GÜZELYURT
okuma süresi: 6 dak.

Aç - Kapa! Aç - Kapa!

Aç - Kapa! Aç - Kapa!

Narenciye üreticisinin su motorları, birkaç gündür farklı gerekçelerle bir açılıp bir kapanıyor...

Yayın Tarihi: 18/09/19 15:01
okuma süresi: 6 dak.
Aç - Kapa! Aç - Kapa!
A- A A+
Kıbrıs Postası - Ertuğrul SENOVA

Güzelyurt'taki narenciye bahçeleri bölgesindeki su motorlarının elektriği, Bölge Sular Komitesi'nin KIB-TEK'e olan 13 milyon TL'lik borcundan dolayı geçtiğimiz pazartesi günü kesildi.

Kesilen elektrik, narenciye üreticisinin mağduriyetini önlemek maksadıyla aynı gün yeniden bağlandı. Fakat aradan geçen 1 günün ardından, dün, narenciye bahçeleri bir kez daha susuz kaldı.

Bu kez de, Hür İşçi Sendikaları Federasyonu'na (Hür-İş) bağlı Kıbrıs Türk Ofis, Banka, Sigorta ve Ticaret Çalışanları Sendikası (BASS), Bölge Sular Komitesi'nde çalışan 10 işçinin, 'iş azlığı' gerekçesiyle işten durdurulmasından ötürü, motorların işlevini durdurdu.

Yine aynı gün tekrardan çalıştırılan su motorlarının bugün de durma olasılığı mevcut. Zira BASS, işçilerin 'yasadışı' bir şekilde işten durdurulduğunu, bu nedenle, bugün düzenlenecek Bakanlar Kurulu toplantısının ardından, işçilerin lehine bir karar çıkmaması halinde; hem su motorlarını yine kapayacağını, hem de İçişleri Bakanlığı önünde eylem gerçekleştireceğini açıkladı.

Konuyla ilgili Kıbrıs Postası'na konuşan taraflar, ülkenin sayılı gelir kaynaklarından narenciyenin böylesi bir sorunla karşılaşmasının nedenine ilişkin bir görüş birliği içerisinde; geçmiş dönemin hataları ve denetimsizlik…

EL-SEN BAŞKANI ÖZKIRAÇ: "ÜRETİCİ PARAYI KOMİTEYE ÖDÜYOR, KOMİTE KIB-TEK'E ÖDEMİYOR"

Su motorlarındaki ilk kesintinin sebebi, Bölge Sular Komitesi'nin KIB-TEK'e olan 13 milyon TL'lik borcu. Konuyla ilgili Kıbrıs Postası'na konuşan EL-SEN Başkanı Kubilay Özkıraç, kendisinin de Güzelyurtlu olduğunu hatırlatarak, üreticinin komiteye elektrik parasını ödediğini fakat komite başındaki "siyasi atamaların kuruma parayı vermediğini" savundu.

BÖLGE SULAR KOMİTESİ BAŞKANI ORAKÇIOĞLU: "BORÇ, GEÇMİŞ DÖNEME AİT… ARAŞTIRILMASI LAZIM"

Kıbrıs Postası'na konuşan Güzelyurt Kaymakamı ve Bölge Sular Komitesi Başkanı Savaş Orakçıoğlu ise şuan elektriğin günü gününe ödendiğini, mevcut borcun, geçmiş döneme ait olduğunu ifade etti, bu konunun geçmişinin araştırılması gerektiğine dikkat çekti. KIB-TEK'in bilgisayara sisteminden, otomatik olarak geçtiğimiz pazartesi günü su motorlarının elektrik enerjisinin kesildiğini anlatan Orakçıoğlu, elektrik enerjisinin aynı gün yeniden verilmeye başlandığını kaydetti. Elektriğin nasıl bağlandığına ilişkin soru üzerine konuşan Orakçıoğlu, "Hükümetin iradesi var ki bu sorunu çözsün ve üretici mağdur olmasın" dedi.

BASS GENEL SEKRETERİ YELTEKİN: "KOMİTE, KURULDUĞU GÜNDEN BU YANA SÖMÜRÜLÜYOR"

Hür İşçi Sendikaları Federasyonu'na (Hür-İş) bağlı Kıbrıs Türk Ofis, Banka, Sigorta ve Ticaret Çalışanları Sendikası (BASS)Genel Sekreteri Ali Yeltekin ise, Bölge Sular Komitesi'nin kurulduğu günden itibaren, hem Kaymakamlar hem de Bakanlar tarafından sömürüldüğünü savundu.

"SAYIŞTAYLIK BUNU DENETLEMELİYDİ…"

Kıbrıs Postası'na konuşan Yeltekin, "Kaymakamlar ve Bakanlar, burada biriken parayı; siyasi partileri ve gelecekleri için kullandı" diyerek, şöyle bir örnek verdi:

" Örneğin zamanın İçişleri Bakanı, 7 yandaşını işe aldı, paralarını Bölge Sular Komitesi'nden ödedi. Araç tamirleri, mazot paraları, Kaymakamlığa ait çardaklar… Bunların hepsi buradan toplanan paralarla yapıldı. KIB-TEK'e olan borç, hiçbir zaman kontrol edilmedi. Hal bu ki Sayıştaylık, bunu denetlemeliydi…"

"10 İŞÇİYİ YASADIŞI İŞTEN ÇIKARDILAR, BİZ DE SU MOTORLARINI DEVRE DIŞI BIRAKTIK"

Gelinen noktada,Bölge Sular Komitesi'ndeki tek sıkıntının, KIB-TEK'e olan borcu olmadığını, dün itibariyle, komitede çalışan 10 işçinin 10'unun birden 'iş azlığı' gerekçesiyle durdurulduğunu anlatan Yeltekin, bunun yasadışı olduğunu savunarak, tepki göstermek amacıyla dün, su motorlarını bir süre devre dışı bıraktıklarını kaydetti.

BAKANLAR KURULU'NDAN SONUÇ ÇIKMAZSA, MOTORLAR YENİDEN DURDURULACAK

Üreticinin daha fazla mağdur olmaması için motorları tekrardan çalıştırdıklarını kaydeden Yeltekin, bugün Bakanlar Kurulu'nun toplanacağını, burada işçiler için bir çözüm bulunmadığı takdirde motorları yeniden durduracaklarını ve İçişleri Bakanlığı önünde eylem gerçekleştireceklerini ifade etti.

ORAKÇIOĞLU: "31 EKİM'DE SULAMA İŞLEMLERİ SONA ERECEK, BU NEDENLE İŞTEN ÇIKARIYORUZ"

Yeltekin'in açıklamalarına da yanıt veren Güzelyurt Kaymakamı ve Bölge Sular Komitesi Başkanı Savaş Orakçıoğlu, 31 Ekim'de sulama işlemlerinin sona ereceğini ve yağışların başlayacağını belirterek, "Bizim, üreticiden gelen elektrik parası dışında başka gelirimiz yok. Bu nedenle 10 işçinin 10'unu da durdurma kararı aldık. Yeni sezon açıldığında, işe geri alacağız" dedi.

İşçilerle ilgili bir gelir sağlanması halinde, başka bir işte çalışmalarında herhangi bir sorunun bulunmadığını söyleyen Orakçıoğlu, "Üreticiden alınan ücretle çalıştırmamız imkansız" ifadelerinde bulundu.

Gözler, bugün gerçekleşecek Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası çıkacak karara çevrildi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.