Olası koalisyon modelleri!

Yayın Tarihi: 01/12/17 08:00
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+

• UBP-CTP koalisyonu... 34-36 vekil
• UBP-TKP-YG-DP koalisyonu… 27-28 vekil
• CTP-TDP-DP koalisyonu... 26-29 vekil

• Sonuç şu ki ister UBP ister CTP 20 vekilin üzerine çıkamayacak. Bu son derece zor, siyasettir bu ne olur biter bilemeyiz ama bu sonuç çok kolay gözükmüyor. İki parti dışında hiçbir partinin de 6 ya da 7 vekil çıkarmasının da mümkün olmadığı gerçeğinden hareket edersek UBP-CTP dışındaki bir hükümet modeli üç partili olmak zorundadır. İster TDP ister TKP-YG 6 vekil çıkarsa dahi bu pek mümkün görünmüyor ne CTP ne de UBP 22 vekil sayısına ulaşamayacağı için iki partili bir koalisyon kurulması söz konusu olmayacak.

Hafta içi Meclis'e girme potansiyeli olan tüm partilerin değerlendirmesini yaptık. Okuyucunun yüksek ilgisi beni mutlu etti. Bugünkü yazımızda da olası koalisyon şekillerine değineceğiz. Partilerin çıkarması muhtemel vekil sayılarına göre nasıl koalisyonlar kurulabileceğini değerlendireceğiz.

Elbette ki bu sonuçlar seçimin son haftasına doğru değişkenlik gösterebilir. Zira hangi partinin ve hangi parti başkanının önümüzdeki günlerde ne gibi yol kazasını şimdiden kestiremeyiz!

Halkın Partisini koalisyon modelleri içine dahil etmiyorum zira Genel Başkan Kudret Özersay herhangi bir koalisyona katılmayacaklarını açıkladılar. Ankara'dan birileri arar da koalisyona girerlerse de şaşırmam doğrusu. Her şey KKTC'nin bekası için değil mi sonuçta.. Siyasette normal böyle şeyler.

UBP-CTP koalisyonu… 34-36 vekil

Her ne kadar söz konusu bu iki parti bir koalisyon denemiş ve başarılı olamamışsa birçok partinin yeterli vekil çıkaramaması ihtimalinden ötürü en muteber koalisyon olarak UBP-CTP koalisyonuna olası bakılıyor. Tabii CTP-UBP koalisyonu da olabilir. Geçtiğimiz gün CTP içindeki çok muteber bir dostum CTP'nin bu seçimi birinci parti olmasının ötesinde tek başına bir sayıyla bitirebileceğini bana ifade etti. Bu mümkün değil diyemeyiz, zira CTP'nin vitrine koyduğu adaylar son derece iyi ve UBP'nin son birkaç gündür yaşadığı bazı sıkıntılar ve ilerleyen günlerde yaşayacağı yeni sıkıntılar iyi bir ivme yakalamışken UBP'yi ikinci plana itebilir. Yazılarımda özellikle dikkat çektiğim bir konu var ki barajı iyi bir oy almasına karşın geçemeyecek bazı partiler olursa birinci çıkan partiyi hayli yukarıya taşıyacaktır. UBP'yi 18-20, CTP'yi de 16-18 bandında olduğunu yazmıştık. Bu iki parti olur da koalisyon kurarsa ortaya 34-36 vekilden oluşan çok güçlü bir koalisyon modeli çıkacaktır. Böyle bir koalisyonun kendi içinde de ciddi bir dayanışması ve iş yapma kapasitesi olacağı aşikardır.

UBP-TKP-YG-DP koalisyonu… 27-28 vekil

Bu üç partinin koalisyonunu son derece olası gördüğümü ifade etmek isterim. UBP'yi 18-19 vekilden daha yukarı görmek pek olası değil ama 19 vekil olarak kabul edersek, TKP-YG'yi de 5 vekil bandına yerleştirirsek sayı 23-24 vekil yapacaktır. Demokrat Parti'yi de 3 ya da 4 vekil kotasına koyarsak ortaya 27 -28 vekilden oluşan bir koalisyon modeli çıkar ki sayı çok yeterli olmasa da daha doğrusu koalisyon açısından hassas bir sayı olsa dahi en olası koalisyon modellerinde biri olabileceğini söyleyebiliriz. Uzun ömürlü bir koalisyon olur mu derseniz evet uzun ömürlü bir koalisyon olur. Yeter ki UBP kendisi içinde yine benzer sorunlar yaşamasın. Yürümez demeyin çünkü bu meclis çok ama az sayılı partilerin meclisi olacak. TDP'nin böyle bir hükümette olma ihtimalini düşünmüyorum bunun tek nedeni TDP'nin ilkelerine aşırı bağlı olması ve bu tür bir koalisyonu yürütme noktasında zorlanabileceğini düşünmemdir. Olur da YDP barajı geçerse YDP'de bu koalisyonun bir parçası olabilir. Bu model bize Yunanistan'daki Çipras hükümetini hatırlatıyor. Yani olmaz demeyin. Artık çok partili koalisyonlar kurulabiliyor. Yürümesi çok da kolay olmuyor tabii.

CTP-TDP-DP koalisyonu... 26-29 vekil

Bir başka hükümet modeli de bu üç partiden oluşabilir. Hem CTP hem de DP, UBP'den kazık yemiş durumda. UBP ilk önce CTP'yi sonra da DP'yi ortada bıraktı. CTP ile DP her ne kadar sorunlu bir ikili gibi gözükse de nefretten aşk doğar derler ki her iki parti için bunu defalarca kez yaşadık. CTP'yi 17-18 vekil, DP'yi 3-4 vekil, TDP'yi de 3-4 vekil kategorisine koymuştuk. Bu üç parti anlaşarak UBP'yi saf dışı bırakabilirler. Yani UBP birinci parti çıksa dahi Hükümet kuramayabilir. Bu üç partinin olası çıkaracağı vekil sayısı 26 ediyor. Zor bir hükümet modeli gibi görünse de bu üç partiden her birinin bir vekil fazla çıkarması halinde 29 vekil ile bir koalisyon kurulabilir. TDP'yi CTP ile daha yakın bulduğumu ve ilkesel açıdan birbiriyle daha örtüşür bulduğum için bu çerçevede değerlendirdim.

Sonuç şu ki ister UBP ister CTP 20 vekilin üzerine çıkamayacak. Bu son derece zor, siyasettir bu ne olur biter bilemeyiz ama bu sonuç çok kolay gözükmüyor. İki parti dışında hiçbir partinin de 6 ya da 7 vekil çıkarmasının da mümkün olmadığı gerçeğinden hareket edersek UBP-CTP dışındaki bir hükümet modeli üç partili olmak zorundadır. İster TDP ister TKP-YG 6 vekil çıkarsa dahi bu pek mümkün görünmüyor ne CTP ne de UBP 22 vekil sayısına ulaşamayacağı için iki partili bir koalisyon kurulması söz konusu olmayacak.

*************

Akacan'a tepki var

Ülkemizin tanınmış iş adamlarından Bulut Akacan UBP'nin Girne kontenjan adayı. Akacan ile ilgili bugüne kadar ne yazık ki pek güzel şeyler duymadık. Seçilir mi seçilmez mi orasını bilemeyiz ama Girne bölgesinde bilhassa UBP içinde kendisine ciddi tepki olduğu her gün duyuyorum. Kontenjan adayı olup olmayacağı belli değilken tüm adaylarla yakın dostluk kurmaya çalıştığı ama Özgürün ile yakın dostluğu nedeniyle kontenjan adayı olmasının ardından daha önce yakın durduğu birçok kişiye sırtını döndüğünü öğrendim. Bu durumdan ötürü UBP'li adayların Bulut Akacan'ın kazanmaması için organize oldukları da bir başka bilgi. Akacan'a tavsiyemiz kontenjan sırasına güvenip de dostluklarını bir yana itmemesidir. UBP'den kontenjan adayı olup da kazanan pek bir aday hatırlamıyorum ben.

***************

Günün Sözü
Ağzımın tadı yoksa, hasta gibiysem, boğazımda düğümleniyorsa lokmalar, buluttan nem kapıyorsam, inan hep güzel gözlerinin hasretindendir.
Attila İlhan

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.