EĞİTİM
okuma süresi: 3 dak.

Dr. Nurdan Dikmen, organ bağışı bilincinin arttırılması gerektiğine dikkat çekti

Dr. Nurdan Dikmen, organ bağışı bilincinin arttırılması gerektiğine dikkat çekti

UKÜ, Sağlık Bilimleri Meslek Yüksekokulu Diyaliz Programı Sorumlusu Dr. Nurdan Dikmen, organ bağışının önemine dikkat çekerek, toplumun organ bağışı bilincinin artırılması ve teşvik edilmesi gerektiğini kaydetti.

Yayın Tarihi: 08/11/19 16:08
okuma süresi: 3 dak.
Dr. Nurdan Dikmen, organ bağışı bilincinin arttırılması gerektiğine dikkat çekti
A- A A+
Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ), Sağlık Bilimleri Meslek Yüksekokulu Diyaliz Programı Sorumlusu Dr. Nurdan Dikmen, organ bağışının önemine dikkat çekerek, toplumun organ bağışı bilincinin artırılması ve teşvik edilmesi gerektiğini kaydetti.

Organ Bağışı Haftası çerçevesinde açıklamalarda bulunan Dr. Dikmen, hafta kapsamında topluma organ naklinin önemini anlatmak, organ nakli bekleyen binlerce hastaya derman olabilmek ve farkındalık yaratmak amacıyla etkinlikler gerçekleştirildiğini de aktardı.

Dr. Nurdan Dikmen, sağlıklı bir organın tıbbi koşullar altında, başka bir kimsenin işlevini yitirmiş organının yerine takılmasını organ nakli olarak tanımladıklarını kaydederek, bir kişinin organlarını bağışlayarak, başka bir hastanın hayatını kurtarabildiğinin altını çizdi.

Bir kişinin kendisi ölürken başka insanlara hayat vermesinin önemine dikkat çeken Dikmen, organlarını bağışlamak isteyen kişilerin KKTC Sağlık Bakanlığı'nda bulunan Koordinasyon Kurulu Sekretaryasına başvurması gerektiğini de hatırlattı.

Dr. Dikmen, Devlet Hastanesi ve perifer hastanelerinde de organ bağış noktaları kurulmasına yönelik Bakanlığın çalışmalar başlattığını kaydederek, "Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi nefroloji uzmanı, üroloji bölümü, diyaliz derneğinin büyük uğraşları sonucu 2014 yılında Hücre Doku ve Organ Nakli Yasası geçmiş ve Temmuz 2015 itibarıyla nakiller başlamıştır" dedi.

İlk naklin 15 Temmuz 2015'te canlı böbrek nakli ile başladığını aktaran Dikmen, 2015'ten bu yana KKTC'de canlı vericiden ve kadavradan 35'in üzerinde naklin başarıyla yapıldığını ve Nisan 2019'da da ilk kalp naklinin gerçekleştirildiğini anımsattı.

Dr.Dikmen, ölüden yapılan organ nakillerinin desteklenmesinin önemine dikkat çekerek, toplumun organ bağışı bilincinin artırılması ve teşvik edilmesi gerektiğini kaydetti ve "Bağışlanan her organ filizlenen bir candır" dedi.

Yurdun her yerinde organları işlevini yitirmiş, makinelere bağlı olarak hayatlarını sürdüren çok sayıda hasta olduğunu vurgulayan Dikmen, toplumda organ bağışının teşvik edilmesi gerektiğini kaydetti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.