Gözüm, kulağım İran'da

Yayın Tarihi: 03/01/18 07:00
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+

İran'da bir haftadır devam eden rejim karşıtı eylemler, desteklenmelidir. Bu konuda antisemit duygular içeren yorumlar ise, daha özgür bir hayat için mücadelede eden insanlara ve mücadelelerine saygısızlıktır.

Küresel hayatta artık, insan hakları ve demokrasi gibi kavramlar ülkelerin iç meseleleri değildir. İran'da adalet yoksunu süreçleri yaşayanlar, düşüncesini söyledi diye hapislerde hayatı karartılanlar, hiç bir hakları olmayan kadınlar, aydınlıkla kucaklaşmak isteyen gençler, daha güzel bir geleceği tüm dünya insanları gibi hak etmektedir.

Hal böyleyken, "Fırsatı bulmuşken antisemit açıklamalar yapalım" gibi bir durum, özgürlük ve demokrasi arayışı ile son derece ters düşmektedir.

*

"Bu İran'ın iç meselesidir, karışılmaması gerekir" diyen söylem ise, kısmen doğru kabul edebileceğim birşey. Ancak doğruluğu sadece, hükümet güçlerini provoke etmemek yönünde ve sokaktaki halkı mücadeleden vazgeçirmek değil, demokratik haklar ekseninden kaymamalarını söylemekle sınırlı.

Yoksa bahsettiğim gibi, mesele insan hakları ise, bu kavramın evrensel kabul edilmesi nedeniyle iç mesele olarak belirtmek tamamıyla doğru olmaz.

Yıllardır İran rejimlerinin aşırı baskıcı ve yasakçı tutumlarını hep birlikte görüyoruz. İnsan haklarının yerlerde süründüğü bu ülkede, insan hakları temsilcileri bile tutuklanmış durumda. Santçılar, yönetmenler, entelektüeller keza özel düzenlenmiş yeraltı hapisanelerinde.

Tüm bu olup bitenleri görmeksizin sokaklarda, kendi gelecekleri için, dünyadaki halkların hak ettiklerine kavuşmak için mücadeleye giren İranlı halka; "Sokaklarda hükümet güçleri orantısızca sizi yok ederken, bunca baskıyı üzerinize yığarken, evrensel insan haklarından mahrum bırakırlarken, bu sizin iç meselenizdir, kimseyi ilgilendirmez" demek, ya da bu konuya antisemit yaklaşmak, İran halkını, hak ettiği konuları kazanma mücadelesinde, sadece yalnız bırakmak değil, uğruna mücadele başlattıkları tüm değerleri de hiçe saymaktır.
Dünyanın neresinde yaşıyorsa yaşasın halklar, adaleti, demokrasiyi, özgürlüğü insan haklarının tüm kurallarını hak eder. İran'da yaşayan herkes de öyle.

Ortadoğu'da yaşayan insanlar İran'ı daha da iyi anlamalıdırlar. Özellikle, basında yazılarıyla, İran Halkı'nı haksız bulan ifadeler kuranları anlamam mümkün değil.

İran'daki mücadeleci tüm kardeşlerimizin, canları yanmadan ve can yakmadan sonuçlanacak, yeni haklar kazanmalarını dilerim.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları