Hükümetten, kumarhanelere ağır vergi!

Yayın Tarihi: 14/08/18 07:00
okuma süresi: 8 dak.
A- A A+

  • Kabine içindeki güvenilir kaynaklarımdan öğrendiğim bilgilere göre Hükümet, tüm bet ofis ve kumarhanelerden sadece altı aylığına geçici bir süre daha fazla vergi almaya karar vermiş durumda. Bildiğiniz gibi bet ofislerin kapatılması ya da azaltılması sürekli gündemde olan bir konu.
  • Yine güvenilir kaynaklarımdan aldığım bilgilere göre ülkede, dövizden kaynaklana hayat pahalılığının önüne geçmek için İthalata uygulanan vergilerde indirime gidiliyor. Böylelikle tüccar Türkiye'den ithal ettiği ürünleri daha ucuza ithal edeceği için tüketiciye daha ucuza verebilecek.
  • Başbakan Tufan Erhürman'a açık çağrımdır; dün itibarıyla fırsatçı tüccarlar ve marketler ellerinde stok mal bulunmasına rağmen fiyatlarını neredeyse iki katına çıkardılar. Bu durum toplum tarafından infial ile karşılandı ve hükümetin buna seyirci kalmaması bekleniyor. Temel tüketim maddelerini almak zorunda olan vatandaşın kazıklanmasına Başbakanın sessiz kalmaması gerekiyor.

Türkiye'deki döviz krizi devam ederken sosyal algı anlamında Türk kamuoyu, Cumhurbaşkanı Erdoğan etrafında kenetlenmeye başladı. Dik bir liderlik sergileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Avrupa Birliği'nin Başkanı olarak tanımlanan Almanya Başbakanı Merkel'den ciddi bir destek geldi. Hiç beklemediğim ikinci destek ise İtalya'dan geldi. Hali hazırda Rusya ve İran'dan da tam destek açıklandı ve buna Pakistan da eklendi. Anlayacağınız artık birçok ülke Amerika'nın bu kabadayı tavırlarından ve dolar hakimiyetinden usanmış olacak ki birlikte hareket etmeye karar vermiş durumda.

Tabii bir başka önemli kriz İngiltere'de hortlamak üzere. ABD Londra Büyükelçisinin, dün May hükümetini açık bir dille tehdit edebilecek cüretkârlığı göstermesi ve "ya Brüksel'in gemisinde kalacaksınız ya Washington'un gemisine bineceksiniz yoksa ticarette yanacaksınız" demesi İngiltere üzerinde şok etkisi yarattı.

Bu işler daha çok kızışacak.

Tüm bunlar yaşanırken ülkeye geri dönelim ve bizim Hükümet ne tür tedbirler alıyor onlara bir bakalım. Yazımızın ilerleyen safhasında tekrardan ABD-İngiltere ilişkilerine değiniriz.

Bakanlar kurulu dün uzun süren bir toplantı yaptı ve kanun gücünde kararnameler hazırladı. Bu kararnamelerde neler olduğu kimse tarafından bilinmiyor. Ben dün bazı uğraşlar sergileyerek öğrendim. Bunların iki önemli maddesini sizlerle paylaşacağım.

Kumarhane ve bet ofislerine ağır vergi geliyor

Kabine içindeki güvenilir kaynaklarımdan öğrendiğim bilgilere göre Hükümet, tüm bet ofis ve kumarhanelerden sadece altı aylığına geçici bir süre daha fazla vergi almaya karar vermiş durumda. Bildiğiniz gibi bet ofislerin kapatılması ya da azaltılması sürekli gündemde olan bir konu. Öte yandan kumarhanesi olan otellerin de elektrik parası ödemediği ve devletin de vergilendirme konusunda pasif kaldığı hep yapılan eleştiriler arasında yer alıyordu.

İşte hükümet ellemekten dokunmaktan çekindiği kumarhanelere, bu sefer kısa bir süreliğine dahi olsa ağır vergi uygulamaya karar vermiş durumda.

İthalata vergi indirimi

Başbakan Tufan Erhürman dünkü basın toplantısında döviz karşısında bazı çareler ürettiklerini, buna 15 gündür çalıştıklarını ama acı reçete uygulamayacaklarını dile getirdi. Yine güvenilir kaynaklarımdan aldığım bilgilere göre ülkede dövizden kaynaklanan hayat pahalılığının önüne geçmek için İthalata uygulanan vergilerde indirime gidiliyor. Böylelikle tüccar Türkiye'den ithal ettiği ürünleri daha ucuza ithal edeceği için, tüketiciye daha ucuza verebilecek. En azından benim anladığım bu.

Başbakan fırsatçılara dikkat etsin!

Başbakan Tufan Erhürman'a açık çağrımdır; dün itibarıyla fırsatçı tüccarlar ve marketler ellerinde stok mal bulunmasına rağmen fiyatlarını neredeyse iki katına çıkardılar. Bu durum toplum tarafından infial ile karşılandı ve hükümetin buna seyirci kalmaması bekleniyor.

Temel tüketim maddelerini almak zorunda olan vatandaşın kazıklanmasına Başbakanın sessiz kalmaması gerekiyor. Özellikle Cuma gününden itibaren toptancıların marketlere mal vermeyi reddettiği net bir bilgi. Buna benzer olaylar şu an Türkiye'de de yaşanıyor ve buna anında Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan sert bir tepki vererek "bu ihanettir, bedelini ödersiniz" dedi.

Bu konu çok hassas bir konudur ve hali hazırda geçimini oldukça zor karşılayan vatandaşın sırtında bulunan döviz borcuna savaş dönemlerindeki kara borsacılığının yapılmasına Tufan hocanın izin vermemesi gerekiyor.

Vergi politikası şart

Avrupa Birliği Bahar 2017 Eurobarometre anketine göre vatandaşın bir numaralı şikayeti hayat pahalılığı. Aynı raporda gazetelerin manşetlerinden düşmeyen Kıbrıs Sorunu ancak 5. sırada kendine yer bulmakta. Kuzey Kıbrıs'ta hayat pahalılığı ile mücadeleyi gündeme almaya geç bile kalınmış.

Devletin ufalması ya da harcamalarını kısması mevcut siyasi düzende mümkün değil. Diğer taraftan doğrudan vergi toplumun hangi kesimini hedef alırsa alsın çok ciddi bir karşı tepki doğurmakta...

Dolaylı vergilerin hayatımızdan yakın bir gelecekte çıkmayacağını öngörmek zor değil.

Üzerinde durulması gereken dolaylı verginin nasıl doğru kullanılabileceğini irdelemek olmalı. Hükümet edenlerin ya da hükümet etmeye heveslenenlerin daha detaylı değerlendirmesi gereken konu bu".

Aslında biz zaten dolaylı vergileri bazı durumlarda doğru kullanıyoruz. Sigara, alkol, ateşli silahlar ve benzeri lüks/eğlence ürünlerine %20'lik bir KDV yüklüyoruz. Bu ürünler lükse kaçtığı hatta sağlığa zararlı olduğu için talep edilen vergi oranları çok da tepki toplamamakta.

KKTC'de bu listenin çok daha genişletilmesi ve nüfus yapısına uyarlanması şart. Yeni dolaylı vergi kalemleri için seçenek çok...

Basit bir çalışma ile toplum sağlığını destekleyici vergiler getirilebilir. Dünya Sağlık Örgütü'nün tavsiyesi doğrultusunda şekerli yiyeceklere ve içeceklere yeni vergiler gelirse bundan kim zarar görecek? Zaten toplu tüketilmeyen bu ürünlerin Güney Kıbrıs'tan kaçak yollarla ülkeye sokulması da, et örneğinin tersine, cazip bir kaçakçılık yolu oluşturmayacak.

Bir diğer alternatif ise süratle gelişen medya sektöründen olabilir. Milyon dolarlık arabalara binen futbolcular, bölüm başına yüz binler kazanan evlilik programı sunucularının kazandığı parada KKTC halkının da katkısı var. Bir şekliyle bu medya harcamalarına vergi uygulanabilir. Yeter ki konu gündeme gelsin.

****************

Günün Sözü

"Mutlu olmayı yarına bırakmak, karşıya geçmek için nehrin durmasını beklemeye benzer ve bilirsin, o nehir asla durmaz."

Grange

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları