GAZİMAĞUSA
okuma süresi: 10 dak.

Mağusa esnafı, üniversite öğrencilerinin yolunu gözlüyor

Mağusa esnafı, üniversite öğrencilerinin yolunu gözlüyor

Kıbrıs Postası TV'de Rahmican Çalışkan'ın hazırlayıp, sunduğu Sokağın Nabzı programına konuşan Mağusa esnafı, öğrencilerin eksikliğini hissettiğini anlatarak, öğrencilerin dönüşünü dört gözle beklediğini dile getirdi.

Yayın Tarihi: 03/09/19 10:00
okuma süresi: 10 dak.
Mağusa esnafı, üniversite öğrencilerinin yolunu gözlüyor
A- A A+
Kıbrıs Postası - Rahmican ÇALIŞKAN

Üniversitelerde bir dönem sona girdi, birçok öğrenci ülkesine döndü, Gazimağusa esnafının gözü yollarda kaldı.

Kıbrıs Postası TV'de Rahmican Çalışkan'ın hazırlayıp, sunduğu Sokağın Nabzı programına konuşan Mağusa esnafı, öğrencilerin eksikliğini hissettiğini anlatarak, öğrencilerin dönüşünü dört gözle beklediğini dile getirdi.

Yeni üniversite dönemi için hazırlıklarını yapıp, öğrencilerin yolunu gözlediğini ifade eden Mağusa esnafı, öğrencilerin yokluğunun işleri neredeyse durdurduğunu söyledi.

Yaz döneminde, işlerin durgun geçtiğine dikkat çeken esnaf, yaz döneminde gelen turistin, öğrencinin yerini dolduramadığını belirtti.

Mağusa'nın ekonomisini çeviren en önemli unsurların başında öğrencinin geldiğini kaydeden Mağusa esnafı, geçtiğimiz eğitim yılında öğrenci sayısındaki düşüşü fark ettiğini aktardı.

Öğrenci sayısındaki düşüşün gelirleri de düşürdüğünü dile getiren esnaf, her şeye rağmen yeni döneme umutla baktığını vurguladı.

Ebru Efe Beşgüller: "Hazırlıklar devam ediyor, öğrencileri dört gözle bekliyoruz"

"Mağusa'da bir cafede satın alma sorumlusuyum. Yaz döneminde üniversite öğrencilerinin olmayışı, işlerimizi yüzde 40 oranında etkiledi. Neredeyse yarı yarıya işlerimizi düşürdü. Üniversitelerin açılmasına sayılı günler kaldı, hazırlıklarımız yapıldı. Üniversite içerisinde de şubemiz var, orada da hazırlıklar yapılıyor. Başka konseptlerimiz de olacak, onları tamamlayıp tamamıyla hizmete geçeceğiz. Mağusa esnafı öğrencileri dört gözle bekliyor diyebiliriz. Mutlaka bekliyoruz, gelir kaynağımızın neredeyse tamamını öğrenciden karşılıyoruz. Siviller de var, ama yüzde 60 oranında öğrenci. Geçtiğimiz yıl öğrenci sayılarında azalma hissettim. İlk döneme oranla daha çok var. Önümüzdeki dönemde daha fazla azalacağına dair söylem var, ama göreceğiz. Önümüzdeki günlerde göreceğiz"


Tuğrul Özdoğan: "Öğrencilerin eksikliğini hissettik, satışlar düştü, öğrencilerin yolunu gözlüyoruz"

"Mağusa'da market işletiyorum.Yaz döneminde öğrencilerin Mağusa'da olmayışı bizi etkiledi. Satışlardaki düşüşü hissettik. Öğrenciye dayalı bir şehirde yaşıyoruz, doğal olarak öğrenci olmayınca iş de olmuyor. Dolayısıyla etkiledi, baya bir düşüş var. Satışlarımız gözle görülür oranda düştü. Yeni üniversite dönemi için hazırlıklarımızı yaptık. Tek temennimiz öğrenciler. İnşallah bu sene daha güzel olacak diye ümit ediyoruz. Mağusa esnafı öğrencinin yolunu gözlüyor, dört gözle bekliyor. Turistler işleri bir nevi idare ediyor, fakat öğrenci kadar değil. Geçtiğimiz sene öğrenci sayılarında düşüş vardı. Bu sene daha çok öğrenci gelecek diye umut ediyoruz, ama göreceğiz. Öğrenci olursa, ülke için daha hayırlı oluyor, ancak öğrenci olmayınca işlerimiz düşüyor. Turist olsa da öğrencinin yerini dolduramıyor, tek temennimiz öğrencilerin gelmesi"

Mehdi Özer: "Öğrencilerin tatile gitmesi etkiledi, dört gözle gelmelerini bekliyoruz"

"Tantunici işletiyorum. 12 yıldır Kıbrıs'ta yaşıyorum. Öğrencilerin tatile gitmesi, Mağusa esnafı olarak beni çok etkiledi. Yüzde 70 düşüş var. Kiralarımızı, personelin maaşlarını ödeyemiyoruz, son 4 aydır boşuz. Üniversiteler açılıyor yakında, dolayısıyla hazırlıklarımız tamam. Biz her zaman hazırız. Mağusa esnafı, öğrencilerin yolunu gözlüyor, dört gözle bekliyor. Öğrenci olmazsa biz açız. Mağusa'da öğrenci sayılarında azalış gözlemledim. Öğrencilerin çoğu Mağusa'dan başka yerleri tercih ediyor, özellikle Lefkoşa'yı tercih ediyor"

Murat Bektaş: "Öğrenci olmadığı için yaz sezonları ölü geçiyor, öğrenci sayılarında azalma var"

"Elektronik satış yeri işletiyorum. Öğrencilerin memleketlerine dönüşü işerimizi etkiledi. Geçmişte de böyleydi, yaz her zaman ölü geçiyor. Ben de burada öğrenim gördüm, bizim zamanımızda öğrencinin esnafa katkısı ile, şimdi katkısı arasında fark var. Eskiden esnafa katkısı daha fazla oluyordu. Ekonomik koşullardan dolayı diye düşünüyorum, şimdilerde öğrencinin esnafa katkısı fazla olmuyor. Türkiye'de açılan özel üniversiteler de öğrenci sayılarının azalmasına neden oldu. Dolayısıyla Mağusa'da öğrenci sayılarında azalma olduğunu gözlemledim. Yeni üniversite dönemi için hazırlıklarımızı yaptık"


Hilal Zeki: "Öğrenciler gidince durgunluk oluyor, yolunu gözlüyoruz, öğrenci sayıları düştü"

"Yaklaşık 8 yıldır ayakkabı mağazacılığı yapıyorum. Öğrencilerin gitmesi ile birlikte yaz döneminde işlerde durgunluk oluyor. Genel olarak halkın da alım gücü düştü. İnsanlar öncelikle temel ihtiyaçlarını karşılıyorlar, daha sonra lüks ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Yeni üniversite dönemi açılmasına az kaldı, hazırlıklarımızı yaptık. Biz bir yıl önceden hazırlık yapıyoruz. Mağusa esnafı öğrencilerin yolunu gözlüyor. Öğrenci sayılarında azalma gözlemledim. Özellikle Mağusa bölgesinde bayağı öğrenci düşüşü oldu. Lefkoşa ve Girne, sanırım şu anda öğrenci bakımından bakıldığında daha iyi durumda. Mağusa'nın da toparlayacağını düşünüyorum. Mağusa'nın gelir kaynağı zaten öğrencidir. Bu sene öğrenci sayılarının artacağını umut ediyorum"

Gizem Şirin: "Eksikliği yaşadık, satışlarda düşüş oldu, yeni döneme hazırlıklarımızı yaptık"

"Mağusa'da turizm acentesi işi yapıyorum. Mağusa esnafı öğrencilerin eksikliğini yaşadı. Öğrencilerin gitmesi ile birlikle bilet satışlarımız düştü. Bilet fiyatları arttığı için insanlar gemi ulaşımına yöneldi. Düşüşlerimiz oldu. Yeni üniversite döneminin açılmasına sayılı günler kaldı, biz her daim hazırız. Mağusa esnafı üniversite öğrencilerinin yolunu gözlüyor. Öğrenci olduğunda daha fazla bilet satışı oluyor. Üniversite öğrencileri sayısında azalış gözlemledim. Ödemelere zam geldiği için öğrencilerin daha farklı yerlere yöneldiğini düşünüyorum"

Nihat Nurçim: "Öğrenciler gitti, yüzde 80 satışlar düştü, turistler öğrencilerin yerini dolduramıyor"

"Restoran ve kasap dükkanı işletiyorum, esnafım. Mağusa esnafı olarak, üniversite öğrencilerinin dönüşü çok kötü etkiledi. Öğrenciler memleketlerine döndüğünde, bizim müşterilerimizin yüzde 80'i gitmiş oluyor. Sonuçta Mağusa öğrenciye dayalı bir şehir, öğrenci olmadığı zaman büyük sorun yaşanıyor. Turist oluyor, ancak turistin öğrencinin yerini doldurması mümkün değil. Daha fazla öğrenci çekmemiz lazım. Yeni döneme hazırız. Mağusa esnafı öğrencileri bekliyor. Geçtiğimiz yıl öğrenci sayılarında azalışı hissettik. Öğrenci azalışı bazı esnafı iflasa bile sürükledi. Yurtların açılması da ev kiralarını etkiledi. Ne olursa olsun yeni döneme yeni umutlarla bakıyorum"

Hüseyin Yaman: "Öğrencinin yerini turist dolduramıyor, esnaf öğrencinin yolunu gözlemek zorunda"

"22 yıllık kuaförüm, Mağusa esnafıyım. Üniversite öğrencilerinin eksikliği işlerimizi kötü bir şekilde etkiledi. Öğrencinin Mağusa esnafına ciddi katkısı var. Öğrencinin yerini kesinlikle turist dolduramıyor. Yeni üniversite dönemine hazırlıklarımızı yaptık. Mağusa esnafı öğrencinin yolunu gözlüyor, gözlemek de zorunda. Esnaflar öğrencilere daha iyi davranmalı. Bazı esnaflar farklı fiyat uyguluyor, bu sorunun düzeltilmesi gerek. Bu sorun tüm piyasayı etkiliyor. Öğrenci sayılarında kayıp var"

Sezai Başaran: "Mağusa'yı çeviren üniversite öğrencisi, öğrencilerinin geleceği günü dört gözle bekliyoruz"

"Telefon dükkanı sahibiyim. Üniversite öğrencilerinin gitmesi Mağusa esnafını çok kötü bir şekilde etkiledi. Mağusa'yı çeviren zaten üniversite öğrencisi, onlar da gidince neredeyse hiç iş yapmıyoruz. Son duyumlarıma göre, çoğu öğrenci geri gelmiyor, işler kötü. Yeni sezon için riske giremiyorum, o ışığı görmem lazım. Geçtiğimiz sezon çok düşüktü. Mağusa esnafı üniversite öğrencilerinin geleceği günü dört gözle bekliyor. Dört gözle öğrencilerin geleceği tarihi bekliyoruz"

Sevgi Kuralay: "Öğrenci gidince piyasa duruyor, yeni döneme hazırlık içerisindeyiz"

"Öğrencilerin gitmesi, emlak sektörünü etkiledi. Yoğunluk azalınca piyasa duruyor. Herkesi etkiliyor. Öğrencinin daha fazla olmasını temenni ediyorum. Yeni üniversite dönemine hazırlık içerisindeyiz. Mağusa esnafı öğrencilerin yolunu gözlüyor. Üniversite öğrencilerinde azalma var. Özellikle Lefkoşa'ya geçiş oluyor. Evlerin fiyatları yüksek. Lefkoşa'daki kiralar aylık olabiliyor, ancak Mağusa'daki evler yıllık ödemeli oluyor. Yurtların yapılması da emlak sektörünü etkiledi. Hayat pahalılığı devam ediyor, ev sahipleri daha anlayışlı olmalı. Biraz daha vicdanlı olmalarını tavsiye ediyorum"

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.