Akıncı masaya neden dönsün?

Yayın Tarihi: 21/03/17 07:30
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+
  • Rumlar çok yakında yeniden gaz aramaya başlayacak ve yine bildiğimiz gibi Türk donanmasına ait bir savaş gemisi Baf açıklarında şu an bekliyor. Zaman zaman Türk savaş uçakları da ihlallerde bulunuyor. Bunun altında yatan iki neden var. Birincisi aşırı milliyetçi duygulara sahip MHP'nin hem Kıbrıs konusunda gönlünü hoş tutmak hem referandumda evetini kolay elde etmek; ikincisi de kendini İsrail ve Mısır'la sürekli dirsek temasında olup da aslan zanneden Rumlara ciddi anlamda gözdağı vermek. Rum lider Nikos'un "sıcak çatışma çıkabilir" demesinin nedeni de işte bu.
  • Elbette ki Akıncı günün sonunda masaya dönecek, illaki dönecek ama şu kaprisli kadına bir ders vermesi gerekiyor. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu'dan uzun uzadıya kriz günü olanları canlı yayında dinledim. Nikos adeta kedi görmüş sıçan yavrusu gibi odayı terk etti, üstüne yaptığı rezillik ve devlet adamlığına yakışmayan tavırları da cabası. Buna rağmen dönsün mü Akıncı masaya?

Kıbrıs konusu gündem olmaya çalışıyor ama bir türlü olamıyor. Başta Rum lider Anastasiadis olmak üzere herkes Cumhurbaşkanı Akıncı'yı masaya çağırmakla meşgul şu sıralar. Hele hele Nikos'un aramadığı kalmadı "Ben görüşmeye hazırım" diyerekten. Cumhurbaşkanı Akıncı'nın yaşadıklarını hızlı unutur olduk ki Kıbrıs'ın kıuzeyinde de Akıncı'ya "hade dön masaya" diyenlerin sayısı hızla artıyor.

Cumhurbaşkanı Akıncı'yı tanımasam naza çeken damat diyeceğim, zaten masadan kalkmaya bahane arardı ve o nedenle masadan kalktı diyeceğim. Ya da sosyal demokrattı da şahin oldu diyeceğim; Ankara rüzgarı şarkısını da hatırlayarak.

Fakat bunların hiçbiri Cumhurbaşkanı için geçerli değil.

Akıncı masaya neden dönsün?

Elbette ki Akıncı günün sonunda masaya dönecek, illaki dönecek ama şu kaprisli kadına bir ders vermesi gerekiyor. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu'dan uzun uzadıya kriz günü olanları canlı yayında dinledim. Nikos adeta kedi görmüş sıçan yavrusu gibi odayı terk etti, üstüne yaptığı rezillik ve devlet adamlığına yakışmayan tavırları da cabası. Buna rağmen dönsün mü Akıncı masaya?

E başka çaresi mi var zaten? Ha şimdi döndü ha 3 ay sonra. Usta! Gerekirse hiç dönmesin. Taa ki Rumlar şu Enosis Plebisiti meselesinden geri adım atana kadar.

Aksi takdirde ne anlamı kalacak masadan kalkmasının? Barış Burcu'ya göre Nikos'un ilk saygısızlıkları değil bu. Sonuna kadar da katılıyorum Burcu'ya; Nikos gerçekten kaba bir adam. Aniden sinirleniyor ve saygısızlaşıyor. Akıncı da beyefendi takılınca rol kesiyor.

Böyle bir adamla masaya oturup neyi konuşacaksınız?

Masaya dönülmezse ne olur?

Bu sorunun cevabı yok; çünkü böyle bir durum asla söz konusu olamaz. Masaya illaki dönülür. Asıl mesele ne zaman ve ne şartlarda dönülür; hem Rum tarafı hem de Birleşmiş Milletler bunun çözümünü üretmesi gerekiyor.

Masaya dönülür dönülmez hızla çözülecek bir Kıbrıs konusu varsa, Cumhurbaşkanı hemen masaya dönsün. Var mı böyle bir durum? Ne yazık ki yok.

Rumlar hani hep üzerinde uzlaşıldı dediğimiz dönüşümlü başkanlığı bile kabul etmiş değiller. Sözlü olarak mutabakat var deniliyor, gördüğünüz gibi söz uçar yazı kalır. Siyasi eşitliğimizi bile kabul etmiş değiller. Yani masaya dönülünce başka kavgalar başka gerginler olacak. Bu nedenle Akıncı masaya ancak kalktığı noktanın ötesinden dönebilir, gerisinden değil.

Reisicumhurun tükürdüğünü yalaması gibi bir durum söz konusu olamaz.

16 Nisan ve Navtex

Türkiye'de hepimizin de bildiği gibi 16 Nisan'a kadar hayat durmuş durumda. Anayasa referandumundan ötürü Türkiye şu an ilgisini hiçbir noktaya çeviremez, milliyetçi krizler hariç.

Rumlar çok yakında yeniden gaz aramaya başlayacak ve yine bildiğimiz gibi Türk donanmasına ait bir savaş gemisi Baf açıklarında şu an bekliyor. Zaman zaman Türk savaş uçakları da ihlallerde bulunuyor. Bunun altında yatan iki neden var.

Birincisi aşırı milliyetçi duygulara sahip MHP'nin hem Kıbrıs konusunda gönlünü hoş tutmak hem referandumda evetini kolay elde etmek;

İkincisi de kendini İsrail ve Mısır'la sürekli dirsek temasında olup da aslan zanneden Rumlara ciddi anlamda gözdağı vermek.

Rum lider Nikos'un "Sıcak çatışma çıkabilir" demesinin nedeni de işte bu.

Bana her iki neden de makul ve doğru geliyor.

Aman görüşmelere ne olacak? Barış umudu berhava mı olsun? Yapmayın etmeyin diyenler çoğunlukta. Peki aylardır Rumlarla çözüm yapmaya çalışan ve sabretmekten adeta çatlayan Cumhurbaşkanı'nın durumu ne olacak?

Kimse bu açıdan bakmıyor bu olaya.

Sonuç olarak görüşme masasının yeniden kurulması Rumların Enosis'i kutlama meselesinden geri adım atmasıyla mümkün olsa da gaz arama operasyonun başlamasıyla yeniden kesintiye uğrayabilir.

Şu birkaç ay için pek umutlu değilim…

***************

Kabine değişimi ve Savaş Atakan

O kadar bir dedikodu var ki piyasada aklınız hayaliniz durur. Ne eğlenceli şu kabine değişme işi. Başbakan henüz kararsızlıkla düşünedursun, milletvekili olmayan siyasilerin de isimleri kulislerde konuşulur olmaya başladı.

Başbakan Hüseyin Özgürgün'e yakınlığı ile bilinen oldukça tanıdık bir isim; Savaş Atakan. Değerli bir adamdır kendisi. Çok erken saha dışı kaldığını düşündüğüm kimselerdendir. Ancak gelecek yılki seçimlerde büyük ihtimal milletvekili olarak göreceğimiz isimlerden de biri olduğunu düşünüyorum. Ama bu seçimlerden önce kabinede yer alacak üç isimden biri de Savaş Atakan diye duymuştum. Hani Başbakan'a yakın oluşundan ötürü de mantıklı bulmuştum bunu. Ancak Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, dün yaptığı bir açıklamada UBP kanadının yakın zamanda kendisine teknokrat hükümet teklifi ile geldiğini söyleyince işte o zaman Savaş Atakan'ın olası bir kabine değişiminde yer alabileceğine şimdi daha fazla inandım. Hatta hatta alacağı bakanlık görevini de duydum ama buraya yazmam doğru olmaz. Uzun yıllardır dostluğum olan bir bakana ayıp etmiş olurum. Neticede her ne kadar iyi yerlerden duyup yazsak da bu duyduklarımızı, halen bir iddia bir dedikodu kıvamındadır. Ama Savaş Atakan'a da bakanlık yakışır, onu da yeri gelmişken söyleyeyim. Şu kabinede bir tane de hukukçu olsun, bir de UBP geleneklerine kökten bağlı biri…

***************

Günün Sözü

Sen gidersen peşinden gelmem ama kalırsan bu filmin sonunu birlikte izleriz.

Cemal Süreya

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.