Bu elektrik Nami'yi çarpar, bizi ise kül eder

Yayın Tarihi: 17/07/18 07:00
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+

Başbakan başkanlığında kabinenin tam tekmil hazır bulunduğu basın toplantısından, "Yoldan geçen Ahmet Bey'in yaşantısına ve alım gücüne olumlu anlamda etki edecek tedbirler neler acaba?" diye koşup gittik.

Gittik gitmesine de "Yoldan geçen Ahmet Bey'e" anlatacak bir şey öğrenemedik.

Başbakan bu Fiyat İstikrar Fonu'ndan Maliye'nin ne denli fedakarlık ettiğini anlattı durdu. Hakkı var, FİF'ten yapılan fedakarlık sayesine dövizdeki artış nedeniyle fırlaması son derece doğal olan akaryakıt fiyatları bir miktar baskılandı.

Hem üretici hem de sıradan yurttaş için önemli bir gider kalemi olan akaryakıt fiyatının deli gibi artmaması olumlu bir şey tabii. Ancak FİF'ten elde edilen gelirin neredeyse yarısı gitti. Yeni bir döviz dalgasında diğer yarısı da giderse halimiz nice olur diye sormadan geçemiyorum.

Bir diğer gider kalemimiz ise elektrik enerjisi haliyle.

Bununla ilgili herhangi bir tedbirden bahsedilmediği gibi, zam üstüne zam getirilen enerji ile ilgili, yeni hükümet, zam yapmayan eski hükümeti yargılıyor.

Soruyu ben sordum ancak devam sorusu Esnaf ve Zanaatkârlar Odası Başkanı'nın korsan basın toplantısına kurban gittiği için buradan sormam gerekecek. Yanıt veren çıkarsa sevinirim.

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu'nun geçtiğimiz dönem kar ettiğini ve 16 Milyon TL Kurumlar Vergisi ödediğini biliyoruz.

Bilanço oyunları ile yapıldığını söyledi Maliye Bakanı Serdar Denktaş, ama dilinin sürçtüğünü düşünürüm. Çünkü Erdal&Co. zarar eden bir kurumu kar eder diye göstermez. Üstüne üstlük bu kurum Maliye'ye vergi ödemişse kar etmiştir diye de düşüncelerime eklentide bulunurum.

Neyse geçelim. KIB-TEK geçen dönem kar etti ve vergi ödedi dedik. Özdil Nami, "Yatırım yapmadılar" dedi. 30 milyon Euroluk yatırım yaptıklarını biliyoruz. Onu soracaktık. Buradan sormuş olalım. Bu arada iki önceki yönetim tarafından alınan jeneratörlerin bir önceki yönetim tarafından ödendiğini Nami neden bilmiyor? Yani bu yatırım değil mi? Bunlar da başka sorular.

KIB-TEK kar ediyor. Bu belli.

Neden borçlandılar? Neden yüzde 23 oranında yükselen döviz karşısında, yüzde 50'ye yaklaşan bir zam yapma ihtiyacı duydular? Hem de döviz ile alınan akaryakıtın girdisi maliyet hesabının yüzde 54'üne tekabül ederken.

Neden Nami 5 aydır yönettiği kurumun kar zarar durumunu henüz bilmiyor? Benim bildiğim ilk çeyrekte neyin ne olduğu anlaşılır. Bilmediğini kendi söyledi.

Jeneratörler fiyatı ucuzlatmak için değil, her geçen gün sıkıntıya giren,talebi karşılamak için olduğunu Nami neden bilmiyor da bununla ilgili bir yorum yaptı dün?

Ben anladığımı söyleyeyim de, yanlışsam, Sayın Bakan doğru yerlerden bilgi alarak beni düzeltsin.

Bence, KIB-TEK yönetimi, sorumlu bakan olan Ekonomi ve Enerji Bakanı'nı doğru olmayan bilgilerle donatıyor. O da bu noksanlıklarla basının ve de yapılan zamlarla halkın karşısına çıkıyor.

Kar eden ancak kar amacı gütmeyen bir kurumun karlılığını vatandaşa daha hesaplı enerji olarak yansıtmak dururken, "Allah kelamı" gibi algılanan nizamnameye bakarak zam yaptılar. Üstüne üstlük zam yapmayan eski yönetimi de Maliye Teftiş Kurulu'na şikayet ettiler.

Bunu bir eleştiri olarak almasın kimse.

Ben yine iyi niyetimi koruyarak, KIB-TEK yönetiminin Sayın Bakanı bilgilendirmek konusunda biraz sıkıntılı olduğunu söylüyorum sadece.

Tavsiyem eski KIB-TEK Başkanlarından İsmet Akim ve Hasan Erçen'i çağırsın. Bilgi istesin. Hayır diyeceklerini sanmıyorum..

Çünkü doğru bilgi olmazsa, bu elektrik Nami'yi de çarpar, bizi ise kül eder.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Rasıh REŞAT yazıları