İÇ HABERLER
okuma süresi: 3 dak.

Çavuşoğlu: "Rum tarafı paylaşımdan uzak tavırlarından vazgeçmeli"

Çavuşoğlu: "Rum tarafı paylaşımdan uzak tavırlarından vazgeçmeli"

T.C. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Akıncı ile görüşmesinin ardından Akıncı ile birlikte ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, açıklamasında Türkiye'nin KKTC'ye olan desteğini vurgulayarak Rum tarafının da paylaşımdan uzak tavırlarından vazgeçmesi gerektiğini belirtti.

Yayın Tarihi: 09/09/19 15:03
okuma süresi: 3 dak.
Çavuşoğlu: "Rum tarafı paylaşımdan uzak tavırlarından vazgeçmeli"
A- A A+
Kıbrıs Postası

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmesinin hemen ardından parti liderlerinin de eşliğinde yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantının ardından basın açıklaması yapan Akıncı ile Çavuşoğlu, toplantıların içeriğine değindiler.

Çavuşoğlu, KKTC'de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladığı konuşmasında Kıbrıs sorunu ve Doğu Akdeniz'deki gelişmelerin gündemlerini oluşturduğunu kaydetti.

Sonraki dönemlerde atılacak adımları ele aldıklarını söyleyen Çavuşoğlu, günümüze dek güçlü bir irade koyduklarını fakat Rum tarafının paylaşımdan uzak tavırlarını sürdürdüklerini belirtti.

"Rum tarafının paylaşımdan yana olmayan tavırlarından vazgeçmesi gerekir" diyen Çavuşoğlu, KKTC'nin siyasi eşitliğinden ödün vermesinin mümkün olmadığını vurguladı.

Konuşmasının sonunda Rum tarafının önerisinin de gerçeklikten uzak olduğunu ve kabul edilmesinin mümkün olmadığını dile getiren Çavuşoğlu, Türkiye'nin her koşulda Kıbrıs Türkünün yanında olacağının altını çizdi.

Çavuşoğlu, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Bir kere daha KKTC'de bulunmaktan mutluluk duyuyorum. Cumhurbaşkanlığı ve KKTC hükümetine misafirperverliğiniz için çok teşekkür ediyorum. Bugünkü görüşmede; Akıncı'nın da bahsettiği gibi Kıbrıs meselesi ve Doğu Akdeniz'deki faaliyetleri değerlendirdik. Önümüzdeki dönemde atacağımız adımları ele aldık.

50 yılı aşkın süredir Kıbrıs konusunun çözülmesi yönünde güçlü bir irade ortaya koyduk, ama Rum tarafında bu irade olmadı. Rum tarafı paylaşmayı istememektedir. Lute'un temaslarını yakından takip ettik. Rum tarafında siyasi eşitlik konusunda bir değişme olmadı. Her türlü görüşmeyi savunuyoruz, ancak meselenin özü Rum tarafının siyasi eşitliği önceden kabul etmesi gerek. Anastasiadis farklı ortamlarda, farklı fikirlerden bahsetti. Neyi müzakere edeceğimizi kararlaştırmamız lazım, ondan sonra referanslar da netleşir. Rum tarafının paylaşımdan yana olmayan tavırlarından vazgeçmesi gerekir. Siyasi eşitliğimizden KKTC'nin siyasi eşitliğinden ödün vermesi mümkün değildir. Doğalgaz kaynaklarının fırsat olarak kullanılması gerektiğini dile getiriyoruz. Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Rum tarafı adanın doğal kaynaklarını da paylaşma niyetinde değildir. Türk tarafının önerisini de reddetmiştir. Önerileri masada tutuyoruz, Cumhurbaşkanı Akıncı'nın yaptığı bu öneri Kıbrıs Türk halkının zenginlikleri paylaşmak istemesinin göstergesidir. Rum tarafının sözde önerisi ise gerçeklikten uzaktır ve kabul edilmesi mümkün değildir. Türkiye her koşulda Kıbrıs Türkünün yanında olacak. Her türlü çabayı göstermeyi sürdürecektir."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.