LEFKOŞA
okuma süresi: 8 dak.

"6 milyon TL'lik mezbaha bir açılıp bir kapanıyor"

"6 milyon TL'lik mezbaha bir açılıp bir kapanıyor"

Temeli Lefkoşa Türk Belediyesi eski başkanı Cemal Bulutoğulları zamanında atılan ve 6 milyon TL'den fazla harcama yapılan Veteriner Ali Güçlü Mezbahası bir açılıp bir kapanıyor. Bir türlü hizmet veremiyor...

Yayın Tarihi: 26/08/19 07:40
okuma süresi: 8 dak.
"6 milyon TL'lik mezbaha bir açılıp bir kapanıyor"
A- A A+
Kıbrıs Postası - Rahmican ÇALIŞKAN

Geçtiğimiz Kurban Bayramı'nda Veteriner Dairesi'nin açıkladığı kurban kesim yerlerinde Ali Güçlü Mezbahası olmaması dikkat çekiyor. Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) eski başkanlarından Cemal Metin Bulutoğulları zamanında temeli atılan, belediyenin 6 milyon TL'den fazla yatırım yaptığı Veteriner Ali Güçlü Mezbahası, bir açılıp bir kapanıyor. 4'lü koalisyon döneminde verilen taahhütlerin yerine getirilmemesi nedeni ile ülkemizin ilk ve tek AB standartlarındaki mezbahası faaliyete geçecek günü bekliyor.

4'LÜ KOALİSYON VAATLERİ YERİNE GELMEDİ, FAALİYET DURDU…

İnşaatının büyük bölümünün 2012 yılında tamamlandığı, ancak tam 5 yıl boyunca hukuki süreçler ile meşgul olan Ali Güçlü Mezbahası, 4'lü koalisyon döneminde 3 tane et taşıma arabası vaadinin yerine getirilmediğini için geçtiğimiz Kurban Bayramı'nda da faaliyette değildi.

ÖZGÖRAY: "AÇILDIĞI GÜNLERDE HUKUKSAL MÜCADELE 5 YIL SÜRDÜ"

Konuyla ilgili Kıbrıs Postası'na açıklamalarda bulunan LTB Ali Güçlü Mezbahası sorumlusu Veteriner Erkut Derviş Özgöray, açıldığı günlerde hukuk mücadelesi ile meşgul olan Ali Güçlü Mezbahasının bir dönem faaliyette olduğunu, ancak 4'lü koalisyon hükümetinin vaat ettiklerinin yerine getirilmediği için belediyenin faaliyetleri durdurduğunu dile getirdi. Özgöray, mezbahanın2012 yılında büyük ölçüde tamamlandığını,fakat 2012 yılında hukuk süreci başlamış bir işletme olduğunu, hukuksal sorunların ise 5 yıl sonra, 2017 yılı içerisinde çözüldüğünü hatırlattı.

"2018 TEMMUZ SONU İTİBARİ İLE KESİMLERE BAŞLANDI"

Hukuksal sürecin çözüldüğü zaman, 2018 yılı içerisinde kalan bazı eksikliklerin tamamlandığını, bu sürecin de yaklaşık 6-7 aylık bir süreç aldığını işaret eden Erkut Özgöray,bu süreç tamamlandıktan sonra 2018 Temmuz sonu itibari ile kesimlere başlandığını söyledi.

"4'LÜ KOALİSYON SÖZÜNÜ TUTMADI, BELEDİYE FAALİYETLERİ DURDURDU"

2018 Ekim ayı içerisinde de faaliyette olduklarını belirten Özgöray, 4'lü koalisyon hükümeti döneminde de mezbahanın gezilip, görüldüğünü anlattı. 4'lü koalisyon hükümeti tarafından bazı sözler verildiğini, o dönemde, 3 adet et taşıma arabası sözü verildiğini, ancak sürecin uzadığını vurgulayan ErkurÖzgöray, "Hükümet, verdiği sözü tutmadı, dolayısıyla belediye idaresi de Ocak ayı itibariyle mezbahayı kapattı" diye konuştu.

"MEZBAHANIN İŞLETME DEVRİNİ SAĞLAYACAĞIZ, BU AYIN SONUNDA İHALEYE ÇIKILACAK"

Veteriner Ali Güçlü Mezbahası'nın şu anda faaliyetinin durdurulduğuna dikkat çeken Özgöray,"O eksiklikleri belediye gidermeden Veteriner Ali Güçlü Mezbahasının işletme devrini sağlayacağız. Bu ayın sonunda ihaleye çıkmayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

"SADECE İŞLETMESİ DEVREDİLECEK"

Mezbahanın mal sahibi ve denetçisinin Lefkoşa Türk Belediyesi olacağının altını çizen Erkut Özgöray, "Mezbaha sadece işletmesi burayı işletecek firmaya ihale yoluyla devredilecek" dedi.

"ÜLKENİN AB STANDARTLARINDAKİ TEK MEZBAHASI"

Ali Güçlü Mezbahası'nın Avrupa Birliği standartlarında, Avrupa Birliği uzmanlarının da onayladığı, ülkemizde şu an için tek mezhaba olduğuna dikkat çeken Özgöray, sözlerini şu şekilde tamamladı: "Ülkede şu anda aktif 18 tane mezbaha var. Bu mezbahalar en fazla 4 tane olmalı. Dolayısıyla bu sayının azaltılması gerekir, kontrolsüz kesimlerin önlenmesi gerekir ve Ali Güçlü Mezbahası gibi yerlerin de ekonomiye ve hayvancılık sektörüne kazandırılması gerekir"

NE OLMUŞTU?

2018 yılı Eylül ayı sonunda dönemin Maliye Bakanı Serdar Denktaş ile dönemin Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, mezbahayı ziyaret etmiş, ziyarette LTB Başkanı Mehmet Harmancı Mezbaha hakkında bakanlara bilgi vermişti.

DENKTAŞ: "TEK EKSİK BUZLUKLU ARABA, GEREKLİ ÇALIŞMAYI BAŞLATACAĞIZ"

Denktaş, mezbahanın daha sağlıklı koşullarda kesim yapılması ve tüketiciye daha ucuz et sunulmasını amaçlayan bir çalışma olduğunu söyledi."Et fiyatlarında ucuzlama olacağı kesindir hiç şüphem yoktur" diyen Denktaş, narha karşı olduğunu ancak gerekirse et fiyatlarına narh (Tüketiciyi korumak amacıyla, özellikle temel ihtiyaç maddeleri için resmî makamlarca belirlenen ve her yerde geçerli olan fiyat) koyabileceğini söyledi.

Tek eksiğin kasaplara eti taşıyacak buzluklu arabalar olduğunu bunun için de gerekli olan çalışmayı başlatacaklarını belirten Denktaş, "Harcanması gereken rakam ne ise onu da harcayacağız" dedi.

ŞAHALİ: "ET FİYATLARINDA MAKUL SEVİYELERE GERİLEME ADIMINI ATABİLECEĞİMİZİ DÜŞÜNÜYORUM"

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali ise mezbahanın hem gıda güvenliği hem de tüketiciye daha uygun fiyata et sunulması bakımından önemli bir adım olduğunu söyledi.

TÜK'ün hem hayvan yetiştiricilerinin müracaatları, hem de kasapların talepleri yönünde çalışmalarını tamamlamak üzere olduğunu belirten Şahali, tesisin TÜK'ün taleplerini karşılayacak kapasitede olduğunu söyledi.

Şahali, "Ülkede et fiyatlarında makul seviyelere gerileme adımını atabileceğimizi düşünüyorum" dedi.

Hayvan üreticilerinin okka ölçü biriminden satış yapmaması gerektiğini, okkanın kullanımının bırakılmasının üzerinden uzun süre geçmesine rağmen halen kullanıldığını ve bunun suç unsuru teşkil ettiğini kaydeden Şahali, satışların kilo üzerinden yapılması gerektiğini TÜK'ün de alımlarını kilo üzerinden yapacağını ifade etti.

TÜK'ün hayvan alım ve satımından herhangi bir kar elde etme öngörüsü bulunmadığını kaydeden Şahali, TÜK tarafından kasaplara etin önceden belirlenecek fiyatlar üzerinden satışının yapılacağını, hayvan üreticilerinin de hayvanlarını TÜK'e önceden belirlenen fiyat üzerinden vereceğini söyledi.

Şahali, bu uygulamanın hayata geçirilmesi aşamasına gelmek üzere olduklarını söyledi.

HARMANCI: "MEZBAHANIN KULLANILMASININ ÖNÜNDE LTB ENGEL OLMAYACAK"

LTB Başkanı Harmancı, Mezbahanın gezilmesinin ardından basına yaptığı açıklamada, Mezbahada kesimlerin Pazartesi başlayacağını, Mezbaha'nın TÜK'ün alacağı kesimlik hayvanlar için de kullanılabileceğini söyledi. Harmancı, "Ülke yararına bu mezbahanın kullanılmasının önünde LTB'nin engel olmayacağını belirtmek isterim" dedi.

Veteriner Ali Güçlü Mezbahası'nın "ülkenin en modern, en çağdaş ve en hijyenik standartlarda kesim yapmaya müsait mezbaha" olduğunu kaydeden Harmancı, çevre kirliliği yaratmayacak bir altyapıya da sahip olduğunu söyledi.

Harmancı, Mezbaha'da saatte 45 büyükbaş, 200 küçükbaş kesim yapılabileceğini, tesisin 80 büyükbaş 600 küçükbaş hayvanın dinlendirilebileceği 4 soğuk odasına sahip olduğunu belirtti.

Geçmişte hukuksal sorunları olan mezbahanın bugün hukuksal sorunu ve borcunun kalmadığını da belirten Harmancı, piyasaya güvenilir gıda sunulmasında öncü olmayı umut ettiklerini ifade etti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.