Tatar artık bir otorite

Yayın Tarihi: 14/11/17 08:00
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+
  • Ersin Tatar Cambridge mezunu bir ekonomi duayenidir. Maliye bakanlığı döneminde yaptığı icraatlar, iç borcun kapatılması, cari açığın ciddi anlamda aşağılara çekilmesi, memur maaşlarına yapılan artışlar hep bunun göstergesidir.Sohbetimiz esnasında saydıkça saydı verileri, rakamları peşi sıra sıraladı; nasıl bulduğunu ve nereye getirdiğini rakamları şahit göstererek anlattı.
  • İşte bu nedenle bir ülkenin mali yapısını kurgularken karşınızdakine karşı o güveni vermeniz de gerekiyor. Türkiye gibi ciddi ülkelerin siyasilerini geçmişteki bazı hükümetler kandırmıştır, zaten geçmişteki erken seçimin en önemli faktörlerinden biri de buydu. Bu konuyu daha sonra çok geniş bir başlıkta inceleyeceğiz. İşte bu güvenin daha düne kadar sağlam zeminde olmasıdır bugünkü alım gücünün artmasını sağlayan.

İlgiyi ve umudu kendini yönetenlerden çoktan kesmiş olan yurttaşların elini sürekli sıkmaya başlamış, girilmeyen birçok eve bir kereden fazla girmeye başlamış birisi desem size eminim aklınıza Ersin Tatar gelir.

UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar ile dün buluşup bir kahve içtik. Diğer deyimle eski maliye bakanı. Tabii Ersin beyi hepimiz sayfalar dolusu verdiği röportajların içinde ilginç söylemleri ile tanırız. Öyle benzetmeler yapar ki bazen sayfalar dolusu söyleşinin ötesine gider o benzetmeleri.

Ne zaman basına düşse verdiği demeçler , oturup sıkılmadan okuduğunuzda rakamlar Ersin beyin Maliye Bakanı olduğu dönemde hayli önemli işler yaptığını gösterir size. Daha önceki yazılarımda da ifade etmiştim. Bizim toplum eleştirmeye meraklıdır. Gözüne gözüne soksanız iyi giden ya da iyiye dönüştürülemeye çalışılan konuların önemini memnun kalmayanların sayısı hafife alınmayacak kadar azdır.

Ama gelin görün ki bu memlekette gırgırın ötesinde işlerde yapılıyor. Bir adamın konuşma stilini beğenmeyebilirsiniz ya da hazetmeye de bilirsiniz ama yaptığı işleri ve başarılarını yok saymak ancak cahil işi olur.

Yok mu ülke de yapılan önemli işleri iki şişe bira içip sıfırla çarpanlar? Var! Ersin Tatar en çok eleştiri alan bakanlardan ve siyasetçilerden oldu bugüne kadar. Hep konuşmalarından cımbızla tutup önemsiz benzetmelerini aldılar ve ısrarla olumsuz gündem yaratmaya çalıştılar.

Ama işte olaylar film gibi değil. Ersin Tatar Cambridge mezunu bir ekonomi duayenidir. Maliye bakanlığı döneminde yaptığı icraatlar, iç borcun kapatılması, cari açığın ciddi anlamda aşağılara çekilmesi, memur maaşlarına yapılan artışlar hep bunun göstergesidir.

Sohbetimiz esnasında saydıkça saydı verileri, rakamları peşi sıra sıraladı; nasıl bulduğunu ve nereye getirdiğini rakamları şahit göstererek anlattı.

Maaşlar ve ilişkiler

Tabii bir başka önemli nokta daha var. Daha doğrusu bu ülkenin göz ardı edilemeyecek gerçekleri var. KKTC ekonomisi ne yazık ki hala belli ölçüde Türkiye'ye bağımlı. Tatar'ın bakanlığı dönemindeki en büyük çabası da denk bütçeyi yaratabilmekti. Belki bu seçimlerden sonra olacak. Ankara'yla ilişkilerin doğru zeminde olması, iyileştirilmesi ve ülke refahının artması da her iki ülke hükümetinin samimiyet ve dürüstlük ilkesine dayanıyor. Tatar, Ankara hükümetiyle güvenilir ve sağlam ilişkiler kurmayı başaran ender siyasetçilerden biri.

Bu ilişkilerden şu an çok da sağlıkla bahsedemeyiz, bunun sebeplerini sabaha kadar yazabiliriz ama konumuz bu değil. Ankara Hükümetinin mevcut hükümet partilerine olan güvensizliği ne yazık ki aşikar.

İşte bu nedenle bir ülkenin mali yapısını kurgularken karşınızdakine karşı o güveni vermeniz de gerekiyor. Türkiye gibi ciddi ülkelerin siyasilerini geçmişteki bazı hükümetler kandırmıştır, zaten geçmişteki erken seçimin en önemli faktörlerinden biri de buydu. Bu konuyu daha sonra çok geniş bir başlıkta inceleyeceğiz. İşte bu güvenin daha düne kadar sağlam zeminde olmasıdır bugünkü alım gücünün artmasını sağlayan.

Bunu söylemek hoşuma gitmiyor ama yollarda sayısız beyaz renkte Mercedes ve bmw gördüğümde bunu alabilen kesimin memur ve işadamı kesimi olduğunu hepimiz biliyoruz.

Gergin birkaç program sonrasında tanıştık Ersin Tatar'la. Maliye Bakanlığı görevini yürüten, deyim yerindeyse eli sıkı, devletin bütçesini son derece dikkatli harcayan Cambridge mezunu zor bir ekonomistti benim için tanımı. İnanılmaz huy kaptığım bu adamdan çok sonraları iyi bir dost olacağımız hiç aklıma gelmemişti. Ne yapsa eleştirilen ve eleştirdiğimiz bir politikacıydı. Zaman geçtikçe ve tanıdıkça aslında çok sağlam bir bilgiye ve donanıma sahip olduğuna şahit olmuştum. Tek sıkıntısı siyasete yeni atılmış olması ve zaman içinde pişmesiydi.

Evet; Ersin Tatar zaman içinde pişti ve olgunlaştı. Bugün herkesin sevdiği ve değer verdiği, her ortamda kabul gören ve "adam bu işi biliyor" diyebileceğimiz biri haline geldi

İşte yapılması gereken refah düzeyi yerlerde sürünen vatandaşı da ayağa kaldırmak, mali başarının bir başka tarafı da bu. Umarım seçim sonrası Tatar'a bunu da başarması için bir şans verilir.

******************

Güneş Güneşoğlu en popüler isimlerden biri

UBP Gazimağusa İlçe Başkanı ve aday adayı dostum, tertibim Güneş Güneşoğlu ile geçtiğimiz gün UBP Genel Merkezinde karşılaştık ve sohbet etti. Güneş benim aynı zamanda askerlik arkadaşım. Genç bir işadamı olmasının yanı sıra son derece gelecek vadeden de bir siyasetçi. 18 Kasımda yapılacak aday belirleme sınavından başarıyla geçip 7 Ocak'taki seçimlerde başarılı olacağına inanıyorum. Güneş gibi değerli, çalışkan ve dürüst insanlara UBP camiasının sahip çıkması gerekiyor. Umarım Güneş'i seneye parlamentoda görürüz. Uzun bir sohbet için sözleştik.

****************

siber yeni bir hareket mi kuruyor ?

CTP'nin önemli isimlerinden Meclis Başkanı Sibel Siber'in aday olmayacağını hepimiz biliyoruz artık. Oldukça karmaşık bir seçim olacağı için öyle sanıyorum ki CTP'deki önemli isimler bu seçimde geride durmayı tercih ettiler. Duyduğuma göre Sibel hanım seçimlerden sonra Toparlanıyoruz hareketi gibi bir sivil toplum örgütü kurup kamuoyu oluşturmayı düşünüyormuş, öyle tahmin ediyorum ki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bir kez daha kendisini aday göreceğiz.

****************

GÜNÜN SÖZÜ

Bir insanın büyüklüğü, çenesinden yukarıya b?kıl?r?k ölçülür.

Lloyd George

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.