'Atam İzindeyiz' etkinlikleri büyüleyecek

Yayın Tarihi: 14/05/18 07:00
okuma süresi: 5 dak.
A- A A+
Kıbrıs ne hale geldi…

15-20 sene evvel 28 Şubat rüzgârı Türkiye'de tüm gaddarlığıyla eserken Kıbrıs'taki üniversitelerin sezon açılış törenlerinde 10. Yıl marşı şeklen bile okunmazdı…

28 Şubatın mağduru olup ülkemize gelen üniversiteli gençler 'hayret' der bu işe şaşarlardı.

Çünkü o yıllarda bu marşın demir ağları, Türkiye'de İstiklal Marşı yerine konur gayri resmi törensi işler de bile hazır kıta ibadet gibi okunurdu.

Kıbrıs'taki kozmopolit, bağımsız hava 15 yıl önce bile hissediliyordu…

Ta ki AK Parti iktidarı sonrası Ergenekon dalgası FETÖ eliyle merhum Denktaş'a sıçrayıp sıkıştırana kadar…

Ayrıntısı ve gelişimi çok ve uzun hikâye ama işte o noktada başladı siyasi etki tepkinin çeşitli halleri memlekette…

**

Dün okuyorum: Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığımız "Atam İzindeyiz" anlayışıyla etkinlikler haftası başlatmış… Etkinlik bugün Milli Eğitim ve Kültür Bakanı CEMAL GÜRSEL Özyiğit'in yapacağı açılışla başlayacakmış.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Atatürk'ü anmanın, "güzel duygularla, coşkuyla, Atatürk ilkelerini düşünerek, anlayarak, konuşarak olması gerektiği" anlayışı ile gençliğin spor yaparak da geçireceği etkinlikler bugün başlayacak ve 19 Mayıs Pazar günü sona erecekmiş.

Ama ne bağnaz etkinlikler…

Neler neler…

Mesela "Atam Işığında Geleceğe Sürüyoruz" diye bisiklet sürülecekmiş Güzelyurt'ta…

Lefke'deki daha sanatsal ve manidar: "Atam Işığınla Geleceği Şekillendiriyoruz" diye isimlendirilen duvar boyama etkinliği…

"Atam Işığında Eğlenerek Spor Yapıyoruz" etkinliği ise Atila Topaloğlu Sahası'nda imiş.

İlginç isimler bitmiyor…

Ali Nasuh Mahruki gelecekmiş bir de ve "Atam Işığında Geleceğe Tırmanıyoruz" diyerek Bufavento kalesine yapılacak yürüyüşe öncülük edecekmiş.

"Atam Işığında Engelleri Aşıyoruz" diye bir etkinlik de varmış…

En ilginçlerinden biri de Geçitkale Havaalanı'nda: "Atam Işığında Yükseliyoruz" denecekmiş ve sivil havacılık görselleri sunulup istikbalin göklerde olduğu vurgulanacakmış.

Ve elbette "Atam İzindeyiz Korteji" tüm orta dereceli okullar, tüm üniversiteler, Spor Dairesi'ne bağlı federasyon ve dernekler, tüm sivil toplum gençlik ve spor kulüplerinin katılımıyla gerçekleşecekmiş.

**

Namık Kemal'in hürriyetperver kişiliğini temsil eden büstünü Türkiye'den evvel biz diktik zamanında ama şimdilerde 10. yıl marşının siyasi havasına pirim vermemiş olduğumuzu unutuyoruz.

"Atam izindeyiz" numaraları çekiyoruz.

Hangi iz?

Oysa vaktinde misak-ı milli sınırları dışına Rus borcu nedeniyle kiralanıp atıldığımızda coğrafyamızı birkaç Kıbrıslı Türk Gazeteci kurtarmıştır!

'Atamıza' giden o gazeteciler Osmanlı'nın son yüz yılında zaten tartışılan harf inkılabına işaretle 'efendim siz Latin harflerine geçtiniz, biz orda Osmanlıca matbuata devam ediyoruz' deyince Çankaya Köşkü'ndeki Atamız Kıbrıslı Türkleri hatırlamış, 'ne asilsiniz' demiş ve Latin harf basan matbaa makinasının alınması için örtülü ödenekten kuruş atmıştır.

**

Başında dediğimiz gibi etki tepki meselesi…

Denebilir ki eskiden bu kadar cami de yoktu Kıbrıs'ta, bu da var, neden buna ve benzer değişimlere de değinmedin.

Doğrudur var ve değinmedim.

Çünkü böyle adı gibi içeriği de saçma olduğu kadar bağnaz etkinlikler siyasi tepki olsun diye ta başında değindiğim Türkiye'deki o yıllarda "Gavur İzmir" denen yerde bile yapılmadı.

Anlatabiliyor muyum?

**

Sayın Bakan Özyiğit, bir tür etkinliklere imza atacağına okullarımızda Beden Eğitimi derslerinde "kız öğrencilere kadın, erkek öğrencilere erkek hoca" uygulamasına son verebilir mesela laiklik adına…

Nitekim böyle saçmalık Ak Parti iktidarı Türkiye'de bile yok!

Ya da Ankara'ya gidip Çanakkale gezilerine erkek-kız öğrenci karma gitsin, talebinde bulunacağına Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk öğrencilerin Amerika'ya neden haremlik selamlık gittiğini sorgulayabilir.

Daha yapıcı, daha laik olur!

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.