahalı ve yetersiz olması nedeniyle araba almak durumunda kalmıştım. Girne'deki yollar çok kötü. Alt yapıyla ilgili sorunlar büyük. En ufak bir yağışta yollarda su taşkınları oluyor. Su sıkıntısı var. Konaklama konusunda da sıkıntılar var. Hem yurtlar hem de ev kiraları fahiş fiyatlarda…" ifadelerini kullandı.

Girne'nin cezbedici noktaları da olduğunu Sayan şöyle konuştu:

"Girne'de üniversite okumanın avantajları yok değil. Yaz aylarında dersten sonra denize gidebiliyorum. Güvenli bir kent olduğunu düşünüyorum. Bugüne kadar hiçbir sıkıntı yaşamadım. Türkiye'ye göre çok daha huzurlu bir yer olduğunu düşünüyorum. Ben Girne'yi zorluklara rağmen seviyorum. Girne'de bir araban varsa ve maddi gücün de iyiyse çok güzel yaşayabilirsin Girne'de sık sık konserler oluyor. Kafeleri ve eğlence yerleri var. Bu yüzden öğrencilerin güzel vakit geçirebileceği bir yer olduğunu düşünüyorum."

OĞUZ ÖZKÖK: "ÖĞRENCİLERE YÖNELİK BELLİ BAŞLI YERLERDE İNDİRİM UYGULANABİLİR"

Öğrencilerin maddi yönden özellikle yüksek kira bedelleri nedeniyle zorlandıklarını dile getiren Özkök, şu ifadeleri kullandı:

"Ailemizin kazancı TL iken okul ve ev fiyatları döviz cinsinden ödemek durumunda olmak zorluyor. Girne'de kiralar çok yüksek. Turizme önem verildiği gibi öğrencilere de önem verilmesi gerekir diye düşünüyorum. Yemek-içmek de çok pahalı. Ucuz gıdaları tüketmeye çalışıyoruz. Her gün öğrencinin makarna yiyecek hali de yok. Öğrencilere yönelik belli başlı yerlerde indirim yapılabilir. Okullar belli restoran veya marketlerle anlaşabilir. Hayat pahalılığı nedeniyle okul hayatımız olumsuz etkilenebiliyor. Ulaşım noktasında büyük sıkıntılar var. Mesela benim oturduğum muhite okul servisleri gelmiyor. Geçimini turizm ve yükseköğrenimden kalkındıran bir ülkenin öğrencilere daha fazla kolaylık sağlaması gerektiğini düşünüyorum."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.