GAZİMAĞUSA
okuma süresi: 5 dak.

Mağusa Limanı'nda X-Ray devre dışı: Güvenlik el yordamına kaldı!

Mağusa Limanı'nda X-Ray devre dışı: Güvenlik el yordamına kaldı!

Kıbrıs Postası'nın edindiği bilgiye göre daha önceleri 1 adet X-Ray cihazı ile yolcu bagajlarının kontrolü sağlanmaya çalışılırken bir süreden beri ise mevcut X-Ray cihazı da tamamen devre dışı kaldı. Haftanın 7 günü yolcu bulunan salonda ise bagajlar el yordamı ile kontrol ediliyor.

Yayın Tarihi: 03/10/19 07:40
okuma süresi: 5 dak.
Mağusa Limanı'nda X-Ray devre dışı: Güvenlik el yordamına kaldı!
A- A A+
Kıbrıs Postası - Nadire Bahadi

Yaz aylarını geride bıraktığımız şu günlerde Kıbrıs Postası 2019 yılının ilk 8 ayında Mağusa ve Girne Turizm Limanı'ndan ülkeye giriş ve çıkış yapan yolcu sayısını sizler için derledi. Elde edilen rakamlar, limanların özellikle yaz döneminde en az havaalanı kadar yoğun bir dönem geçirdiğini gözler önüne serdi.

8 ayda 134 bin 932 yolcu, her iki limandan giriş çıkış yaparken, Limanlar Dairesi Müdürlüğü aylık istatistiklerine göre, yılın ilk 8 ayında limanlardan 62 bin 261 yolcu ülkeye giriş yaptı, 72 bin 671 yolcu ise yine limanları kullanarak ülkeden çıktı.

EN ÇOK GİRNE TURİZM LİMANI TERCİH EDİLDİ

Elde edilen rakamlara göre, 8 ayda Mağusa Limanı'ndan 15 bin 842 yolcu ülkeye geldi. Yine bu süre içerisinde 16 bin 994 yolcu Mağusa Limanı'nı kullanarak yolcu ve yük gemileri ile ülkeden çıkış yaptı.

Girne Turizm Limanı'nda ise yolcu trafiği Mağusa Limanı'na oranla daha yoğun oldu. 8 ayda Girne Limanı'nda 46 bin 419 yolcu ülkeye giriş yaparken, istatistiklere göre 33 bin 104 yolcunun yaz ayları olan Haziran, Temmuz ve Ağustos'ta Girne Turizm Limanı'ndan ülkeye giriş yaptığı kayıtlara geçti.

Yaz boyunca girişlerin olduğu kadar çıkışların da yoğun olduğu Girne Turizm Limanı'ndan 55 bin 677 yolcu çıkış yaptı.

YAZ AYLARINDA GİRNE'DE GEMİ SAYISI ARTTI

Yılın ilk 8 ayında Mağusa Limanı'nda yolcu gemisi sayısı 35 ve 50 arası değişirken, bu rakam Girne Turizm Limanı'nda Mayıs ayına kadar 20 yolcu gemisi seferini geçmedi.

Haziran ayında 9, Temmuz ayında 13, Ağustos aylarında 11 yolcu gemisi seferi yapılırken, bu rakam Girne Turizm Limanı'nda Haziran ayında 32, Temmuz ayında 36, Ağustos ayında ise 40'a ulaştı. Mağusa'da en az yolcu Haziran ayında Mağusa Limanı'ndan ülkeye giriş yaptı.

Haziran ayında 9 yolcu gemisi seferi düzenlenen Mağusa Limanı'nda bin 533 yolcu ülkeye giriş yaptı. Aynı limandan ülkeden çıkışta ise bu rakam 2 bin 33 oldu. Girne Turizm Limanı ise gerek gelen gerekse giden yolcu sayısı nedeni ile Ağustos ayında adeta patlama yaşadı.

Girne Turizm Limanı'nda Ağustos ayında 40 yolcu seferi yapılırken, 11 bin 890 yolcu ülkeye giriş yaptı, 12 bin 593 yolcu ise yine Girne Turizm Limanı'nı kullanarak ülkeden çıkış yaptı.

YOLCU SALONLARININ DURUMU VAHİM

Yılın ilk 8 ayında yüz bini aşkın yolcunun giriş ve çıkış yaptığı limanlarda yolcu salonlarının durumları ise içler acısı. Mağusa Limanı'nın en büyük sorunlarından biri yük gemileri ile yolcu gemilerinin aynı bölgede bulunması.

Limana bir yandan yük indirilirken, hemen yanına demirleyen yolcu gemilerinden de binlerce yolcu adaya ülkeye giriş yapıyor. Yolcuların giriş ve çıkış yaptığı yolcu bekleme salonları ise teknolojiden oldukça uzak. Daha önceleri 1 adet x-ray cihazı ile yolcu bagajlarının kontrolü sağlanmaya çalışılırken bir süreden beri ise x-ray cihazı tamamen devre dışı kaldı.

Haftanın 7 günü yolcu bulunan salonda ise bagajlar el yordamı ile kontrol ediliyor. Yolcu salonunda en büyük sorunlardan biri ise ne çalışanlar ne de yolcular için sağlıklı ve kullanışlı tuvaletlerin bulunmaması. Kötü koku nedeni ile nefes alınamayan ve temizlikten uzak tuvaletler hastalık saçarken, tuvaletlerde ne elektrik ne de su var.

Erkek tuvaletlerinde 3 pisuardan 2'si yıllardan beri bozuk ve kullanılmaz halde. Kadın tuvaletlerinde ise yıllardan beri işlevini yitirmiş haldeki 2 tuvaletten birinin kapısına kilit vurulmuşken, kullanıma açık tuvalet ise sağlık koşullarından uzak durumda. Yolcu salonunda kadın ve erkek çalışanlar ise aynı tuvaleti kullanmak zorunda kalıyor.

ÇALIŞAN SAYISI YETERSİZ

Öte yandan suç oranlarının her geçen gün arttığı ülkemizde, limanları kullanarak ülkeye giriş yapan yolcular ile ilgili yeterli denetim sağlanamıyor. Güvenlik tedbirlerinin en yoğun olması gereken limanlarda hem polis hem de gümrük çalışanlarının sayıları yetersiz.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.