Partilerin oy gücü "YDP"

Yayın Tarihi: 29/11/17 08:00
okuma süresi: 9 dak.
A- A A+

• Öztürk: "DP'den yoğun katılım alıyoruz. Aslında emanetleri geri alıyoruz. Ciddi bir katılım var. UBP'den gelip partimize üye olanlar var. Ancak kim olduklarını açıklamıyoruz çünkü bu kardeşlerimizi iş ve aşla tehdit ediyorlar. YDP demek ki gerçekten bir ihtiyaçmış ki kurulur kurulmaz haksızlığa uğramış, siyaseten çökmüş ama mensubu oldukları partileri bırakıp gelip YDP'nin üyesi oluyorlar. Ben adaylığımı açıklayalı birkaç gün oldu. Benim aday olmamı bekleyen birçok insan bana telefon açıp benimle birlikte YDP çatısı altına geleceklerini bildiriyorlar. Bakınız bu çok ciddi bir dönüşümdür".

• YDP %5-6,5 bandına yerleşti... 1-2 vekil

YDP Lefkoşa milletvekili adayı Av. Enver Öztürk ile Kıbrıs TV'deki programımda önceki akşam bir araya geldik. Son derece samimi bir sohbet oldu. Öztürk siyasete uzun yıllarını vermiş bir isim Yeni Doğuş Partisi'ndeki siyasi yaşamından tutun da UBP'deki etkin ve önemli görevlerine ve sonrasında CTP-ÖRP hükümetindeki Ekonomi ve Turizm Bakanlığı görevine kadar aslında hepimizin yakinen tanıdığı ve başarılı bulduğu isimlerden biri. Elinde parti programıyla geldiği programda parti programını konuşmayı bir başka programa bıraktık ve Yeniden Doğuş Partisi'nin yeniden doğma nedenlerini konuştuk. İlginç bir tesadüf oldu zira partilerin durumunu değerlendirdiğim şu günlerde YDP'yi değerlendirmeyi en sona bırakmıştım. İsabet oldu ki sayfamda Enver beye de yer verme şansım oldu.

Enver Öztürk birçok insanın hayatında pozitif bir yere sahiptir. Başarılı bir avukat olmasının yanı sıra entelektüel de bir aydındır aynı zamanda.

Sakin ve düzgün konuşması karşısındaki insana ayrı bir güven verir. Enver beyle çok önemli konular konuştuk. Bunların bazılarına yer vereceğim ve sonrasında YDP'nin oy gücünü değerlendireceğiz.

Öztürk: "Türkiyeli-Kıbrıslı diye bir şey yok… Vazgeçin artık!"

Öztürk'e bazı çevrelerin YDP'ye Türkiyelilerin partisi eleştirisi yapıldığını hatırlatıp gerçeğin ne olduğunu sordum. Bu sorum karşısında kelimeleri seçerken oldukça dikkatli davrandığını fark ettim.

"Yıllardır bu ayrım bazı çevrelerce yapılıyor. Son derece yanlış ve son derece ırkçı buluyorum. Bu ülkede yaşayan herkes KKTC'lidir. Ben Antepliyim, buraya geldim ve evlendim, iki çocuğum oldu. Evlendiğim zamanki eşim Kıbrıs doğumluydu yani Kıbrıslı Türktü, çocuklarım burada doğdu. Peki şimdi ailem Kıbrıslı ben Türkiyeli miyim? Uzun yıllardır çok uzun yıllardır Kıbrıs'ta yaşıyorum. Peki ben nereliyim? Anlıyor musunuz ne demek istiyorum? KKTC'de yaşayan ve bu toprakların parçası olan herkes buralıdır. YDP'ye Türkiyelilerin partisidir diye eleştiriler yapılıyor. Peki sormak isterim, hani eleştirenlerin ağzıyla ifade edeyim; 17 Kıbrıslı Türk vekil adayımız var, peki söyleyin bana CTP'nin, UBP'nin kaç Türkiyeli adayı var? Yıllardır ve halen yürüttükleri bir siyasi durum var. Oy getireceğine inandıkları iki üç tane Türkiye kökenli vatandaşı aday yapıyorlar, Türkiye kökenlilerin oyunu alıyorlar ve aday yaptıkları kişileri de parlamentoya sokmuyorlar. Böyle ayrımcılık mı olur? Türkiye'den uzun yıllar önce KKTC'ye gelip yerleşen, evlenen ve çocuk sahibi olan binlerce kardeşimize hala yabancı muamelesi yapıyor büyük dediğiniz partiler. İşte UBP ile CTP'nin seçim listeleri orta yerde açıklandı. Bakın bakalım kaç Türkiye kökenli kardeşimiz aday. Bu kabule dilebilir bir durum değil. Hepimiz bu vatanın evlatlarıyız. Konuşurken dahi yaptığım Türkiyeli Kıbrıslı tanımlamaları beni rahatsız ediyor. Sadece anlaşılabilmek için bu kelimeleri kullanıyorum".

"DP ve UBP'den katılım yüksek"

Av. Öztürk ağırlıklı olarak Demokrat Parti'den ve belli ölçüde de UBP'den katılımların parti kurulduğu günden beri devam ettiğini anlattı.

"DP'den yoğun katılım alıyoruz. Aslında emanetleri geri alıyoruz. Ciddi bir katılım var. UBP'den gelip partimize üye olanlar var. Ancak kim olduklarını açıklamıyoruz çünkü bu kardeşlerimizi iş ve aşla tehdit ediyorlar. YDP demek ki gerçekten bir ihtiyaçmış ki kurulur kurulmaz haksızlığa uğramış, siyaseten çökmüş ama mensubu oldukları partileri bırakıp gelip YDP'nin üyesi oluyorlar. Ben adaylığımı açıklayalı birkaç gün oldu. Benim aday olmamı bekleyen birçok insan bana telefon açıp benimle birlikte YDP çatısı altına geleceklerini bildiriyorlar. Bakınız bu çok ciddi bir dönüşümdür. Bunu net olarak ifade etmek isterim. Herkes seçimler bittiğinde YDP'nin aldığı oyu sürpriz olarak nitelendirecek ama ben sürpriz olarak görmüyorum çünkü iyi bir oy alacağımızın farkındayız".

"Baraj sorunumuz yok… Hedefimiz %10 ve üstü"

Öztürk'e YDP'nin oy durumunu da sordum. Öztürk'e göre YDP'nin kesinlikle baraj sorunu yok. Partinin %10'u ve üstünü hedeflediklerini anlattı.

"Bizim kesinlikle baraj sorunumuz yok. Sandıklar açıldığında hep birlikte göreceğiz. Bakınız buna çok emin olarak konuşuyorum. Parti olarak şu anki hedefimiz %10'u bulup üstüne çıkmak. Kesinlikle hükümet ortağı olacağımızı yani diğer deyişle kilit parti olacağımızı size söyleyebilirim. Beklediğimizin ötesinde bir ilgi var şu an bize".

YDP %5-6,5 bandına yerleşti… 1-2 vekil

Evet. Enver Öztürk ile sohbetimizin önemli dipnotlarını paylaştım sizlerle. Şimdi gelelim benim analizlerime. Kıbrıs Postası'nın son anketinde YDP'nin oy durumunu %2,7 olarak gösterilmişti. Fakat bu anket yeni bir anket değil. Yaklaşık olarak birkaç ay öncesine ait. Bir gerçek var ki YDP tahmininizden öte bir enerji yakaladı ve yükseliyor. İlk kurulduğunda ben de bu partiden bir şey olmaz demiştim ama durum öyle değil. YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı her ne kadar kabul etmese de KKTC'de yaşayan ve siyaseten dışarıda bırakılmış kırgın Türk kardeşlerimizin hızla adresi olma yolunda ilerliyor. Belki Türkiyelilerin partisi demek doğru olmaz ama uzun yıllardır KKTC'de yaşayan Türk kardeşlerimizin bu partiye ilgileri hayli yüksek. YDP, Gezicinin yaptığı anketlerin birinde ise %6.3'lük bir oy almıştı. YDP ağırlıklı olarak Mağusa, iskele ve Karpaz bölgesinde ciddi bir ivme kazanmış durumda. Daha geçtiğimiz gün iskele bölgesinden bir UBP'li beni arayarak "UBP, İskele'de tek bir Türkiyeli aday yapmamakla ve saf dışı bırakmakla bu bölgedeki Türkiyeli oyu YDP'ye kaydırmış durumda. Yıllardır UBP'li olan ama belki de Türkiyeli oldukları için liste dışı bırakılan bazı önemli isimlerden dolayı Türkiyeli seçmen UBP'ye son derece kırgın" ifadelerini kullandı.

YDP, Enver Öztürk'ün de aday olmasıyla Gazimağusa ve İskele ile dengelenecek. En azından öyle olacağını tahmin ediyorum. Zira Lefkoşa'da tüm partilerin hatırı sayılı bir gücü var. Ancak Mesarya bölgesi ve köylerde YDP diğer partilere nazaran söz sahibi oluyor. Bunu da bir yana yazın. YDP'nin özellikle Lefkoşa'da %5 barajını geçmesi lazım. Geçmesi lazım ki Mağusa ve İskele'deki alınacak oyların da bir faydası olsun. Bir de en önemli konu YDP'nin tercihe nazaran mühre ihtiyaç duyduğudur. Eğer iyi bir mühür alırsa YDP Lefkoşa'da bir ve Gazimağusa'da bir vekil olmak üzere iki vekil çıkarabilir. Tabii şunu da yeri gelmişken söylemek lazım YDP'nin güçlü çıkması hem DP'nin hem de UBP'nin ne kadar oy kaybedeceğiyle alakalı. Eğer İskele ve Karpaz bölgesindeki kırgın sağ oylar YDP'ye giderse YDP, İskele'den de bir vekil çıkarabilir. Ben YDP'yi %5-6,5 bandında görüyorum. Bu da iki ya da üç vekil demek. Ağırlıklı olarak DP'den bu partiye bir kayma olacak ama Lefkoşa iyi bir çalışma istiyor.

***********

Günün Sözü
Seni dişlerinde elma kokusu, seni kaburgamın altın parçası, bir daha hangi ana doğurur bizi.
Ahmed Arif

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.