GİRNE
okuma süresi: 3 dak.

Bağımsızlık Yolu, 'cinsiyetçi' bulduğu reklamı eleştirdi: "Cinsiyetçi reklamlara hayır!"

Bağımsızlık Yolu, 'cinsiyetçi' bulduğu reklamı eleştirdi: "Cinsiyetçi reklamlara hayır!"

Bağımsızlık Yolu, Girne'de bir panoda bulunan reklamı 'cinsiyetçi' olduğu gerekçesiyle eleştirdi.

Yayın Tarihi: 04/09/19 10:04
okuma süresi: 3 dak.
Bağımsızlık Yolu, 'cinsiyetçi' bulduğu reklamı eleştirdi: "Cinsiyetçi reklamlara hayır!"
A- A A+

Bağımsızlık Yolu tarafından yapılan yazılı açıklamada Girne'deki reklam panolarında bulunan ve bir mekanın reklam sloganı olan "Girne'de bizimkini yemeyen kaldı mı?" ifadesinin cinsiyetçi olduğu belirtilerek bu gibi söylemlerin rahatsız edici olduğu savunuldu.

Bağımsızlık Yolu tarafından konuyla ilgili yapılan açıklama şu şekilde:

"Sistemin üzerimizde yaratmaya çalıştığı tüketim kültürü ile birlikte, hayatımız reklamlarla kuşatılmış vaziyettedir. Televizyon izlerken, gazete okurken, dergi karıştırırken, hatta sokakta yürürken bile onlarca reklama maruz kalıyoruz.

Reklamlar artık ürünlerin pazarlandığı araçlar olmanın ötesinde, cinsiyetçi davranışların ve söylemlerin normalleştirildiği, devam ettirildiği ve meşru kılındığı alanlar olarak çıkıyor karşımıza.

Girne bölgesinde son 2 haftadır. Otobüs duraklarında, çemberlerde, billboardlarda karşımıza çıkan yeni açılmış bir cafenin "Girne'de Bizimkini Yemeyen kaldı mı?" sloganı ile yapmış olduğu cinsiyetçi reklam başta Girneli kadınlar ve eşitlikten yana gailesi olan bizler için oldukça rahatsız edicidir.

Kar hırsı ile yapılmış olan bu ve bunun benzeri cinsiyetçi reklamlar, imalı ifadeler, bilinçaltının algısına yönelik cinsel imgeler ve cinsellikle ilgili vaatler içeren söylemler, kadınların cinsel bir obje olarak görülmesini ve kadın bedeninin metalaştırılmasını normalleştirmektedir.

Yarattığı eşitsizliklerle kadın bedeni ve emeği üzerinde baskı kuran, kadın emeğini evde ve iş yerinde çifte sömüren sistem içerisinde bir de reklamlar aracılığıyla bu eşitsizliklerin pazarlanması kabul edilemezdir.

Dünyada cinsiyetçi reklam yasağı uygulanmaya başlarken bu reklamların hiçbir süzgeçten geçirilmeden izin verilmesi bizler için anlaşılmazdır. Girne Belediyesi'nin bu reklamlara izin verirken sadece alacağı para ile ilgilenmemesi; reklam içeriğinin, cinsiyetçi, ırkçı, ayrımcı, insan haklarını ihlal edici vs. unsurlar var mı diye denetleyebileceği bir mekanizma oluşturması gerekmektedir.

Bağımsızlık Yolu Girne Bölge Örgütü olarak ilgili işletmeyi bölgemizin her yerine döşediği bu çirkin reklamdan dolayı kınıyor, Girne Belediyesi'nin reklam izinleriyle ilgili süreci salt parasal görmeyi bırakarak, bu reklamın derhal kaldırılmasını ve bundan sonra cinsiyetçi reklamlara müsaade edilmemesini talep ediyoruz."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.