Partilerin oy gücü "TDP" - "TKP-YG"

Yayın Tarihi: 28/11/17 08:00
okuma süresi: 8 dak.
A- A A+

• TDP %7-8 bandına yerleşti… 3-4 vekil... Açıkçası ben TDP'yi hala Lefkoşa ve Gazimağusa dışında yeteri kadar güçlü görmüyorum. İskele, Güzelyurt ve Girne'den vekil çıkarma ihtimalleri yok denecek kadar az ama Lefkoşa'dan iki veya üç, Mağusa'dan bir vekil ve belki Girne'den bir vekil çıkarma ihtimalleri var. Bu durum da TDP'yi 4 vekil potasına koyuyor.


• TKP-YG %8-10 bandına yerleşti... 4-5 vekil... TKP %3.5, YG %2, BKP %3, SDP %0.5 olarak düşünürsek TKP-YG'nin %9 oy oranını yakalama konusunda bir sıkıntısının olmayacağını söyleyebiliriz. Eğer TKP tek başına bir seçime girseydi elbette ki oy oranı %2'lerde kalabilirdi ama ortada bir sinerji var. Ben TKP-YG'yi %8-10 bandında görüyorum. Bu durumda 5 vekil yapıyor. Lefkoşa 2, Gazimağusa 2-3 vekil, bir ihtimal Girne bir vekil. TKP-YG'nin diğer ilçelerde vekil çıkarma şansı zayıf.


Partilerin 7 Ocak'ta gerçekleşecek erken genel seçimdeki pozisyonunu dünkü yazımda değerlendirmiştim. Dünkü yazımızda dört partinin durumunu inceledik. Yazımız oldukça ses getirdi, bugünkü yazımızda da meclise girme potansiyeli olan diğer üç partiyi ele alacağız. TDP'nin aday listesi dün basına net bir şekilde düştü.
Bunun üzerine biraz yoğunlaşalım.

TDP %7-8 bandına yerleşti… 3-4 vekil

Hepimiz biliyoruz ki TDP'nin bir taban oyu var. Bu oy oranı da yaklaşık olarak %7-8'dir. Elbette ki TDP'nin Cumhurbaşkanlığı seçimlerini dolaylı yönden olsa bile kazanması, LTB seçimlerini kazanmış olması ki gelecek yıl ki seçimlerinde galibinin yine Mehmet Harmancı olacağını söyleyebiliriz, bunlar TDP'ye elbette ki bir pozitif imaj veriyor. Ancak TDP'nin Mehmet Çakıcı'yı Lefkoşa'dan Mustafa Emiroğlularını da Mağusa'dan kaybetmiş olması, bu isimlerin oy gücünü de birlikte eksiltmiş oldu. Kıbrıs Postası'nın son anketine göre TDP %2,6 oy alacak gibi görünse de TDP'nin oy oranı yine %5'lerde olacağını önceki yazılarımda değerlendirmiştim. Ancak TDP'nin özellikle Lefkoşa listesini gördükten sonra bu düşüncem değişti. Zira TDP özellikle Lefkoşa'dan oldukça iyi bir listeyle seçmenin karşısına çıkmış durumda. TDP'nin Lefkoşa listesini incelediğimizde en az CTP kadar iyi bir listesi hatta CTP'den daha iyi bir aday listesi olduğunu söyleyebiliriz. Eğer ki eski oy verme sistemi kalmış olsaydı TDP Lefkoşa'dan üç milletvekilini rahatlıkla zorlayabilirdi. Ancak takdir edersiniz ki seçim sistemi şu an farklı. Bu durum da TDP'nin çok sayıda mühür toplaması gerektiğini gösteriyor bizlere. Yani TDP'nin aday listesi Lefkoşa'da ne kadar iyi olursa olsun ülke genelinde çok mühür toplamaması halinde pek bir şey ifade etmeyecek.

İşte taban oyu dediğimiz meselenin önemi de burada ortaya çıkıyor. Eğer bir partinin taban oyu yüksek değilse istediği kadar iyi aday çıkarsın istenilen sonuç elde edilemeyebilir.

TDP'nin önceki seçimde taban oyunun %7.5 olduğunu gördük. Yaşanan ayrılıkların ardından bu oy oranının yarı yarıya düştüğünü düşünürsek partiye aday olan önemli isimlerin tercihle birlikte mühür de getireceğini söyleyebiliriz. Bu durum da TDP'yi yeniden %7 bandına çıkarabilir. Bakınız altını bir kez daha çizmekte fayda görüyorum; adaylarınızın çok iyi olması partinize ille ki mühür getirmez ama bol miktarda tercih taşır. Bunlar nasıl ne şekilde mühre dönüşür onu bilemeyiz. Tabii dünkü yazımda da ifade ettiğim gibi bazı partiler baraja yakın baraj altı kalırlarsa oy bölünmesinden TDP de kısmetini alır ve bu oran 5 vekile çıkabilir. Asıl mesele TDP'nin diğer bölgelerde ne kadar boy göstereceği ile ilgili. Açıkçası ben TDP'yi hala Lefkoşa ve Gazimağusa dışında yeteri kadar güçlü görmüyorum. İskele, Güzelyurt ve Girne'den vekil çıkarma ihtimalleri yok denecek kadar az ama Lefkoşa'dan iki veya üç, Mağusa'dan bir vekil ve belki Girne'den bir vekil çıkarma ihtimalleri var. Bu durum da TDP'yi 4 vekil potasına koyuyor. Bundan fazlasının olmayacağını düşünüyorum. Seçim bu tabii belli de olmaz.

TKP-YG %8-10 bandına yerleşti... 4-5 vekil

TKP-YG'yi şüphe yok ki tek bir parti olarak değerlendiremeyiz. Çünkü TKP-YG oldukça geniş bir çatı ile bu seçime gidiyor. Bildiğiniz gibi bir süre önce BKP ile ittifak yapılmıştı. Öncelikli olarak TKP-YG'yi değerlendirecek olursak ilginç bir karmanın birleştiğini görürüz. TKP, sosyal demokrat ve liberallerin oluşturduğu bir parti. İçlerinde sadece sosyal demokratlar değil sağ kökenli seçmenleri de barındırıyor. CTP'den ayrılan ve Yeni Güçler adıyla TKP'yle iş birliği yapan yapı ise sosyalist ağırlıklı. Bu nedenle TKP-YG aslında sol-orta ideolojiye sahip birçok kişinin kendini ait görebileceği bir yapıya sahip. Oy gücü nedir ne yapabilir sorusunu sormadan önce bu partinin tek başına gücünün ne olduğuna bakmak lazım. TKP-YG, BKP ile ittifak yapıncaya kadar ağırlıklı olarak Mağusa'da güçlü ve Lefkoşa'da çok fazla gücü olmayan bir partiydi. Daha doğru yazmak gerekirse Mağusa, Lefkoşa'dan daha güçlüydü. BKP ile yapılan iş birliğinin ardından TKP-YG daha geniş bir çatıya sahip oldu ve Gazimağusa ile Lefkoşa dengelenmiş oldu. Ancak seçim sathına girildiğinde partinin, CTP'ye kırgın olan ya da aday olmayan vekiller tarafından destekleneceği yönünde ciddi bir algı var. Bu destek özellikle Gazimağusa'da gerçekleşecek deniliyor.

İşte TKP-YG bu nedenle iyi bir ivmeye sahip. Adaylarını incelediğimizde kötü bir tabloyla karşı karşıya değiliz ama TDP kadar iyi bir listesi olmadığını söylemem gerekir. Yani TKP-YG'nin Lefkoşa adayları TDP kadar iyi değil ama TDP'nin de listesi Gazimağusa'da iyi değil.

Burada adayların popülaritesi önemli olduğu kadar alacağı mühürler önemli. Bana göre TKP-YG tercihten ziyade mühür ağırlıklı bir parti olacak. TKP-YG'nin TDP'ye üstünlüğü burada ortaya çıkıyor. Bunun tek nedeni ise TKP-YG'nin içinde dört partiyi barındırıyor olması. TKP, YG "CTP destekli", BKP ve SDP. İşte bu nedenle Lefkoşa ve Mağusa'dan çok mühür alacağını düşünüyorum.

TKP %3.5, YG %2, BKP %3, SDP %0.5 olarak düşünürsek TKP-YG'nin %9 oy oranını yakalama konusunda bir sıkıntısının olmayacağını söyleyebiliriz. Eğer TKP tek başına bir seçime girseydi elbette ki oy oranı %2'lerde kalabilirdi ama ortada bir sinerji var. Ben TKP-YG'yi %8-10 bandında görüyorum. Bu durumda 5 vekil yapıyor. Lefkoşa 2, Gazimağusa 2-3 vekil, bir ihtimal Girne bir vekil. TKP-YG'nin diğer ilçelerde vekil çıkarma şansı zayıf.
Tabii bu gözlemler bu değerlendirmeler seçim yakınlaştıkça değişebilir. Partilerin seçim performansları son derece önemli. YDP ile ilgili yazımı yarın kaleme alacağım. Zira YDP ile ilgili önemli değerlendirmeler yapacağız. YDP şu an Gazimağusa ve İskele, Karpaz bölgesinde hızla UBP'nin oylarını kırıyor. Bu konuda önemli haberler var, gelişmeler var…

****************

Günün Sözü
Ne kadar seviyorsan, o kadar işte. Tavanı kadar sokağın ve dibi kadar cehennemin.
Nazım Hikmet

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.