İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Turanlı Sosyal Sigortalara 3, İhtiyat Sandığına 6 Milyon TL borçlu!

Turanlı Sosyal Sigortalara 3, İhtiyat Sandığına 6 Milyon TL borçlu!

'Kuruş borcum yok' diye övünen Emrullah Turanlı'nın Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığına 10 Milyon TL'yi bulan borcu var!

Yayın Tarihi: 05/11/19 17:06
okuma süresi: 5 dak.
Turanlı Sosyal Sigortalara 3, İhtiyat Sandığına 6 Milyon TL borçlu!
A- A A+
Kıbrıs Postası - Vatan MEHMET

Kıbrıs Postası'nın bir dizi haberleri üzerine "devlete 25 kuruş borcum yok, yalan dolan" diye açıklama yapan Ercan Havalimanı işletmecisi Taşyapı Group'un sahibi Emrullah Turanlı'nın 8-10 Milyon TL'yi bulan Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı borcu olduğu ortaya çıktı…

Kıbrıs Postası'nın edindiği bilgiye göre Emrullah Turan'lının İhtiyat Sandığı'na 3 Milyon, Sosyal Sigortalar'a ise 6 Milyon TL'yi bulan borcu var.

"BENİM KIBRIS DEVLETİNE 25 KURUŞ BORCUM OLMADI"

Turanlı geçtiğimiz günlerde YeniDüzen Gazetesi'nin Kıbrıs Postası'nın ilgili haberini sorması üzerine "Benim Kıbrıs devletine 25 kuruş borcum olmadı. Tüm borçlarımı günü gününe ödedim, kimseye borcum yok. 44 yıldır yapılmayanı yapıyorum, bu halka hizmet veriyorum. Hiç kimseyle sorunum yok. Süreç devlet tarafından inceleniyor" ifadelerini kullanmıştı.

Öte yandan Emrullah Turanlı daha önce de İhale Şartnamesi gereği 16 milyonluk KDV'yi ödememiş, 'alınmaması gerekliğini' iddia etmiş ve konu devlet tarafından mahkemeye intikal etmişti. Mahkeme kararı ile 16 milyonu ödemek zorunda kalan Turanlı, bu mahkeme kararına rağmen şimdi yine devletin tahakkuk ettiği "kar payı alacağını" öderken 6 milyonluk KDV'sini ödemedi…

"HEYETİN BASKISI YOK, BÜTÇE KONUŞTUK"

Türkiye'den bir heyetin geldiği ve Bakanlığa bağlı Vergi Dairesi ile görüştüğü, Türkiye'de olan KDV alınmaması uygulamasının burada da hayata geçmesinin empoze edildiği iddialarına ilişkin ise Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu "Türkiye'den ekipler buradaydı ama bütçeyi konuştuk. Yasalar herkese çalışır, şahıslara özel uygulamalar yapmadık. Türkiye'den heyetler geldi evet ama böyle bir konu konuşulmadı" şeklinde konuşmuştu.

2019 3. DÖNEM CİRO PAYLAŞIMI YAKLAŞIK 39 MİLYON TL İKEN…

Turanlı'nın 2019 3. Dönem ciro paylaşımı yaklaşık 39 Milyon TL iken, yine KDV hariç ödeme yapmış ve yaklaşık 6 Milyon TL daha devlete borçlanmıştı. Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığına da borcu olan Turanlı'nın "5 kuruş borcum yok" açıklaması şaşkınlık yarattı.

Turanlı'nın 2019 3. Dönem ciro paylaşımı yaklaşık 39 Milyon TL iken, yine KDV hariç ödeme yapmış ve yaklaşık 6 Milyon TL daha devlete borçlanmıştı. Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığına da borcu olan Turanlı'nın "5 kuruş borcum yok" açıklaması şaşkınlık yarattı.

Geçtiğimiz haftalarda Turanlı 53 milyon TL'lik borcu ertelemeyi başarmış ancak 15 Ekim'deki 40 milyon TL'lik ödemesi kapıya dayanmıştı. Maliye Bakanlığıcephesinin Turanlı'ya göz açtırmayacağı ve 15 Ekim'de 40 milyonu ödememesi durumunda yeni tedbirler almaktan çekinmeyeceği ifade edilmişti.

HACİZ KARARI TAAHHÜTLE DURDURULDU

Ayrıca Ercan Havalimanı işletmecisi Emrullah Turanlı'nın büyük ortağı olduğu T&T, 53 milyon TL'lik borcu için 6 aylık bir süre içerisinde ödeme yapacağını yazılı olarak taahhüt etmiş ve Maliye Bakanlığı haciz kararını durdurmuştu.

Devletin 2019 yılı sonu itibariyle yaklaşık 50 milyon TL'lik KDV alacağı olmasına rağmen 2017'de başlayan "Gelir Paylaşımı Vergisini" ödemeyen Emrullah Turanlı'nın direktörü olduğu T&T şirketi için yeni kıyak çalışmaları başlamış, 100 milyon TL'lik vergi avantajı sağlanma ihtimali gündeme geldi.

Konuyla ilgili Turanlı, devlete beş kuruş borcum yok, açıklaması yapmış ilgili Bakan Olgun Amcaoğlu ise Türkiye'den bir heyetin geldiği ve Bakanlığa bağlı Vergi Dairesi ile görüştüğü, Türkiye'de olan KDV alınmaması uygulamasının burada da hayata geçmesinin empoze edildiği iddialarını yalanlamıştı.

T&T, ihaleye girerken peşin devir bedeli olan 100.000.000 Milyon Euro + 16 Milyon Euro KDV'sini, 2017'de başlayacak ciro paylaşımında da KDV ödeyeceğini bilerek ve kabul ederek girdi ancak ödemedi. Peşin devir bedelinin 16 milyon Euro'luk KDV'si için iki yıl sonra 16.000.000 Euro'luk banka teminat mektubu vererek dava açtı ancak kaybetti. Devlet ancak teminat mektubunu haciz ederek alacağını tahsil edebildi.

Ercan Havalimanı işletme haklarının devri ihalesi 27 Eylül 2012 de yapıldı ve ihaleyi Taşyapı- Terminal Yapı ortak girişimi kazanmıştı.

Bu şirketlerin ihtilaflı olarak kurdukları T&T Havalimanı işletmeciliği İnşaat Sanayi ve Ticaret Şirketi Limited ile 10.12.2012 de sözleşme imzalandı. Bu ihaleye girerken şirketler, ihale şartnamesindeki şartları kabul ve taahhüt etti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.