İÇ HABERLER
okuma süresi: 10 dak.

Sağlık Bakanı Pilli'den, Randevu Sistemi hakkında itiraf: "30 kez aradım yine de ulaşamıyorum"

Sağlık Bakanı Pilli'den, Randevu Sistemi hakkında itiraf: "30 kez aradım yine de ulaşamıyorum"

Kıbrıs Postası'na konuşan Sağlık Bakanı Ali Pilli, devlet hastanesi Hasta Randevu Sistemini 30 kez bizzat aradığını ama hiçbir şekilde ulaşamadığını dile getirdi. Sorunu bu ay içerisinde çözeceklerinden bahseden Pilli, yeni bir sistem kurulacağını vadetti.

Yayın Tarihi: 10/10/19 07:33
okuma süresi: 10 dak.
Sağlık Bakanı Pilli'den, Randevu Sistemi hakkında itiraf: "30 kez aradım yine de ulaşamıyorum"
A- A A+
Kıbrıs Postası - Rahmican Çalışkan

Kıbrıs Postası TV'de yayınlanan Rahmican Çalışkan'ın hazırlayıp-sunduğu Soru İşareti programına konuşan Sağlık Bakanı Ali Pilli, 2020 yılının sağlık yılı olacağını dile getirerek, 2020 yılında birçok reformun hayata geçeceğinden, kendisinde de o iradenin, o isteğin, o hırsın olduğundan bahsetti.

90 KAMYON TARİHİ GEÇMİŞ İLAÇ KONUSU…

Son kullanma tarihi geçmiş 90 kamyon ilacın depoda unutulması hakkında konuşan Pilli, bu konuda zararın fiyatı ile ilgili herhangi bir şey söylemediğini, ancak tespit edildikten sonra parasal yönünün ne kadar olacağı belli olacağını söyledi.

Henüz daha taşınma işleminin bitmediğini dile getiren Bakan Pilli, orada korkunç derecede ilaç olduğunun bir gerçek olduğunu anımsattı ve "Bunu dışarıdan biri söyleseydi belki ben de inanmazdım, ancak kendi gözlerimle gördüm. Orada çok miktarda tarihi geçmiş ilaç var" dedi.

İlk ziyaret ettiği yerlerden birisinin İlaç Eczacılık Dairesi olduğunu, orada gelen yeni ilaçlar için koyulacak yer olmadığının söylendiğini, nedenini sorduğunda orasının tarihi geçmiş ilaçlarla dolu olduğunun ifade edildiğini aktaran Pilli, "O anda gidip gördüm. İlaç Otomasyon Sistemi kurulmadığı için, giren-çıkan ilaç tespit edilemediği için kontrolü yapılmadı. İlaç Otomasyon Sistemi olsaydı, ilaçların her anını kayıt altına alınacaktı" ifadelerini kullandı.

90 kamyon ilaç konusunda sorumlunun sistem olduğu vurgusu yapan Ali Pilli, "Bu sistemi kurmazsam ben de sorumlu kişi olmak mecburiyetindeyim. Bugünden sonra ilaçların orada birikmemesi, giren-çıkan ilaçların son kullanma tarihlerinin bilinmesi için otomasyon sistemi şart" diye konuştu.

"2020 YILININ İLK YARISINDA İLAÇ DEPOLAMA OTOMASYON SİSTEMİ HAYATA GEÇECEK"

Otomasyon sisteminin sadece ilaçta değil, hastanelerde, sağlık ocaklarında da bağlanması gerektiğine dikkat çeken Pilli, İlaç Depolama Otomasyon Sistemi'nin tüm dünyada olduğunu, KKTC'nin geride kaldığının altını çizdi ve "Bu sistem ülkemizde 1997'lerde kurulmalıydı" dedi.

2020 yılının ilk yarısında İlaç Depolama Otomasyon Sistemi'nin hayata geçeceğini açıklayan Bakan Pilli, sistemin hayata geçtiği takdirde, ülkemizde sağlık konusunda en büyük reform olacağını savundu.

Ülkemizdeki bazı özel hastanelerde muayene olan Türkiye vatandaşlarının ücreti Türkiye tarafından ödeniyor, ancak kamuda olmadığını dile getiren Pilli, "Çünkü biz otomasyon sistemini kurmadığımız için Türkiye ile birbirimizi görmüyoruz" ifadelerini kullandı.

"GENEL SAĞLIK SİGORTASI BU YIL İÇERİSİNDE HAYATA GEÇECEK, HASTANELERDE KALİTE ARTACAK"

Hükümet programında yer alan Genel Sağlık Sigortası'nı bu yıl içerisinde hayata geçirmeye çalıştıklarından söz eden Ali Pilli, "Bunun geçmesi için Çalışma Bakanlığı da çalışıyor, biz de çalışıyoruz. Genel Sağlık Sigortası geçtikten sonra doktor, hastaların tercih hakkı olacak, gerek kamu gerekse özel hastanelerde kalite de artacak" şeklinde konuştu.

"HEDEFİMİZ 2020'DE LEFKOŞA'YA YENİ BİR HASTANENİN TEMELİNİ ATMAKTIR"

Hastaneler ve sağlık personellerinin artık nüfusa yetmediğini, özellikle kamu hastanelerinde mutlaka çözülmesi gereken altyapı eksiklikleri olduğunu hatırlatan Pilli, "Bunların en başında yeni Lefkoşa Devlet Hastanesi'nin yapılmasıdır. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi artık bu yükü kaldırmıyor, içerisinde artık koridorlar bile doldu ve taştı. Yeni bir hastanesi 'kesinlikle' yapmamız lazım, bu da 2020'deki hedeflerimiz içerisinde. 2020'de hedefimiz Lefkoşa'ya yeni bir hastanenin temelini atmaktır" dedi.

"GÜNDEMDE OLSUN-OLMASIN SAĞLIKTAKİ SORUNLARI BAKANLAR KURULU'NDA HER HAFTA SÖYLÜYORUM"

Mühendis ve mimar Odaları Birliği Başkanı Seran Aysal'ı çağırıp, yeni hastaneyle ilgili çalışmaya başladıklarını, yeni bir devlet hastanesi projesi için anlaşma imzalayacaklarını belirten Bakan Pilli, "Yeni devlet hastanesi yapmaya niyetimiz var, eski hastane de kullanılacak. 2020 yılı sağlık yılı olacak" ifadelerine yer verdi.

Sağlıktaki bütün eksiklikleri, gündemde olsa da olmasa da Bakanlar Kurulu'nda her hafta dile getirdiğini, sağlıktaki sorunları sık sık hatırlatmaya, canlı tutmaya çalıştığını vurgulayan Pilli, "Projelerimi hayata geçirme noktasında hükümet ortaklarım ile hiçbir sorun yaşamıyorum, hiçbir sorun yok. Uyum içerisinde çalışan iki parti var. Sağlık ile ilgili hükümet ortağımız Halkın Partisi de büyük destek veriyor" diye konuştu.

"YILSONUNA KADAR İHALEYE ÇIKACAĞIZ, 10 YA DA 12 TANE AMBULANS ALACAĞIZ"

Ambulansların yetmediği, bazılarının da arızalı olduğu yönündeki iddiaları ve sosyal medyada vatandaşların ambulansı ittirdiği görüntüler hakkında konuşan Ali Pilli, sosyal medyada ambulansın ittirilmesi konusunun çok abartıldığını, araçlar gibi ambulansların da arıza yapabileceğinden söz etti ve söz konusu arızanın bir saatte giderildiğini aktardı.

Ambulanslarda bakım olmadığı için biraz sıkıntı olduğunu, ama bunu düzene koyduklarını kaydeden Pilli, "Ambulanslarda periyodik bakımlar yapılacak. Herkes o ambulansın içerisinde olabilir. 12 tane ambulans alacaktık, bizim dışımızdaki nedenlerden dolayı iptal edildi. Yılsonuna kadar ihaleye çıkacağız, 10 ya da 12 tane ambulans alacağız. Ambulanslardaki personeller de gerçekten özverili ile çalışıyor" ifadelerini kullandı.

"RANDEVU SİSTEMİNİ BEN KENDİM 30 KEZ ARADIM YİNE DE ULAŞAMADIM"

Randevu sisteminin düzgün çalışmadığını ve bu konunun kendisini üzdüğünü anlatan Bakan Pilli, "100 kişi arasa 60-70 kişiye cevap vermiyorlar. Randevu sisteminden faydalanmak isteyenlerin yüzde 70'i cevap alamıyor. Ben kendim 30 kez aradım yine de ulaşamadım. Burada ciddi bir sıkıntı var, bunu düzeltmeye çalıştım, ancak bir türlü düzelmedi. Kişilerden ve sistemden kaynaklanan sıkıntı var." şeklinde konuştu.

"RANDEVU SİSTEMİNDEKİ SORUNU BU AY İÇERİSİNDE ÇÖZECEĞİZ, YENİ SİSTEM KURACAĞIZ"

Yeni bir randevu sistemine geçeceklerini, bir tane aramanın bile geri dönmeyeceğini, gelen tüm çağrıların kayıt altına alınacağını ve cevap alamayanlara geri dönüş yapılacağını işaret eden Pilli, "Bugünlerde bu konu ile ilgili ihaleye çıkılacak. Randevu sistemindeki sorunları çözmek için geç kaldık, ama bu ay içerisinde çözeceğiz, yeni bir sistem kuracağız. Bu konu ile ilgili halkımızdan şikayet varsa doğrudan beni arasınlar" dedi.

"KAMUDA ÇALIŞAN BAZI DOKTORLAR ÖZELE HASTA ÇEKİYOR"

Kamuda çalışan bazı doktorların özel kliniklerine hasta çektiğini, ancak doktorların genel olarak bunu yapmadığını vurgulayan Ali Pilli, "Kamuda çalışan bazı doktorlar belli bir saatten sonra özelde de çalışıyor, bu bir gerçek" ifadelerini kullandı.

Pilli, Kamudaki doktorların, özellikle mesai saatleri içerisinde görevlerini yapması için konuştuğunu, onların da bakanlığa çok yardım ettiğini, doktor arkadaşlardan memnun olduğunu ve iyi bir performans yakalamaya başladıklarına işaret etti.

Pilli, "Mesai saatleri içerisinde çalışmayan doktorlar da yok değil, her sektörde olduğu gibi sağlıkta da var, ama genel olarak doktor arkadaşlar özveri ile çalışıyor. Doktor bulmak büyük bir sıkıntı, sürekli doktor arıyorum. Doktorlar haklarını almıyorlar. Doktorların özlük haklarını düzeltmek gerek" diye konuştu.

"GÜZELYURT HASTANESİ MAĞUSA DEVLET HASTANESİ'NİN KÜÇÜLTÜLMÜŞ HALİ"

Güzelyurt Hastanesi Projesi ile ilgili konuşan Pilli, şunları söyledi:

"Güzelyurtlunun sağlıkta ne kadar sıkıntı çektiğini çok iyi biliyorum, bunu birebir yaşayan kişiyim. Güzelyurtlulara yakışır, iyi bir sağlık hizmeti vermek için mutlaka bir hastane şart. Güzelyurt hastanesi için yaklaşık 15 milyon TL harcandı, bu hastane Güzelyurt Sağlık Merkezi'nin yakınlarında yapılmış olsaydı, bugün Güzelyurt'a daha iyi hastane kazandırmış olacaktık. Yer olarak yanlış, ama oldu artık, biz de kabul ettik. Güzelyurt Hastanesi yapılırken sorunlu başladı, sorunlu başladı sorunlu gitti. Güzelyurt Hastanesi Mağusa Devlet Hastanesi'nin küçültülmüş hali. İnşası var, ama elektrikten mekanik projesine kadar projeleri yok. Türkiye'den gelen heyet de hastanenin çok büyük eksiklikleri olduğunu söylemiş"

HASTANENİN RAPORDAKİ SORUNLARI…

Hastanenin sorunlarından bazılarını sıralayan Pilli şunları kaydetti:

"Poliklinik odaları küçük. Klinik alanları ile koridorları dar. Bekleme alanı planlanmamış, yani oturma alanları yok. Çift kişilik odalarda sedyenin hareketi kısıtlı olacak, bu odaların büyütülmesi gerekir" bunlar ile ilgili hiçbir tadilat yapılmadı, bende raporlar var. Mühendis ve mimar Odaları Birliği Başkanı Seran Aysal, bana hastane için izin vermediklerini söyledi. Hastanenin bu haliyle kesinlikle onay alınamaz, eksikliklere rağmen 2'nci etap yapıldı"

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.