İran'ın statükosu

Yayın Tarihi: 13/02/18 07:00
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+

Yıllar önce İranlı yönetmen, dostum Cafer Panahi'nin anamsızca ceza almasına karşı br dizi eylemin parçası olmuştum. Tam özgürlük almasa da Panahi daha farklı koşullar kazanmıştı. İran ogün bugündür durulmadı. Sistemin içinden gelen Ruhani'nin de değişim lafları fos çıktı.

Binlerce insanın kayıp olduğu süreçte İran halkı, can havli ile mücadelede.

Son gelişme ise değerli dostum Cafer Panahi'nin, Nobel Barış Ödülü sahibi Şirin İbadi'nin de aralarında bulunduğu İranlı15 aktivistin çağrısı.

İran'da aydınlar ülkenin yönetimi ile ilgili sistemin belirlenmesi amacıyla Birleşmiş Milletlergözetiminde referandum yapılması çağrısında bulundular. Haklılar.

İran'ın yarı resmi ajansı ANA haberi temkinli bir dille verirken, habere göre, ülke içinden ve dışından 15 aktivist tarafından yayımlanan açıklamada, mevcut hükümete "laik, parlamenter demokrasiye barışçıl bir geçiş için BM'nin gözetiminde referandum" çağrısı yapıldığı belirtildi.

Aydınlar özetle; "Halkın özgürce ifade edilmesine, insan haklarına tam saygıya ve özellikle de kadınların, etnik kökenlerin ve dinlerin tam eşitliği konularında İslam Cumhuriyeti'nden laik bir parlamenter demokrasiye barışçıl bir geçiş yapılması gerekiyor." denilirken aslında halk mutlu ve huzurlu bir hayat istiyor. Özgürce ve korku yaşamadan.

Dünyaca ünlü ödüller sahibi, yönetmen ve senarist Cafer Panahi ve 2003 yılında Nobel Barış Ödülü verilen İranlı hukukçu Şirin İbadi'nin yanında Nesrin Sutude, Nergis Muhammedi, Peyam Ekhavan, Muhsin Sazegar, Muhammed Seifzade, Hasan Şeriatmedari gibi isimlerin imzaladığı açıklama, ülkedeki muhafazakarların elbette tepkisini çekti.

İran'da "sistem denilen baskıcı yapı"nın gücünü elinde bulunduranlar, bu yapıya yandaş olanlar ve sessiz kalarak bu sistemin yaşamasına dolaylı güç verenler, sistemin değişmesine karşı çıkmaktalar. İran'da statüko çok güçlü. Ancak, değişim kaçınılmaz.

İran er ya da geç değişecek.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları