DÜNYA
okuma süresi: 3 dak.

Beyaz Saray: ABD, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde yapacağı operasyona destek vermeyecek

Beyaz Saray: ABD, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde yapacağı operasyona destek vermeyecek

TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump, Pazar akşamı yaptıkları telefon görüşmesinde Türkiye'nin Fırat'ın doğusundaki olası askeri operasyonu ile güvenli bölge konularını ele aldı.

Yayın Tarihi: 07/10/19 09:30
okuma süresi: 3 dak.
Beyaz Saray: ABD, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde yapacağı operasyona destek vermeyecek
A- A A+
Türkiye Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan, güvenli bölgenin şart olduğunu belirtti ve ABD'nin ikili mutabakatın gerekliliklerini yerine getirmemesinden ötürü duyduğu rahatsızlığı iletti.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ise son iki yıldır bölgede yakalanmış olan tüm IŞİD militanlarından bundan böyle Türkiye'nin Türkiye'nin sorumlu olacağı belirtildi ve "ABD, ülkenin vergi mükellefleri üzerinde büyük bir yük haline gelecek bu şahısları yıllarca tutmayacak" dendi.

Beyaz Saray sözcüsü Stephanie Grisham'ın yazılı açıklamasında, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde uzun süredir planladığı operasyon için yakın zamanda harekete geçeceği hatırlatılırken, ABD'nin bu operasyona dahil olmayacağı, askeri destek vermeyeceği ve "IŞİD'i yenilgiye uğratan" Amerikan askerlerinin bölgeden çekileceği aktarıldı.

Anadolu Ajansı'nın aktardığı Cumhurbaşkanlığı açıklamasına göre, görüşmede Erdoğan "PKK-YPG kaynaklı terör tehdidinin ortadan kaldırılması ve Suriyeli sığınmacıların ülkelerine dönüşünü sağlayacak koşulların oluşturulması için güvenli bölgenin şart olduğunu" ifade etti.

TC CUMHURBAŞKANLIĞI: RAHATSIZLIK DİLE GETİRİLDİ

Erdoğan, Türkiye'nin IŞİD'e karşı mücadeleyi sürdürmeye kararlı olduğunu ve bölgede bir daha böyle bir sorun yaşanmaması için Türkiye'nin her türlü tedbiri alacağını vurguladı.

TC Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ayrıca "ABD askeri ve güvenlik bürokrasisinin, iki ülke arasında sağlanan mutabakatın gereklerini yerine getirmemesinden duyulan rahatsızlığı" Trump ile paylaştığı belirtildi.

Trump'ın daveti üzerine liderler gelecek ay Washington'da bir görüşme yapmayı kararlaştırdı.

TC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da Beyaz Saray ve Cumhurbaşkanlığı açıklamalarının ardından Twitter hesabında"Türkiye'nin kimsenin toprağında gözü yoktur" mesajını paylaştı.

ABD, Suriye sınırında müşterek güvenli bölge oluşturulması konusunda mutabakata varmıştı ancak Erdoğan, ABD ile varılan anlaşma kapsamında yeterli ilerleme sağlanamadığı eleştirisinde bulunuyordu.

Erdoğan, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Fırat'ın doğusuna operasyon için 'hazırlıkların tamamlandığını' söylemiş, güvenli bölge ile ilgili olarak da Suriye'de güvenli bölge planlarının 'Suriyelilerin eve dönüşü için en makul ve insani yol' olduğunu aktarmıştı. Erdoğan, "Bu bölgede 2 milyon kişiyi iskan etmeyi planlıyoruz" diye konuştu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.