İşte yeni bir mesele!

Yayın Tarihi: 21/03/17 07:30
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+
Geleceği düşündüğünüz zaman size uzak geliyorsa, ömrü henüz yarılamadınız demektir. Aynı deneyimi geçmişle de yapabilirsiniz. Öyle ki, eğer geçmiş size uzak geliyorsa yine ömrünüz yarılanmamıştır.

Asıl olan yarılanma meselesi. Ömrün ölçüsü nedir? Kime göredir?

Vaktizamanında Cahit Sıtkı'nın yazdığı 'Otuz Beş Yaş' şiiri (ki hayatı, ölümü yazmakla geçen bir şairdir) Dante'den bir alıntı yapar ve der ki: "Yaş otuz beş, Dante gibi ortasındayız ömrün!"

O gün bugündür ömür yetmiş yıl, yarısı otuz beş yılmış gibi bilinir.

Bu açıdan Cahit Sıtkı'yı ya da Dante'yi gözlerimi kısarak okurum, bu cetveli bu şekilde ortaya koydukları için.

Oysa 80 yıl 90 yıldır ömür deselerdi ya!

Biraz yaşamayı sevmektendir sanırım benim sitemim.

*

Zaman ilerledikçe insan daha da asılıyor yaşamaya. Onca zaman sanki boşa geçmiş gibi geliyor ve 'bir daha geçsem aynı kişisel çağlarımdan acaba neleri değiştirirdim hayatımda?' diye sorguluyor insan.

Bu soru sizedir de şu anda!

*

Öte yandan mesele, uzun yaşamak, bu uzun hayatta çok şey yaşamak değil aslında. Mesele an denen zamanın kısa parçasını yönetebilmek. Yoksa zaman görecelidir bilirsiniz. Örneğimiz de açıktır bu konuda.

Mesela bir aşkın ilkbaharında, elini ilk kez tuttuğunuz ilk sevgili ile ilgili hatıranız, ışık hızı ile geçen bir zaman dilimidir de; aynı aşkın ayrılığı asırlara bedel gibi hissedilir.

Zaman görecelidir.

Bu da bize an kavramının esiri olmamamızı, anı anlamadan tüketmemeyi örnekler aslında. Elbette anlayana, anlamaya çalışana bir mesajdır bu!

Yoksa, hoyratça tüketilen tüm zamanların acısı, anı tutumlu kullanmadığımızı ilk anladığımızda ve ne tesadüftür ki yine bin anda yüzümüze çarpar.

İşte yeni bir mesele!

*

Buradaki mesele de, yüzleşme anına geç kalmamaktır. Yoksa bu gecikmenin telafisi olmaz.

*

Başınızı gökyüzüne kaldırın ve gündelik hırsların ya da hırslıların oyununa gelmemeniz için kendi nedeninizi düşünün. Başkalarının zamanınızı tüketmesine, gündeliğin çirkinliğine bu şekilde belli bir mesafe koyabilirsiniz.

Çünkü etrafınızda olup biten her ne olursa olsun, yaşanmakta olan hayat sadece sizindir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları