İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Özersay: "Kararlı duruş ve caydırıcı politikamız etkili oldu"

Özersay: "Kararlı duruş ve caydırıcı politikamız etkili oldu"

2018 yılından, yani göreve geldikleri günden beri bu konuda çalışma yürüttüklerini anımsatan Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, özellikle Doğu Akdeniz bölgesinde, sahada dengeyi sağlamaya dönük olarak adımlar attıklarını işaret etti.

Yayın Tarihi: 10/10/19 07:35
okuma süresi: 5 dak.
Özersay: "Kararlı duruş ve caydırıcı politikamız etkili oldu"
A- A A+
Kıbrıs Postası - Rahmican Çalışkan

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Kıbrıs Postası'nın gündeme taşıdığı haber ile ilgili ilk açıklamayı Kıbrıs Postası TV'de yayınlanan İrfan Batu ile Ana Haber'e yaptı.

2018 yılında da İtalyan ENİ şirketi ile temaslar olduğunu hatırlatan Özersay açıklamasında, ENİ tarafından yapılan açıklamayı olumlu olarak değerlendirdi ve diğer doğalgaz şirketlerinin de aynı yaklaşımı izlemesini ve Kıbrıs Rum liderliğine gerekli mesajı vermesini umduğunu vurguladı.

"RUM TARAFI BİZİ MUHATAP ALMAZSA ÇALIŞMALAR TIKANIR"

Kıbrıs Rum liderliğinin, bu tartışmalı bölgeler içerisinde Kıbrıslı Türklerin haklarını yok sayarak, Kıbrıslı Türkleri muhatap almayarak ilerlemeye devam ettiği takdirde bir sonuç alamayacağının altını çizen Bakan Özersay, dolayısıyla bir noktada çalışmaların tıkanacağına dikkat çekti.

Özersay, Kıbrıs Rum liderliğinin bunu gördüğü takdirde Kıbrıs Rum ve Kıbrıs Türk tarafı arasında bir uzlaşma ihtimalinin doğacağını belirtti.

Bir süre önce ABD'de yaptıkları temaslarda da uluslararası aktörlerin kendi elindeki kozları kullanarak Rum liderliğini Kıbrıslı Türkler ile doğalgaz konusunda masaya oturtmaları gerektiğini söylediğini kaydeden Bakan Özersay, Bugün gelinen noktada 'Neden İtalyan şirketi özellikle böyle bir açıklama yapıyor?' diye bakıldığında, ENİ'nin kötü tecrübeye sahip olduğundan söz etti.

"ENİ KARARLI DURUŞUMUZU TECRÜBE ETMİŞTİ"

2018 yılında gerek Türkiye gerekse KKTC'nin bu konuda bir taraftan uzlaşmaya açık olmak ile birlikte diğer yandan kararlı bir duruş sergilediğini ENİ'nin bizzat yaşayarak gördüğünü aktaran Özersay, dolayısıyla ENİ'nin bunu devam ettirme niyetinde olmadığını ifade etti.

"UMARIM DİĞER ŞİRKETLER DE CAYDIRICI ETKİYİ HİSSEDER"

Bunun da KKTC'nin dış politikada bazı konularda caydırıcılık ve kararlı duruş ile sonuç elde edilebileceğini ispat ettiğini vurgulayan Kudret Özersay, "Önümüzdeki günlerde umut ederim ki bölgedeki diğer doğal gaz şirketleri de bizim bu konudaki, hem uzlaşmaya açık tavrımızı anlayacak hem de bu konuda Türkiye ile birlikte kararlı bir duruşa sahip olduğumuzu görüp, bu caydırıcı etkiyi üzerlerinde hissederler" şeklinde konuştu.

"DİĞER ŞİRKETLER DE BUNU DİKKATE ALMALI"

Çünkü bu adımların olmazsa Kıbrıs Rum tarafının kımıldatılamayacağının altını çizen, Özeray, dolayısıyla harekete geçirmenin mümkün olamayacağını söyledi ve "O bağlamda bu gelişmeyi olumlu olarak değerlendiriyorum ve diğer şirketlerin de bunu dikkate almasını umut ediyorum" dedi.

"KARARLI BİR DURUŞ VE CAYDIRICI POLİTİKA SONUÇ ALINMASI İÇİN ÖNEMLİ"

Pozisyonun, duruşun sadece bir açıklamada kalmaması, fiiliyatta da muhataplara hissettirilmesinin bazen sonuç alınmasında önemli bir etki yaratabildiğine dikkat çeken Bakan Özersay, "Kararlı bir duruş ve caydırıcılık, olaylar çatışma noktasına varmadan, özellikle de uyuşmazlıkların çözümünde uzlaşmacı tutum ile birlikte caydırıcı politika izlendiğinde sonuç alınabildiğini göstermesi açısından önemli" ifadelerini kullandı.

"GEÇMİŞTE SADECE İZLİYORDUK, ŞİMDİ İSE SAHADA DENGEYİ SAĞLADIK"

Tüm bunlara rağmen çok acele etmemek gerektiğini işaret eden ve gelişmeleri yakından izlediklerini anlatan Özersay, "Ama geçmişte sadece izliyor ve sadece protesto ediyorduk, oysa şimdi ise sahada dengeyi sağlamış durumdayız" diye konuştu.

"UZLAŞMA İHTİMALİ, ÇATIŞMA İHTİMALİNDEN DAHA YÜKSEK"

Sahada denge sağlandığı için artık çatışma ihtimalinin düşük olduğunu, uzlaşma ihtimalinin ise çok daha yüksek olduğunu belirten Kudret Özersay, "Bu bölgede biz de lisans verip, sismik araştırma yapıp, kazı yapmaya başladığımız andan itibaren denge kurulmaya başlandı.

O nedenle bu çalışmalar denge kurulduğu için şimdi çok daha anlamlı bir durum ortaya çıkaracak. Herkes de bunu dikkate almak zorunda kalacak" ifadelerini kullandı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.