Küresel köyde sosyal medya savaşları

Yayın Tarihi: 14/04/18 09:00
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+

Benim siyasetin bilimi, uluslararası düzen ve devlet idaresi gibi konular ile ilgilenmeye başladığım yıllarda her şey çok daha farklıydı. Yok yanlış anlaşılmasın sakın öyle çok çok eskilere dayanan bir geçmişim de yok, ben bu konulara merak salalı nerden baksan bir on beş yıl diyelim. Bu on beş yıl içerisinde sistemde köklü değişiklikler olmadı. Ufak tefek devlet ilişkilerinde düzelmeler/bozulmalar yaşandı… Güçlü daha da güçlendi… Zayıf zaten hep zayıftı. Gerisini siyasi tarihten okuduk… Benim üniversite eğitimimi aldığım yıllarda uluslararası ilişkileri etkileyecek bir sosyal medya ağı yoktu. Uluslararası alanda çıkan savaşlar, yapılan tehditler ve varılan anlaşmalar daha olağan ve tarihsel sürece göre çok daha uyumlu bir hal gösteriyordu. Küreselleşme kavramı ve/veya dünyanın küresel bir köye benzetilmesi, sınırların ortadan kalktığı iddiaları ile birlikte teknoloji ele ele vererek bizleri yeni bir boyuta taşıdı. Hep söylemişimdir, küreselleşme yalnızca gelişmiş ülkelerin oynayabildikleri masa başı bir oyun gibidir. Tüm dünya üzerinde oynanan…Gelişmekte olan ülkeler ha gayret kendini var etmeye çalışırken küresel pazar, şerbetli ekmeğin üzerindeki kaymak ile mutlu olmaktadır. Kaymak bildiğiniz sermaye… Şimdilerde düzen sanki gerçekten bir küresel köy varmış edasında… Sanırsınız ki herkes o köyde musmutlu yaşamakta…Yok, böyle bir dünya… Dünya, üzerinde kurulmuş olan yapısı ile çok sayıda savaş gördü geçirdi. Kimi milliyetçilik duyguları ile bir var olma mücadelesiydi… Kimi yeni bir devlet arayışı… İki dünya savaşı gördü bu sistem, bir soğuk savaş yaşandı ki ideolojilerin sistemlere etkilerini bire bir yaşadı… Düzeni kurduk kurduk da yeniden bozduk. Bozduk yeniden kurduk. Bizim küresel köyde herkes çok katlı hamburger yemek, yanında da buzlu siyah içecek içmeyi uzun süreden beridir bir alışkanlık haline getirdi. Veya getirtildi. Birçok sektör yeniden yapılandı. Güçlünün ürettiği teknoloji ekmekten çok daha hızlı bir biçimde tüm dünyaya yayıldı. Şimdilerde üst düzey diplomasi aracı olarak sosyal medyanın kullanılmaya başladığını görmekteyiz. Yediden yetmiş yediye herkesin elinde oldukça akıllı telefonlar memleket mevzuları sosyal medya aracılığı ile küresel köyü yönetme derdinde… Küresel köyün muhtarı belli… Sosyal medyaymış, telefonun akıllısıymış tüm bunları köy ahalisine servis eden belli… Şimdi yeni bir telaş sosyal medya üzerinden yönetilen yeni diplomatik oyunlar, köyde savaş çıkarır mı?

Bana sorarsanız yenidünya düzenini küresel köydeki sosyal medya savaşları kurar mı bilinmez ama bu süreçte güçlü devletler ben de varım diyor. Biz bu köyün tanınmayan devleti, süreçten etkilenen olur muyuz telaşında…Köyün içerisinde yarattığımız sosyal medyaya esir yaşayıp gidiyoruz. Küresel köy bunca şey gördü geçirdi… Sosyal medyanın gücü bizim köyde savaş çıkarmaya yeter mi bilinmez ama uluslararası siyaset ve köy ahalisi toplumu da sosyal medyayı da yönetir derim… Daha ne diyeyim…

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Prof. Dr. Deniz İŞÇİOĞLU yazıları