Seçim kesin 7 Ocak ve son anket sonuçları!

Yayın Tarihi: 17/10/17 08:00
okuma süresi: 8 dak.
A- A A+
UBP dün gerçekleştirdiği grup toplantısında 7 Ocak 208 tarihinde yapılması konuşulan erken seçimi onadı ve bu yönde karar kıldı. Güvenilir kaynaklardan aldığım bilgilere göre tüm vekiller ve bakanlar Başbakan tam destek belirttiler.

Hayırlısı olsun diyelim. Bugünkü köşemde Kıbrıs Postası gazetesinin uzunca bir süredir devam eden seçim anketinin son halini sizlerle paylaşacağım. Konu malum bugün seçim olsa oyunuzu kime verirdiniz diye bir anket. Tabii sonuçlar parti sempatizanlarının oylamasına göre şekillenecek. Malum biz seçim ülkesiyiz.

Tabii bu anket sonuçları sosyal medyayı iyi kullananlar tarafından yanıltıcı bir şekilde etkilenebilecektir. Sosyal medyayı eskiden CTP iyi kullanırdı şimdi ise Halkın Partisi iyi kullanıyor. Bu nedenle anket tamamlandığında ilginç sonuçlar göreceğimizi daha şimdiden söyleyebilirim.

Sırasıyla partileri değerlendirelim.

UBP'nin durumu %24.1

Bugüne kadar yapılan tüm anketlerde UBP birinci parti çıkıyor. Yazdık %40 civarında bir oy alıyor. Bunun doğru olmadığını ifade ettim zaten daha önce ama UBP'nin en düşük seçim sonucu aldığı seçim 2013 Genel Milletvekilliği Seçimleri. UBP bu seçimde bile %27 oy almıştı ve 14 vekil çıkarmıştı. Kıbrıs Postası'nın şu an ki anket sonuçların a göre ise UBP %24,1 oy alıyor. Bu ankete göre UBP 14 vekilden 12 vekile düştü. Tabii oran tahmini. Kaldı ki UBP 2013'te bölünmüş olarak seçime girdi ve bu bölünme Demokrat Parti'ye 12 vekil hediye etti. Yani bu bölünme olmasaydı UBP her hâlükârda 20 vekil çıkaracaktı. Diyeceksiniz ki o zaman Halkın Partisi yoktu. Ona da geleceğiz. Tahmini olarak UBP'nin olası bir seçimde %30 oy alacağını ve 15 vekili çıkaracağını söyleyebiliriz.

CTP'nin durumu % 17.3

CTP'nin ayrılan önemli kişilerle bir düşüş yaşadığı gerçek. Özellikle CTP, Mağusa bölgesinde ciddi kan kaybı yaşıyor ama diğer bölgelerde hala iyi. Kaldı ki CTP'nin de UBP gibi geniş bir örgüt yapısı var. Ama şu an hiç kimse CTP'yi çıkıştı görmüyor, aksine bir düşüş içinde olduğunu ifade ediyor ki buna ben de katılırım. Kıbrıs Postası'nın anketine göre CTP % 17,3 oy alıyor. CTP son genel seçimlerde % 38'lik bir oy alıp 21 vekil çıkarmıştı. Öyle tahmin ediyorum ki CTP'nin bu oyu %28-30 bandında seyredecek. Bu oran biraz daha düşebilir. CTP'li vekillerin kendi yorumu ise 12 vekile işaret ediyor, bunu da yeri gelmişken söyleyeyim.

DP'nin durumu % 16,2

Halkın Partisi ağırlıklı olarak Demokrat Parti'nin oylarını alıyordu. Bu nedenle yapılan birçok ankette Demokrat Parti'nin oyları %7-8 arası çıkıyor. Buna ben de katılırım. Demokrat Parti'nin şu anki oy potansiyeli bu olabilir ama bu demek değildir ki Demokrat Parti tekrardan %10-11'lere çıkamaz. Yalnız burada önemli bir nokta var ki Halkın Partisi artık UBP'nin tabanından da oy alıyor. Sağ merkezli muhafazakar bir parti olan Halkın Partisi hem UBP hem de DP'den oy alıyor ya da alacak. Kıbrıs Postası'nın anketi DP'yi % 16,2'lerde gösteriyor. Öyle tahmin ediyorum ki DP'nin şu an ki oy potansiyeli maksimum %8-10 arasıdır. Çünkü DP'nin ciddi bir aday ve yıkılmış imaj sorunu var.

Halkın Partisi'nin durumu % 10,9

En bilinmezi oynayan Halkın Partisi'nin ne oy alacağını şu an kimse tahmin edemez. Bir patlama yapmayacağı kesin ama kötü bir oy almayacağı da kesin. Kıbrıs Postası'nın anketine göre % 10,9 oy alıyor ki bu sonuca ben de katılabilirim. HP gelecek yıl ki seçimlerde 6 milletvekilini rahatlıkla alabilir ama bu daha fazla olmayabilir. Öyle sanıyorum ki HP'nin oy oranı hükümetin performansına göre değişecek ama şu an ki oy bandı %10-15 arasındadır.

TKP-YG ile BKP'nin durumu % 8,9

İki partiyi bir arada değerlendirmek lazım çünkü artık birleşecekleri neredeyse kesinleşti. Kıbrıs Postası'nın anketine göre BKP %1,6 oy alıyor; TKP ise %7,3. Bildiğim kadarıyla YKP'yi de bu çatı altına almaya çalışıyorlar ki YKP'nin ankete göre oyu %1,5 . YKP'yi bu çatının dışında tuttuğumuzu var sayarsak, BKP'nin tüm seçimlerdeki kemik oyunun %3.5 olduğunu biliyoruz. Bu durum da bize TKP-YG ile BKP'nin %10 oy alabileceğini gösteriyor. Yani her halükarda bu birleşme bu ittifaka 5 milletvekili getirecek ki bu oran bir miktar daha yukarı çıkabilir. Eğer sol da birlik yaratılabilir ve YKP de bu çatı altına girerse ittifak %12'yi çok rahat çıkarabilir ki bu da 6 vekil ediyor.

TDP'nin durumu %2,6

Hepimiz biliyoruz ki TDP'nin bir taban oyu var. Bu oy oranı da yaklaşık olarak %7'dir. Elbette ki TDP'nin Cumhurbaşkanlığı seçimlerini dolaylı yönden olsa bile kazanması, LTB seçimlerini kazanmış olması ki gelecek yıl ki seçimlerinde galibinin yine Mehmet Harmancı olacağını söyleyebiliriz, bunlar TDP'ye elbette ki bir pozitif imaj veriyor. Ancak TDP'nin Mehmet Çakıcı'yı Lefkoşa'dan Mustafa Emiroğlularını da Mağusa'dan kaybetmiş olması, bu isimlerin oy gücünü de birlikte eksiltmiş oldu. Kıbrıs Postası'nın anketine göre TDP %2,6 oy alacak gibi görünse de TDP'nin oy oranı yine % 5'lerde olacak diye düşünüyorum. % 5'in biraz üstü ya da biraz altı olabilir. Her şey iyi örgütlenmelerine bağlı. Tabii yeri gelmişken bunu söylemek lazım eğer ki TDP, Sonay Adem ile Gulle'yi ilk başta almış olsalardı ki bunu reddettiler, yine İzzet İzcan'ı reddetmeselerdi, TDP'nin ilk seçimdeki oyunun %15'lerde olacağını gönül rahatlığıyla söyleyebilirdik.

YDP'nin durumu % 2,7

Kıbrıs Postası'nın anketi YDP'nin oy durumunu %2,7 olarak gösteriyor. Bir gerçek var ki YDP tahmininizden öte bir enerji yakaladı ve yükseliyor. İlk kurulduğunda ben de bu partiden bir şey olmaz demiştim ama durum öyle değil. Erhan başkan her ne kadar kabul etmese de KKTC'de yaşayan ve siyaseten dışarıda bırakılmış kırgın Türk kardeşlerimizin hızla adresi olma yolunda ilerliyor. Eğer bu parti %5'i bulup geçmezse yazık olur. YDP'nin kesinlikle bu seçimlerde parlamentoda olması gerektiğini düşünüyorum.

İşte anket sonuçları:

1.6 %

Birleşik Kıbrıs Partisi

17.3 %

Cumhuriyetçi Türk Partisi

16.2 %

Demokrat Parti

10.9 %

Halkın Partisi

1.7 %

Kıbrıs Sosyalist Partisi

3.0 %

Milliyetçi Demokrasi Partisi

7.3 %

TKP Yeni Güçler

2.6 %

Toplumcu Demokrasi Partisi

24.1 %

Ulusal Birlik Partisi

1.5 %

Yeni Kıbrıs Partisi

2.7 %

Yeniden Doğuş Partisi

8.5 %

Kararsızım

2.8 %

Oy kullanmam

************

Günün Sözü

Gel sevgilim gel, benim dünyama gel çok zaman var içimde yerini hazırladım.

Attila İlhan

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.