EĞİTİM
okuma süresi: 9 dak.

Sokağın Nabzı: "Eğitim hedefleri gerçekçi değil"

"Eğitim hedefleri gerçekçi değil"

Vatandaşa, hükümetin 300 günlük hedefleri arasına bulunan eğitim kategorisindeki maddelerin, kalan 268 günde hayata geçirilip, geçirilemeyeceğine ilişkin fikirlerini soran Kıbrıs Postası, "hedefler gerçekçi değil" yanıtını aldı...

Yayın Tarihi: 14/10/19 08:42
okuma süresi: 9 dak.
"Eğitim hedefleri gerçekçi değil"
A- A A+
Kıbrıs Postası - Rahmican ÇALIŞKAN

UBP-HP hükümetinin 3 Eylül'de açıkladığı 300 günlük hedeflerinden geriye 268 gün kaldı. Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı'nın hedeflerini yorumlayan vatandaş, projeler ile ilgili olumsuz tablo çizerek yapılamayacağı görüşünde...

Kıbrıs Postası TV'de yayınlanan Rahmican Çalışkan'ın hazırlayıp-sunduğu Sokağın Nabzı programıona konuşan halk, Milli Eğitim Bakanlığı'nın projelerinin 268 gün içerisinde tamamlanmasının zor olduğunu vurguladı.

Ülkemizde eğitim ve kültüre olması gereken önemin gösterilmediğini savunan vatandaş, okulların yetersizliğinden bahsetti.

Ahmet Bardak: "Projeler tamamlanamaz, bugüne kadar Rumların bıraktığı okullarda eğitim görüldü"

"Projelerin hiçbirine inanmıyorum. Bunların hiçbiri tamamlanamaz. Girne'de 1974'ten önce 7 bin kişi yaşıyordu, şimdi Girne'nin nüfusuna ve okul sayısına bakılması gerekir. 1974'ten bugüne kadar kaç tane okul inşa edildi? Bugüne kadar Rumların bıraktığı okullarda eğitim görüldü. 1974'ten bugüne kadar eğitim ile ilgili hangi işler yapıldı ki bundan sonra yapılsın. Okul yerine cami yapıyorlar, ancak eğitim önceliklidir. Bir insanın gelişimi, kültürü, her şeyi okula bağlıdır. Eğitime önem gösteriyoruz, ancak okullarımızda eğitim yok. Öğretmenler hep özel ders veriyor. Bunların acısını bir baba olarak ben yaşadığım için böyle konuşuyorum. Ben en son sinirlendim ve çocuğumu Güney Kıbrıs'ta okuttum. Okullarımız yeterli değil, ayrıca öğretmenler de para peşinde, özel ders peşinde. Bence her şeyden önce sistemin en baştan değişmesi lazım. Milli Eğitimin 300 günlük projeleri yıllar önce yapılması gereken şeyler. Nüfusa bakılıp, okul sayısına bakılıp değerlendirilmesi gerekir."

Biray Hamzaoğulları: "Bu konularda hiç yol kat edemeyeceklerine inanıyorum, belki İskele Türk Maarif Koleji binası yetişir"

"Meclis açıldı ve 1 ay sonra bütçe görüşmelerine başlıyoruz, bütçe görüşmelerinin tamamlanmasının ardından seçim tartışmaları başlar. Bugüne kadar projeler ihale edilmediyse veya Ekim, Kasım, Aralık ayında bir şey ihale edilmeden nasıl 300 günde bitirecekler. Dolayısıyla bu konularda çok büyük yol gidileceğine, daha doğrusu hiç yol kat edemeyeceklerine inanıyorum. 4'lü hükümet döneminde, İskele Koleji, Eğitim Vakfı, Ekonomi Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Başbakanlık toplantı yaparak binanın nasıl yapılabileceğinin altı çizildi ve ihale edilip edilmediğini herhangi bir yerde görmedim. Yapılabilirse belki İskele Türk Maarif Koleji binası yetişir diye düşünüyorum, beklentim de biraz o yönde. Geri kalan maddelerde kesinlikle yol kat edebileceklerini düşünmüyorum. Her şeyden önce bu projeler para meselesidir. Hükümet strateji hatası yapmazsa İskele'deki kolejin temellerini atabilir. Yeni Tiyatro Binası yıllardır aynı halde. Türkiye bütçesinden Tiyatro Binası için her protokolde para aktarılıyor, o para ile biraz yol kat ediliyor, dolayısıyla bunun seyrini henüz göremedim. 300 günde bunun yetiştireceğini savunanlar hayalden öte bir şey değildir diye iddia ediyorum. Bunlar iyi planlamalar neticesinde gerçekleşebilir. Ancak siyasetçiler yeniden seçilebilmek için bu tür şeylerle uğraşmaz, bireysel çıkarlara dokunmaktadırlar, toplumsal çıkarlar arka planda kalır. Tiyatro Binası 5-10 yıl arasında ancak bitebilir."

Özgür Yıldız: "Hedeflerin gerçekçi olduğuna inanmıyorum, hiçbiri 300 günde tamamlanamaz"

"Milli Eğitim Bakanlığı'nın 300 günlük hedeflerinin gerçekçi olduğuna inanmıyorum. Ben İskeleliyim, İskele Maarif Koleji konusu sürekli gündemde, bence şu anki ekonomik düzeyde ve yönetim sisteminde imkansız diye düşünüyorum. Hiçbiri 300 günde tamamlanamaz. Tamamlanmasını isterim, ancak inancım yok. Ülkemizde sürekli hükümetler değişiyor, ekonomi yok, gelenlerin bir şey yapma amacı olmadığından dolayı inancım yok. Vatandaş olarak yıldık. Ülkemizde eğitim ve kültüre yeteri kadar önem gösterilmiyor bana göre. Eğitim düzeyimiz çok kötü durumda. Kültürümüze de önem göstermiyoruz, korumuyoruz. Çocuklarımız yavaş yavaş asimile oluyor. Her geçen gün daha da kötüye gidiyoruz. Yetkililere çağrım yok, beklentim de yok. Geleceğe dair inancım yok, daha da kötüye gideceğiz."

Emrah Kanal: "Hedeflerin gerçekleşeceğine dair inancım yok, eğitim ve kültüre yeteri kadar önem gösterilmiyor"

"Milli Eğitim Bakanlığı'nın 300 günlük hedeflerinin gerçekleşeceğine dair inancım yok. Şu anki Milli Eğitim Bakanlığı'nın pek faal olduğunu düşünmüyorum. Herhangi bir şey yaptığını görmedim, yapacağını sanmıyorum, takip ediyoruz. Projelerin hepsi birbirinden önemli. Tiyatro Binası yıllardır aynı duruyor. 30 yaşındayım, herhalde 60 yaşına gelince de aynı şekilde duracak. Ülkemizde eğitim ve kültüre yeteri kadar önem gösterilmiyor. Yetkililer ilgilenmeli, konuların üzerine düşmeli, çünkü bir milleti koruyan ve yücelten eğitimdir"

Mustafa Debreli: "Türkiye'den para geldi, dolayısıyla yapılabileceğini düşünüyorum, her şey para ile bitiyor"

"Ben Milli Eğitim Bakanlığı'nın 300 günlük hedeflerinin yapılabileceği kanaatindeyim. Türkiye'den para geldi, dolayısıyla yapılabileceğini düşünüyorum. Her şey para ile bitiyor, para olursa neden yapılmasın, yapılır. Ülkemizde eğitim ve kültüre gereken önem gösterildiğini düşünüyorum. Eğitimin kaliteli olduğunu düşünüyorum. Yetkililer bildiklerini yapıyorlar"

Fatih Koçaker: "Zaten bunlar yapılması gereken şeyler, eğitim düzeyimiz çok düştü, okuyamayan, okula gitmeyen çocuklar var"

"Bu ülkede bir şey yapılacaksa bunun adı hedef olmamalı, halkın önüne hedef diye konulmamalı. Zaten bunlar yapılması gereken şeylerdir, olmazsa olmazdır. Bence maddelerin içerisinde en önemlisi Girne Ortaokul yapımı ve Lefkoşa Mesleki Eğitim Kampüsü'nün yapılması projesidir. Eğitim düzeyimiz çok düştü. Okuyamayan, okula gitmeyen çocuklar var. Okula gitmeyen çocuklar için Mesleki Eğitim Kampüsü çok önemli bir adım. Ülkemizde ne okul, ne hastane, ne yol, ne de güvelik yeterli değil. Ülkemizde eğitim ve kültüre önem gösterilmiyor, hiçbir zaman da önem gösterilmedi. Yetkililer çıkıp hastaneleri, okulları dolaşmalı, durumları gözden geçirmeli. Geleceğe umutlu bakmıyorum, bazı radikal önlemler almazsak, gelecekte Kıbrıslı Türk kalmayacak adada"

Namık Kemal: "Milli Eğitim Bakanlığı'nın 300 günlük hedefleri bence hayata geçmez, İnşallah yaparlar, ama yapamayacaklar"

"Milli Eğitim Bakanlığı'nın 300 günlük hedefleri bence hayata geçmez. Olanı yapamıyorlar, olanı tamamlasınlar, daha sonra bu projeleri millete sunsunlar. İskele Koleji'ni bence açamazlar, Girne Ortaokulu projesine de sıcak bakmıyorum. Yeni Tiyatro Binası dökülüyor. İnşallah yaparlar, ama yapamayacaklar. Köylerdeki okullara bile bir şey yapılmadı, bu projeleri nasıl yapacaklar? Ben artık bir şey yapılıp bitmeden hiçbir hükümete inanmıyorum. Ülkemizde eğitim ve kültüre olması gereken önem pek gösterilmiyor. Kime inanacağımı şaşırdık"

Bahaddin Bayram: "Hedeflerin yapılabileceğini düşünmüyorum, imkansız, politikacılara güvenim sıfır, hiç kalmadı"

"Ben Milli Eğitim Bakanlığı'nın 300 günlük hedeflerinin yapılabileceğini düşünmüyorum, imkansız. Gelenler hep böyle geliyor, sonra aynı şekilde gidiyor. Politikacılara güvenim sıfır, hiç kalmadı. Söylediklerine kendileri inanmıyor. Maddeler içerisinde en önemli konu bence İskele Koleji konusu. Ülkemizde eğitim ve kültüre yeteri kadar önem gösterilmediğini düşünüyorum"

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.