SAĞLIK
okuma süresi: 3 dak.

Güney'de bugüne kadar 9 Batı Nil Virüsü vakası tespit edildi

Güney'de bugüne kadar 9 Batı Nil Virüsü vakası tespit edildi

Güney Kıbrıs'ta 9 Batı Nil Virüsü vakası bildirildi.

Yayın Tarihi: 21/08/19 16:37
okuma süresi: 3 dak.
Güney'de bugüne kadar 9 Batı Nil Virüsü vakası tespit edildi
A- A A+
Rum Sağlık Bakanlığı'nın Sağlık Hizmetleri ve Halk Sağlığı Hizmetleri 16 Ağustos 2019 tarihine kadar 9 Nil virüsü vakası kaydetti. Bunlardan dördü Lefkoşa, dördü Mağusa bölgesi ve biri de Larnaka'da görüldü.

Sağlık Hizmetlerinin açıklamasına göre, tüm vakalar nöro-invaziv formu ilgili olup dokuz vakada ikisi hala Acil Birim ünitesinde, ikisi Patoloji Kliniğinde tedavi altında olmaya devam ediyor. Hastalardan dördü iyileştirme göstererek hastaneden çıkarken yaşlı bir hasta ise ne yazık hayatını kaybetti.

Açıklamaya göre, Sağlık Hizmetleri ve Halk Sağlığı Hizmetleri ilk vaka kaydından hemen sonra şüpheli durumlarda gözetimin güçlendirilmesi, her durumda ayrı ayrı epidemiyolojik araştırma, ilgili tanı testleri gerçekleştiren laboratuvarlarla bilgi iletişimin ve değişimi ve Sağlık Hizmetleri tarafından sivrisinek kontrolü önlemlerinin yoğunlaştırılması gibi bir dizi faaliyet ve eylemde bulundu.

Halkın bilgilendirilmesiyle ilgili olarak, Hizmetler sivrisineklerle sorunun büyük olması durumunda, açık havada kullanılan ve DEET, picaridin, IR3535 içeren böcek ilaçları veya daha uzun ömürlü olan okaliptüs uçucu yağlar kullanılması konusunda öneride bulundular. Ayrıca, kapı ve pencerelerinde sineklerin eve girmesini engelleyecek telle örgülerin kullanmasını tavsiye ettiler.

Ayrıca, bahçelerde ve başka alanlarda bulunan kovalarda, saksı ve vazolarda, eski lastiklerde birikmiş suların uzaklaştırılması, sivrisineğin ölümüne neden olmayan ama aynı zamanda ürettiği serin hava nedeniyle sineklerin etkinliğini azaltan fan veya klimalar kullanmaları, dış alanları ışıklandırmak için sarı ışık çıkaran lambaların tercih edilmesi ve pyrethroid içeren sinek ilaçları kullanmaları çağrısında bulundular.

Nil virüsü özellikle enfekte "ortak" sivrisinek ısırığı ile bulaşır. Sivrisinekler, doğada bu virüsün ana rezervuar olan enfekte kuşları (özellikle yabani kuşları) ısırma yoluyla enfekte olurlar. Bu virüs insandan insana bulaşıcı olmadığı için kaygılanacak herhangi bir durum söz konusu değildir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.