ADLİ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Nefi Yazıcı'nın ölümüyle sonuçlanan trafik kazasının sanığı 20 ay hapse mahkum edildi

Nefi Yazıcı'nın ölümüyle sonuçlanan trafik kazasının sanığı 20 ay hapse mahkum edildi

Ötüken'de bu yılın Haziran ayında meydana gelen ve Nefi Yazıcı'nın ölümüyle sonuçlanan trafik kazasında Yazıcı'nın ölümünden sorumlu tutulan kamyon şoförü sanık Orun Cumayev'in Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki yargı süreci tamamlandı.

Yayın Tarihi: 08/11/19 07:30
okuma süresi: 6 dak.
Nefi Yazıcı'nın ölümüyle sonuçlanan trafik kazasının sanığı 20 ay hapse mahkum edildi
A- A A+
Kıbrıs Postası - Nadire Bahadi

Ötüken'de 26 Haziran 2019 tarihinde meydana gelen trafik kazasında Nefi Yazıcı'nın ölümünden sorumlu tutulan kamyon şoförü Türkmenistan uyruklu sanık Orun CumayevMağusa Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandı.

Aleyhindeki 8 davadan suçlu bulunan sanık Cumayev, Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti'nin oybirliği ile verdiği kararla 20 ay hapis cezasına mahkum edildi.

Mahkeme, sanık Cumayev hakkındaki kararında, kazada hayatını kaybeden Nefi Yazıcı'nın yüzde 133 promil alkol tesiri altında araç kullandığının tespit edildiğine ve Yazıcı'nın kazanın oluşumunda ciddi şekilde katkısal kusuru olduğuna dikkat çekti.

AV ALTUNÇ: KAZAYI ÖNLEMEK İÇİN REFLEKSLE SAĞA GEÇTİ

Sanık avukatı Fehmi Altunç 38 yaşındaki Türkmenistan uyruklu sanık Orun Cumayev'in 1 yıldan bu yana KKTC'de çalıştığını aktardı. Av Altunç savunmasında, müteveffa Nefi Yazıcı'nın 133 promil alkollü olduğunu, kazanın Yazıcı'nın süratli bir şekilde sanık Cumayev'in şeridinde ilerlemesi nedeni ile sanığın kazayı önlemek amacı ile refleksle sağ şeride geçtiğini ve bu hususun şerit ihlalinden ayrı tutulması gerektiğini savundu.

Kaza anında sanığın 56 kilometre hızla seyir halinde bulunduğunu söyleyen Altunç, bölgede hız sınırının 50 kilometre olduğu yönünde uyarı levhası olduğunu ancak yakın geçmişte kamyonlar için hız sınırının 40 kilometreye düştüğünü belirten bir uyarı levhası olmadığını savunarak uyarıcı levha olmadığı için bunu kimsenin bilemeyeceğini aktardı.

SUÇLU BULUNDU

Sanık Orun Cumayev hakkındaki kararı Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Fatma Şenol Okudu. Sanığın kendi ikrarı, İddia Makamı'nın sunduğu olgu ve emareler ışığında aleyhine getirilen davalardan suçlu bulunup mahkum edildiğini açıklayan Şenol, sanığın mahkum olduğu birinci davanın ihmal derecesine varmayan tedbirsiz ve ihmalsiz araç sürerek bir şahsın ölümüne sebep olma davası olduğunu açıkladı.

Şenol, sanık Cumayev'in kaza tarihinde, saat 16:30 raddelerinde Ötüken girişinde kullanımındaki LA 906 plakalı kamyon araç ile Batı istikametinden Doğu istikametine doğru 40 kilometreyi aşkın bir süratle seyir halinde bulunurken dikkatsizliği ve ihmalkarlığı sonucu yolun solunu muhafaza etmeyip yolun sağına geçerek o esnada karşı istikametten gelen Nefi Yazıcı'ya ait GU 905 plakalı aracın sağ kısmına aracının aracın sağ kısmına çarpması sonucu Yazıcı'nın ölümüne neden olduğunu açıkladı.

KAZANIN TEK GÖRGÜ TANIĞININ İFADESİ İHTİLAFSIZ

Kazanın tek görgü tanığının polise verdiği ifadesinde 26 Haziran 2019 tarihinde Ötüken'de müteveffa Nefi Yazıcı'nın kendisini hızlı bir şekilde geçip sağ şeritte bir süre seyrettiğini, o esnada karşıdan gelmekte olan kamyonun yolun sağına geçtiğini, Yazıcı'nın da kamyonu görmesi üzerine kendi şeridine geçtiğini ve kazanın meydana geldiğini belirttiğini söyleyen Başkan Şenol, ihtilafsız olgulardan da görüleceği üzere sanığın sağ şeritte 150 metre gittikten sonra sol şeride geçtiğinin tespit edildiğini belirtti.

Şenol, tüm ihtilafsız olguları değerlendirdikleri zaman kazanın, sanığın kullanımındaki kamyonla, müteveffa Yazıcı'nın aracını kendi şeridinden geldiğini görmesi üzerine, karşı şeride geçmiş olduğunu ancak mütevaffanın ayni şekilde sağ şeritte seyrederken sanığın kullanımındaki kamyonun karşıdan geldiğini görmesiyle kendi şeridine geçmeye çalıştığı esnada meydana geldiğinin ortaya çıktığını söyledi.

20 AY HAPSE MAHKUM EDİLDİ

Sanık avukatının savunmasında değindiği hız tabelası hususu üzerine, hız tabelalarının araç sürücülerine güvenli bir hızda yolculuklarını devam ettirebilmesi için elzem olduğunu belirten Başkan Şenol, devletin bu tür hız tabelalarını eksiksiz ve doğru bir şekilde yol kenarlarına yerleştirmesinin kamu menfaati ve yol güvenliği açısından büyük önem arz ettiğini vurguladı.

MAHKEME, MÜTEVEFFANIN KAZAYA CİDDİ ŞEKİLDE KATKISAL KUSURU OLDUĞUNA BULGU YAPTI

Kazanın görgü tanığının ifadesine göre tanık müteveffanın kendisini hızlı bir şekilde geçip bir müddet sağ şeritte seyrettiğini, sanığın ise kazayı önleyebilmek için sağ şeride geçmesine sebebiyet verdiğinin anlaşıldığını kaydeden Şenol, bu noktada müteveffanın kazanın oluşumunda ciddi bir katkısal kusurunun olduğunun ortaya çıktığını söyledi. Müteveffanın yüzde 133 promil alkollü olduğunun tespit edilmesine de dikkat çeken Şenol, bu hususların sanığın lehine değerlendirildiğini kaydetti.

Sanığa işlemiş suçun niteliğini, meydana gelen kazanın neticesini ve cezalandırmadaki kamu menfaati prensibini de göz önünde bulundurarak hapislik cezası dışında bir cezanın verilmesinin uygun ve adil olmayacağı kanaatine vardıklarını kaydeden Şenol, oybirliği ile sanık Cumayev'in 20 ay hapis cezasına mahkum edildiğini açıkladı.

KAZA NASIL OLMUŞTU?

Orun Cumayev, 26 Haziran 2019 tarihinde Ötüken'de yönetimindeki LA 906 plakalı kamyon aracı ile 40 km sürat tahdidi olan bir yolda 40 kilometreyi aşkın bir hızla seyrederken dikkatsizliği ve ihmalkarlığı neticesinde sağa virajlı yolda fren basarak yolun sağına 1 metre 13 santim geçerken, o esnada karşı istikametten gelen Nefi Yazıcı yönetimindeki GU 905 plakalı araç ile çarpışması sonucu bir trafik kazası meydana geldi. Nefi Yazıcı kazanın ardından olay yerinde hayatını kaybetti.Kazanın ardından tutuklanan Cumayev, Haziran ayından bu yana cezaevinde hükümsüz tutuklu olarak yargılanmayı bekliyordu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.